Światła mijania za nisko - biksenon

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
Imię:: Wojtek
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Światła mijania za nisko - biksenon

Post autor: cirek »

Hej,

Miesiąc temu zmieniałem sprężyny przód bo jedna pękła. Dziś jadąc w nocy (pierwsza jazda nocna po wymianie sprężyn) okazało się, że światła mijania świeca za nisko, niżej niż przed wymianą. Czy powodem tego są nowe sprężyny? Czy da się VCDS zrobić adaptacje zasięgu świateł mijania? Czy raczej śrubami muszę kręcić?
Ostatnio zmieniony sob maja 04, 2019 00:09 przez cirek, łącznie zmieniany 1 raz.
1T3 CFHC
Farszu
Zaawansowany
Auto:: touran 2.0 BMM 2007
Imię:: Grześ
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 43 razy

Re: Światła mijania za nisko - biksenon

Post autor: Farszu »

Śrubami
Touran 1t3 new beetle Kymco downtwon
669 997 911
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany

Farszu pisze:Śrubami
nie do końca.

Prosty, równy, zaciemniony odcinek drogi.
VCDS -> 55 Zasięg xenonów -> 04 Nastawy podst. -> rozwijasz listę, jest jedna opcja do wyboru, klikasz ON. Po chwili zasięg się zmieni czyli wypoziomuje się do auta (odczyty z czujników poziomowania w zawieszeniu), klikasz OFF. Teraz można jechać na stacje diag. kręcić śrubami.

Nie dało mi to spokoju.
Można :piwo:
1T3 CFHC
szczyku
Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
Imię:: Marcin
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: szczyku »

A nie lepiej ustawiać na stacji diagnostycznej? Uruchamiasz zerowy poziom z vcdsa, regulujesz śrubami przy lampie i na koncu klik, zapamiętaj ustawienie. 5 minut roboty.
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany

Chyba na jedno wychodzi
1T3 CFHC
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Po mojemu to majstrowanie w vcds jest po to by system wiedział że auto stoi na równym i nie jest np załadowany po dach czy choćby to że sprężyna/sprezyny siadły itp. no i auto stoi na plaskim terenie. Wtedy regulacja mechaniczna lampy ma jakiś sens. Każda skp ma posadzkę wypoziomowana na tip top. Wtedy się reguluje światła że tak powiem z pozycji wyjściowej. Tak jak do geometrii auta czyli nie że załadowany czy też niedociazony. To już jest w danych producenta bo czasem jest tak że na miejsce pasażera ma być postawiony ciężar 75 czy 80 kg czy choćby to że niby bak na być w połowie zatankowany.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
szczyku

cirek pisze:Chyba na jedno wychodzi
No tak, ale ja właśnie miałem w zamyśle to co napisał wesol, płaska powierzchnia, aby czujniki miały idealne położenie.
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany

no i dlatego teraz mogę jechać na skp na kontrole świateł mijania. Nie chciałbym żeby na stacji ktoś wpinał mi się w auto, jakoś mam ograniczone zaufanie.
1T3 CFHC
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Myślę że na skp nikt tam z vcds nie gania. Światła tam ustawiają śrubokrętem. Więc jeśli układ poziomowania jest sprawny czyli silniczki w lampach są sprawne, czujniki na wahaczach też okej to nic nie trzeba robić poza ustawieniem ręcznym lampy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany

zastanawiam się nad regulacją zasięgu świateł i chyba wcześniej nie miałem racji. No bo, jeśli silniczki i czujniki sprawne a ja zasięg "wyzeruje" VCDSem to kręcenie mechaniczne nic nie da. Załóżmy, że świeci za wysoko, diagnosta obniży na śrubach. Załączając zapłon ksenon wypoziomuje się do poprzedniego stanu i tak można bez końca regulować. Myślę że trzeba wziąć kompa na stacje załączyć "wyzerowanie" zasięgu i dopiero wówczas kręcić śrubami. Jak jest ok to w VCDSie zapisać ustawioną pozycje.

VCDS -> 55 Zasięg xenonów -> 04 Nastawy podst. -> rozwijasz listę, jest jedna opcja do wyboru, klikasz ON. Po chwili zasięg się zmieni czyli wypoziomuje się do auta (odczyty z czujników poziomowania w zawieszeniu), regulacja zasięgu na śrubach i dopiero teraz można kliknąć OFF. Klikając OFF zapisujemy ustawioną pozycję.

Chyba tak to powinno wyglądać.

Może się okazać, że nie trzeba kręcić śrubami.
Ostatnio zmieniony sob maja 04, 2019 16:15 przez cirek, łącznie zmieniany 1 raz.
1T3 CFHC
szczyku

cirek pisze:no i dlatego teraz mogę jechać na skp na kontrole świateł mijania. Nie chciałbym żeby na stacji ktoś wpinał mi się w auto, jakoś mam ograniczone zaufanie.
Zabierz swojego vcdsa, oni nie dysponują takimi rzeczami. Skąd w ogole taki pomysł.

Wesol, każde ruszenie lampy śrubokrętem, aby ustawić światła trzeba poprzedzić ustawieniem zerowym lampy.
cirek pisze:.
Chyba tak to powinno wyglądać.
O tym piszę od początku. Dlatego vcdsa trzeba zabrać ze sobą.

Dodam od siebie ze jak w mk4 zjechalem gwintem prawie na dół, to w sterowniku xenow był błąd, (zakres z czujników ooza regulacją) dopiero przerobienie uchwytu wajchy czujników pozwoliło na regulację i wypoziomowanie lamp.

Według vcdsa ustawiłem czujniki poziomowania w prawidłowych pozycjach (tak jak na seryjnym zawiasie) dopiero później regulacja na stacji diagnostycznej z zerowaniem poziomu.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Co chcesz zerować. Auto odpalasz światła włączasz i kręcisz śrubkami. Światła mają być ustawione tak by na tym przyrządzie była linia odcięcia granicy światła-cienia. I tu nic nie trzeba żerować przed regulacja. Co potem po tej manipulacji w vcds i regulacji śrubkami jak odfajkujesz w vcds to co lampy pójdą w górę albo w dół i już nie będzie dobrze wg przyrządu na skp.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany

wesol pisze:I tu nic nie trzeba żerować przed regulacja
jesteś w błędzie.

EDIT:
Na szybko z forum A4
Prcedura

EDIT 2:
ADAKO PROCEDURA
1T3 CFHC
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Podpięcie vcds jest po to jak podpięcie i zrobienie logów u tunera. Auto niesprawnego do domu i nie chipujemy. Tu też jak są błędy i problem z ksenonami to nie ma co przystępować do regulacji.
Chyba nie chcesz mi wmówić że ustawiasz tajemna procedurę i ona będzie wiedzieć że coś grzebiesz w lampie w śrubach regulacyjnych. Jeśli masz sprawny system to on zawsze ustawia się przy nie załadowany aucie na pozycji środkowej. Zmiany wagi na przedniej lub tylnej osi muszą wpłynąć na to że reflektor musi pujsc w górę lub w dół. To nie film z Harrym poterem. Tu wszystko jest proste. Układ sprawny to regulujesz śrubkami. Niesprawny to naprawisz wymieniasz elementy i musisz pokazać to systemowi bo on nie będzie wiedział że czujnik na wahaczu jest np już nowszej wersji czy choćby sprężyny w zawieszce inne.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
szczyku

Jeśli światła/linia odcięcia poszła w dół, oznacza że sprężyny są niższe od wcześniejszych. Moim zadaniem regulacja nic nie da (przez zerowanie), bo odczyt sterownika z czujników spowoduje ponowne opadnięcie lini do poziomu podpowiadanego przez czujniki. Wyreguluj światła na stacji manualnie bez vcds. Albo zmień pozycję czujnika.
ODPOWIEDZ