Brak ładowania akumulatora 1.9 tdi 2004
-
Marian90
- Kandydat
- Auto:: Tourana 1.9 Tdi 2004
- Imię:: Mariusz
Brak ładowania akumulatora 1.9 tdi 2004
Witam! Tydzień temu jadąc z Polski do Norwegii podczas 10 godzinnego postoju na promie akumulator tak mi się rozładował że nawet nie mogłem otworzyć drzwi. Po przybyciu obsługi promu udało się odpalić samochód na kable jednak po odlaczeniu ich samochód gasl. Wymiana akumulatora pomogla- samochód pracował przez ok 1.5h. Więc aby dojechać do domu kupiłem jeszcze 4 akumulatory, i tak udało mi się przejechać 600 km. Przed chwilą wymieniłem alternator i nic to nie zmieniło. Ładowania brak, kontrolka akumulatora nie świeci się po przekreceniu kluczyka. Wczoraj jadąc po odbiór alternatora jeden akumulator wystarczył mi już jednak na ok 20 minut jazdy. Dziś rano jadąc po klucz do odkrecenia alternatora udało mi się jednak przejechać 50 km na jednym akumulatorze. Wcześniej miałem już problemy z elektroniką, przed swietami kilka razy nie mogłem odpalić samochodu po pracy lub podczas jazdy rano swieciła mi się kontrolka braku wspomagania i napis Stop. Jednak po odpaleniu na kable problemy znikały. Udało mi się bezawaryjnie przyjechać do domu na święta, mechanik coś tam pogrzebal, wymienił alternator (Teraz wymieniłem drugi raz). Powrót też wskazywał że wszystko jest Dobrze, 1000 km bezawaryjne jazdy z Podlasia do Niemiec na prom. Ale od czasu tej Szwecj ładowania nie ma wcale. Samochód to Touran 1.9 Tdi 2004.
-
adzi
- Początkujący
- Auto:: Touran 2005 2.0 tdi dsg
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Re: Brak ładowania akumulatora 1.9 tdi 2004
Sprawdź kostkę pod akumulatorem ( 4 pionowa) dwa piny od klimy a drugie dwa właśnie od alternatora może tam jest problem...
-
Marian90
- Kandydat
Chodzi o te kostkę przy bezpiecznikach? U mnie jak na zdjęciu 4 pon jest pusty.
-
Marian90
- Kandydat
Był u mnie elektryk. Okazało się że bezpiecznik tam gdzie pokazalem na zdjeciu na 1 pinie był spalony. Po podłączeniu drucikiem ładowania dalej brak. Komputer pokazał że obciążenie alternatora 0%. Napięcie na alternatorze 0.9 A mówił że powinno być przynajmniej 1.4. Mówił że alternator do wymiany. Podejrzane to trochę że już 3 z kolei.
-- N sty 20, 2019 21:32 --
A ktora to moze byc kostka? Na zdjęciu ta rozpieta jest 6- pinowa. Jest jeszcze duża powyżej.
-- N sty 20, 2019 21:32 --
A ktora to moze byc kostka? Na zdjęciu ta rozpieta jest 6- pinowa. Jest jeszcze duża powyżej.