Od jakiegoś czasu zauważyłem że podczas lekkiego hamowania samochód gdy już ma się zatrzymać lekko podskakuje - takie jak by wibracje , przy czym nie wyczuwalne na pedale hamulca . Zauważyłem też że jedna tarcza dziwnie się zużywa - po zewnętrznej stronie rudy margines na ok 1,5 cm . Czy miał już ktoś taki przypadek ? Nie chciał bym narobić sobie zbytnich kosztów . Gdyby ktoś był tak miły i podpowiedział .
-- Śr kwi 10, 2019 10:03 --
Dopiszę tylko tyle że tarcze mają 11.5mm grubości iklocki są prawie nowe .
Tarcze
- adas110780
- Przeglądacz
- Auto:: 1.9tdi, BKC, 2004
- Imię:: Adam
- Podziękował: 12 razy
Re: Tarcze
ja u mnie mam od wewenetrznej strony tyle co Ty a na zewnatrz ok.0.5cm. Plus bije tylko przy hamowaniu przy 70km/h
zmieniam na dniach tarcze wiec zobaczymy czy pomoglo
zmieniam na dniach tarcze wiec zobaczymy czy pomoglo
- stipp14
- Kandydat
- Auto:: Touran 2,0TDI 2007
- Imię:: Emil
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Teraz w sobotę wymienię prowadnice zacisku , zdemontuję zacisk odsłonię tłoczek zobaczę w jakim jest stanie i ewentualnie puszczę kilka kropel hydrolu . Jeśli zauważe poprawę - docelowo wymienię tarcze i klocki . Szkoda że nikt więcej się nie wypowie .
- bartez55
- ____________________
- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Możesz jeszcze sprawdzić elastyczne przewody hamulcowe. Jeżeli są stare to płyn może mieć problem z powrotem. Podnieś koło i sprawdź czy swobodnie się obraca.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Można pod tą osłonkę dać kilka kropel oliwy na ten tłoczek. Potem w usnąć tłoczek z jednoczesnym obrotem to też zawsze pomoże nie zaszkodzi. Tylko oczewiscie tłoczki nie mogą stać prawie na debowo bo tu nic nie pomoże nic innego jak rozebranie i czyszczenie culinderka, tłoczka plus nowe uszczelki.
Ale same prowadnice w zaciskach to trzeba przy rozbieraniu wyczyścić szczotka druciana, nasmarować smarem. Jarzmo czyścimy też jeśli prowadnice klocków są jeszcze wystukane to pilnikiem równamy i na koniec smarujemy.
Ale same prowadnice w zaciskach to trzeba przy rozbieraniu wyczyścić szczotka druciana, nasmarować smarem. Jarzmo czyścimy też jeśli prowadnice klocków są jeszcze wystukane to pilnikiem równamy i na koniec smarujemy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- misiek775
- Zaawansowany
- Auto:: Touran BSE 2006 LPG
- Imię:: Micz
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Prawdopodobnie klocki stoją w jarzmach. Generalnie wszystko wypada przeczyścić i przesmarować. Klocek niestety nie zetrze tej rdzy - ją polerować a ta będzie odpadać łupinami. Miałem podobny problem z przodu jak uszkodzona była gumka prowadnicy.