Smart Kid Belt - co o tym sądzicie?

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
Imię:: Wojtek
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Smart Kid Belt - co o tym sądzicie?

Post autor: cirek »

Zapewne widzieliście w tv reklamę: rodzic jedzie samochodem, na tylnym siedzeniu siedzi dziewczynka jakieś 5-7 lat, nie siedzi na siedzisku tylko ma do pasa bezpieczeństwa doczepiony kolejny pas, który odpowiednio układa pas główny. Zatrzymuje ich policjant, który nie wystawia mandatu. reklama

Jako, że mam dwie dziewczyny, które mają odpowiednio 130 cm i 140 cm wzrostu to bardzo mnie to zainteresowało. Szczególnie, że nie trzeba byłoby przenosić siedzisk do bagażnika jak jadą sami dorośli, środkowy fotel wolny od bocznych fotelików itd.

Chciałbym poznać waszą opinię o tym, a może ktoś już to używa i mógłby podzielić się soją opinią.

Jak to jest w świetle kodeksu drogowego?
1T3 CFHC
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Smart Kid Belt - co o tym sądzicie?

Post autor: wesol »

Też o tym myślałem choć mam.miglanca 6 letniego bo mała to dopiero będzie miała 2 latka. Widziałem reklamę aczkolwiek ten wynalazek już znany jest dość długo. Wydaje mi się że to owszem może spełnić swoje zadanie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany

moje gwiazdy 8 i 9 lat. Waham się czy to kupić. w pamięci mam trasę na wczasy 1200 km i męczarnie na twardych siedziskach.
1T3 CFHC
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

Polski kodeks ruchu drogowego chyba nie przewiduje jeszcze tego rozwiązania, niestety. Za to dokładnie opisuje kwestie wożenia dzieci w fotelikach i na dedykowanych siedziskach. Ciekawe co powie pan policjant jak zobaczy coś takiego? Bo homologacja to jedno a przestarzałe przepisy to drugie. A mandacik do skarbu państwa jak zawsze mile widziany.

-- 11 sty 2019, o 18:06 --

Teraz dopiero dopatrzyłem się info na reklamie, że jest info o spełnianiu wymogu Kodeksu Drogowego. Jednak dalej pytanie czy jest do tego pasa jakieś świadectwo, które ewentualnie można pokazać podczas kontroli drogowej?
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
rolmik
Przeglądacz
Auto:: 5t1 2,0 tdi
Imię:: adam
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rolmik »

jest metka ece czyli że przedmiot jest zgodny z europejskimi normami bezpieczeństwa ale i tak jest do 36kg czyli tyle co mają foteliki samochodowe
jak dla mnie to kolejna zabawka do zarabiania kasy, osobiście wolałbym kupić normalny fotelik lub podwyższenie nawet te najtańsze dać do tapicera żeby tylko od str gdzie będzie siedziało dziecko wsadził piankę czy jakiś inny materiał żeby dziecku było miękko i zapiąć go pasami niż powierzać życie 2 plastikowym klamrą i kawałku paska od plecaka
proste są dla szybkich samochodów zakręty dla szybkich kierowców...
Can You Be Faster ?
Colin McRae
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany

Ciekawa opinia ale poczekajmy aż wypowie się ktoś kto tego używa.
1T3 CFHC
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany

Miki76 pisze:Wystarczy poszukać w necie
spoko, czytać można cały dzień ale nie ma to jak ktoś opowie o tym. Ktoś kto to używa a nie jakieś sponsorowane artykuły.
1T3 CFHC
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Czyli nie takie to piekne jakby sie wydawalo. Zreszta tak czulem ze jednak fotelik to fotelik. mozna przyoszczedzic na pewnych rzeczach ale na dzieciach kategoycznie nie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

Akurat Ci od tego paska walczą z tymi od foteliki.info więc nie bralbym tak wszystkiego co tam pisze. Wiadomo jak duże jest lobby producentów fotelików więc zrobią wszystko aby nie dopuścić innych do koryta.
Tu macie linka https://youtu.be/Q8g4eoruO-c

PS. żeby nie było swojego Młodego woże w foteliku i będę to robił aż do momentu aż się nie będzie mieścił.

Ten pas bym nabył do drugiego auta które śmiga w koło śmietnika... do sklepu, przedszkola - trasy do 10km po wiejskich bezdrożach bo nie raz się nie chce przekładać fotelika.
Awatar użytkownika
Miki76

tak tylko nikt nie kupi żeby zrobić jakiś wiarygodny test na swoim dziecku ja bardziej patrzę na testy tam gdzie testują foteliki jak by było takie bezpieczne to były by testy na przykład w ADAC a tu nic takiego nie ma
Awatar użytkownika
Johny7205
Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: Johny7205 »

Kupiłem. Wykonane solidnie, klamry plastikowe też solidne, mocno zaciskają się na pasie w samochodzie ale....
Trzeba ten pas odpowiednio spozycjonować tzn zapiąć klamry w odpowiednich miejscach. Albo dolna część pasa głównego (cześć biodrowa) jest luźna albo zbyt ciasna. Oczywiście próby dopasowania trzeba robić jak dziecko siedzi w samochodzie. I tak naprawdę to będzie ustawienie tylko dla jednego dziecka.
górna klamra Smarta musi przebiegać na wysokości ramienia dziecka. Wyżej źle bo szyja niżej źle bo będzie uciskać.
Mniejsze lub wyższe dziecko musi mieć już przeregulowany pas.
Po założeniu Smarta pas główny po odpięciu z klamry zwija się tylko ok 15 cm bo w górnej części blokuje go zaciśnięta klamra Smarta.
Reasumując:
wykonanie pasa budzi zaufanie, wygląda solidnie.
Co do praktyki stosowania i dopasowania w samochodzie, mam mieszane uczucia.
Może to i dobre wokół komina, przywieźć dziecko z przedszkola lub zawieść do szkoły. Albo w sytuacji kiedy nie mamy fotelika w samochodzie zastępczym lub taksówce.

Ja jednak zostanę przy pełnym foteliku lub nawet najtańszym poddupniku dla dziecka.
W razie kolizji wolę, żeby pas bezpieczeństwa zadziałał w pełnym swoim zakresie tzn równomiernie zacisnął się na biodrze i na barku dziecka.
Nie wiem jak zadziała pas który jest zblokowany pasem pomocniczym (Smartem) który z kolei blokuje długość pasa bezpieczeństwa na stałe praktycznie od mocowania dolnego aż do zwijacza na górze. Wygląda to jak stare pasy w Żuku lub najstarszym Maluchu.

No i trzeba przypilnować dzieciaka (zwłaszcza młodszego), żeby dobrze zapiął tą uprzęż i np. nogi nie przełożył między Smarta i główny pas bezpieczeństwa.

Tyle ode mnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Miki76

no właśnie bo czytam i szukam wszędzie info jak by to było przy uderzeniu bocznym fotelik jednak ma styropiany i plastik a w tym rozwiązaniu nie ma nic wsadzając poddupnik też niema zabezpieczenia przed bocznym uderzeniem
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany

Miki76 pisze:... wsadzając poddupnik też niema zabezpieczenia przed bocznym uderzeniem
dokładnie. Dla takiej mini młodzieży 8+ to tylko poddupnik, który i tak powoduje, że na odcinku barku pas jest jakby za blisko szyi. No i jeszcze jakimś magicznym sposobem chowa się pod pachę jak nie widzę w lusterku co z tyłu się dzieje :) też tak macie? może ten smart trochę by to ograniczył.
1T3 CFHC
Awatar użytkownika
Johny7205
Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: Johny7205 »

Wg mnie Smart nie ograniczy wkładania pasa pod pachę. On tylko obniży pas tak żeby nie przebiegał na wysokości szyi. Jeśli oczywiście będzie prawidłowo ustawiony.
Jeśli byłby ustawiony zbyt nisko to dzieciak tym bardziej zacznie przekładać rękę tak żeby mieć pas pod pachą.
Obrazek
ODPOWIEDZ