Brak podświetlania radia i bluetooth - RCD 320?

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
MariuszM
Auto:: Touran 06'
Imię:: Mariusz

Brak podświetlania radia i bluetooth - RCD 320?

Post autor: MariuszM »

Witam kolegów.

Dosyć długo już obserwuje forum, ale kupiłem tourana i napotkałem na problem, którego tutaj nie spotkałem. Do rzeczy:

Samochód touran 2006' 1.6MPI posiada takowe radio:

Obrazek

Obrazek

Problemy są 2: pierwszy to po kliknięciu na klawisz PHONE - na wyświetlaczu pojawia się jedynie KEY OFF - zna ktoś tego typu radio? RCD320? Plomba z tyłu obudowy ma chińskie znaczki...

Obrazek

Drugi - brak podświetlania jakiegokolwiek klawisza, podświetlany jest jedynie wyświetlacz reszta ciemna

Pod radiem jest taki schemat

Obrazek

Kość z samochodu wygląda tak:

Obrazek

Dwa cienkie przewody jak się domyślam to CAN, pomarańcz z fioletowym paskiem i pomarańcz z brązowym - tylko który jest który? Czy brak podłączenia tych przewodów od CANa może powodować brak podświetlania?

I jeszcze na koniec... Anteny mam dwie a standardowo jak to w radiach aftermarketowych gniazdo w radiu jedno - jest jakiś patent na spięcie ich razem w celu poprawienia sygnału?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi - bądźcie wyrozumiali dla nowego użytkownika :brawa:
Ostatnio zmieniony pn kwie 15, 2019 11:20 przez MariuszM, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Re: Brak podświetlania radia - prośba o identyfikacje

Post autor: yox »

MariuszM pisze:Dwa cienkie przewody jak się domyślam to CAN, pomarańcz z fioletowym paskiem i pomarańcz z brązowym - tylko który jest który? Czy brak podłączenia tych przewodów od CANa może powodować brak podświetlania?
... tak może, CAN Low (brązowy), CAN High (fioletowy)
MariuszM pisze: jeszcze na koniec... Anteny mam dwie a standardowo jak to w radiach aftermarketowych gniazdo w radiu jedno - jest jakiś patens na spięcie ich razem w celu poprawienia sygnału?
... przejściówka
MariuszM

Re: Brak podświetlania radia - prośba o identyfikacje

Niestety podłączenie CANa do radia nic nie dało.

Czy może być problem z niepasującym do radia CANgatewayem?

W innym temacie znalazłem info o jakiejś kostce z wiązką którą powinno się wpiąć do panelu climatronika - czy taką wiązkę można gdzieś kupić? Nie chcą wyświetlić mi się zdjęcia z opisem podłączenia które są w tym temacie, tylko miniatury ale nic na nich nie widać..

https://pl.aliexpress.com/item/Emulador ... 20635.html

Czy coś takiego może rozwiązać problem?

Wiem, że dla niektórych pytania mogą być "laickie", ale proszę o wyrozumiałość :piwo: Będę wdzięczny za podpowiedzi
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

Re: Brak podświetlania radia i bluetooth - RCD 320?

MariuszM pisze:Wiem, że dla niektórych pytania mogą być "laickie", ale proszę o wyrozumiałość Będę wdzięczny za podpowiedzi
... uzyj :szukaj: odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz na forum
MariuszM

yox pisze:
... uzyj :szukaj: odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz na forum
napisałem wyżej:

W innym temacie znalazłem info o jakiejś kostce z wiązką którą powinno się wpiąć do panelu climatronika - czy taką wiązkę można gdzieś kupić? Nie chcą wyświetlić mi się zdjęcia z opisem podłączenia które są w tym temacie

Poza tym przejrzałem wszystkie tematy na forum o RCD320 i w żadnym oprócz tych zdjęć z 2015 roku (których nie mogę powiększyć) nie ma żadnego opisu jak to dokładnie połączyć z panelem climy, jeśli tak ma wyglądać Twoja pomoc - proszę usunąć ten temat.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

... chłopie nie wal focha tylko wysil sie troche, czego szukasz w climatroniku ? pewnie podłączenia do CAN Infontaitment, ponieważ oba chodzą na tym samym CAN-ie ale przecież napisałeś, że podłączenie do CAN nic nie dało... ehchch
ODPOWIEDZ