Prośba o pomoc! 2.0 TDI BMM

Krystian17
Auto:: A3 8P
Imię:: Krystian

Prośba o pomoc! 2.0 TDI BMM

Post autor: Krystian17 »

Witam, na wstępie sie przyznam, ze nie posiadam Tourana, ale w touranie były montowane silniki 2.0 tdi BMM, a mam dosyć cieżki problem z tym silnikiem i ani mechanicy z moich rejonów ani nikt z forum Audi nie potrafi zaradzić wiec zgłaszam sie o pomoc do Was...

Auto: Audi A3 8P, 2.0 TDI 2006 rok Kod silnika BMM

Postaram sie opisać to wszystko w skrócie lecz będzie cięzko.
Od jakiś 6-7 miesięcy borykam sie z problemem P2015 i P3139.
Otóż 7 miesiecy temu padła mi klapa gasząca, podjechałem do mechanika, powiedział, ze termin na za 3 tygodnie, ale moge to wymienic sam na uzywke, bo poszły tryby plastikowe lub jest zabrudzona. Wyczyściłem, zamontowałem i lipa. Kupiłem uzywke, załozyłem i po 2-3 dniach znow to samo. Rozwaliło zębatki w środku przepustnicy/klapy gaszące, zwał jak zwał. Wymieniłem jeszcze ogolnie 5 klap. Nie ważne czy była adaptowana przez VCDS czy nie. Tak czy siak ją rozwalało. Nawet zamowiłęm z Niemiec metalowe tryby, zamontowałem i chodziło jakieś dwa tygodnie, poźniej rozwaliło, sprawdziłem i uwaliło sruby i klej które trzymało tryby. Mechanicy wymienili jakieś rzeczy (gościu nie powiedział nic za bardzo, nieznajomy mechanik tylko ,,polecony) kasa wzięta, a auto po hasało pare dni i to samo. Na reklamacje jak jechało to gadka ,,a zostaw auto to zobacze'' Finalnie auto stało ponad tydzień i nic nie było zrobione, bo ,,nie wie o co chodzi''

Drugą sprawą jest to, ze podczas jazdy ,,odcina'' mi pedał gazu. Postaram sie to zoobrazować, bo moze ma to cos wspolnego z klapą.
Jade sobie stałą prędkośćią i w momencie od 1600 do 2200 z tego co ja zaobserwowałem nagle odcina mi pedał gazu, moge go wciskać do dechy i zero reakcji. Pomaga za to, to jak zdejme noge na 5 sekund z pedału gazu lub zmienie bieg, ew. wcisne lekko pedał hamulca na dosłownie sekunde i dodam znow gazu i wszystko ok. Wyzej czy niżej obrotów sie to ine dzieje z tego co udalo mi sie dopatrzyć.

Dodatkowo dopowiem, ze dpf i egr off i fizycznie i programowo, turbo było regenerwowane. No i odkad to zostało zrobione to poprzendi własciciel przejechał okolo 15 kkm i ja jakies 10 kkm.

Wspomne jeszcze, ze zadnych błędów od jakis 2-3 miesiecy nie ma, jezdzi auto normalnie, spalanie to samo, nie kopci ani nic. tylko nie gaśnie ,,miękko'' i chwilami go ,,zmula'' tak jw. napisałem.

Mam nadzieje, ze u Was chociaż ktoś pokieruje coś, jakos pomoże.
ODPOWIEDZ