Climatronic przestaje dmuchać
-
- Początkujący
- Auto:: 1.6 BGU 102km 2003r
- Imię:: Michał
- Podziękował: 11 razy
Climatronic przestaje dmuchać
Witam, problem polega w "zacinającym" się climatronicu, a mianowicie podczas jazdy gdy uruchomię "chłodek", działa pięknie, ale do czasu... Po dłuższej nieokreślonej chwili coś jakby się "zacina" i to zimne powietrze dmucha gdzieś w próżnie, słychać że dmucha, ale nie przez kratki. Komp 0 błędów, gaz jest, niby wszystko poprawnie, a gdzieś się coś zacina. Niepomaga przełączanie pomiędzy auto/manual ani ustawienia typu nogi/gora/przód. Gdzieś coś chłodzi, ale nie kabinę auta. Muszę wyłączyć całkowicie klime, wtedy nadmuch działa normalnie i trzeba ponownie włączy AC. Jakieś propozycje, pomysły?
- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Re: Climatronic przestaje dmuchać
Masz panel z AC czy ECON? Bo jak z AC to zmień na taki z ECON, ponieważ w aucie z 2003 roku masz kanał ssący z dwoma silniczkami, i w przypadku posiadania takiego kanału ssącego i panelu z AC, jest to całkowicie poprawne działanie.
-
- Początkujący
- gordon
- ____________________
Zmyliło mnie to włączanie przez Ciebie AC. Przede wszystkim spróbuj resetu klapek Climatronica, ECON + nadmuch na twarz, pokażą się krzaczki na wyświetlaczach od temperatury, ale spoko wszystko wróci do normy.
-
- Początkujący
Ok, wykonam "operację" dzisiaj. Gdzieś wyczytałem o zamarzającym parowniku?
-- Pn cze 03, 2019 10:10 --
Reset "klap" wykonany, pora na testy przy jeździe.
-- Pn cze 03, 2019 13:13 --
Test drogowy wykonany, jazda na krótkiej trasie ok 30min i wszystko było ok. Zaraz po zaparkowaniu moim oczom ukazał się obraz mocno oszronionych wręcz zamarzniętych rurek od klimatyzacji, oczywiście pod maską. Czy to jest normalny objaw?
-- Pn cze 03, 2019 19:07 --
Ktoś będzie tak uprzejmy i powie mi gdzie znajduje się osuszacz klimatyzacji w tym silniku?
-- Wt cze 04, 2019 21:13 --
Osuszacz zlokalizowany, czy będzie ktoś uprzejmie napisać jak się do niego dobrać? Zderzak i co dalej?
-- Pn cze 03, 2019 10:10 --
Reset "klap" wykonany, pora na testy przy jeździe.
-- Pn cze 03, 2019 13:13 --
Test drogowy wykonany, jazda na krótkiej trasie ok 30min i wszystko było ok. Zaraz po zaparkowaniu moim oczom ukazał się obraz mocno oszronionych wręcz zamarzniętych rurek od klimatyzacji, oczywiście pod maską. Czy to jest normalny objaw?
-- Pn cze 03, 2019 19:07 --
Ktoś będzie tak uprzejmy i powie mi gdzie znajduje się osuszacz klimatyzacji w tym silniku?
-- Wt cze 04, 2019 21:13 --
Osuszacz zlokalizowany, czy będzie ktoś uprzejmie napisać jak się do niego dobrać? Zderzak i co dalej?
-
- Kandydat
- Auto:: 1,9 BLS, DSG 2006
- Imię:: Mariusz
Mam podobnie tylko dość szybko przestaje dmuchać z kratek, pomaga włączenie Econ ale klima załącza się na krótki czas, choć dziś załapała i trasę 80 km było OK. Po wyłączeniu silnika powtórka z krótkim działaniem klimy i manewry z Econem. Przyłączam się do prośby zaradzenia tematowi.michal_sanok pisze:Witam, problem polega w "zacinającym" się climatronicu, a mianowicie podczas jazdy gdy uruchomię "chłodek", działa pięknie, ale do czasu... Po dłuższej nieokreślonej chwili coś jakby się "zacina" i to zimne powietrze dmucha gdzieś w próżnie, słychać że dmucha, ale nie przez kratki. Komp 0 błędów, gaz jest, niby wszystko poprawnie, a gdzieś się coś zacina. Nie pomaga przełączanie pomiędzy auto/manual ani ustawienia typu nogi/góra/przód. Gdzieś coś chłodzi, ale nie kabinę auta. Muszę wyłączyć całkowicie klimę, wtedy nadmuch działa normalnie i trzeba ponownie włączyć AC. Jakieś propozycje, pomysły?
- gordon
- ____________________
arek7812 pisze:Witam.
U mnie jest to samo i nie wiem od czego zacząć. Reset klapek nie pomaga.
Marteusz, reset klapek robiłeś? Ogólnie to pewnie któryś silniczek całkiem się zaciął. Ogólnie to najlepiej VCDS-a podłączyć i sprawdzić błędy w "08-Auto HVAC".marteusz pisze:Mam podobnie tylko dość szybko przestaje dmuchać z kratek, pomaga włączenie Econ ale klima załącza się na krótki czas, choć dziś załapała i trasę 80 km było OK. Po wyłączeniu silnika powtórka z krótkim działaniem klimy i manewry z Econem. Przyłączam się do prośby zaradzenia tematowi.michal_sanok pisze:Witam, problem polega w "zacinającym" się climatronicu, a mianowicie podczas jazdy gdy uruchomię "chłodek", działa pięknie, ale do czasu... Po dłuższej nieokreślonej chwili coś jakby się "zacina" i to zimne powietrze dmucha gdzieś w próżnie, słychać że dmucha, ale nie przez kratki. Komp 0 błędów, gaz jest, niby wszystko poprawnie, a gdzieś się coś zacina. Nie pomaga przełączanie pomiędzy auto/manual ani ustawienia typu nogi/góra/przód. Gdzieś coś chłodzi, ale nie kabinę auta. Muszę wyłączyć całkowicie klimę, wtedy nadmuch działa normalnie i trzeba ponownie włączyć AC. Jakieś propozycje, pomysły?
-
- Auto:: Touran I, 1.9TDI, 2005
Rozwiązaliście swój problem koledzy, bo u mnie dokładnie to samo ;/ Problem pojawił się jak zaczęły się upały wcześniej nie było problemu.
Panowie, ja mam podobny problem, gdy robi się gorąco ok. 30 stopni climatronic przestaje dmuchać zimnym powietrzem, jakby klapy samoistnie się zamykały i nie przepuszczały chłodnego powietrza do wnętrza. Panel sterowania też wymieniony i tak nic nie pomogło
Może ktoś coś doradzi????

-
- Kandydat
- Auto:: VW Touran, 2,0 AZV, 2004
- Imię:: Tomek
Witam u mnie było to samo błąd 00716-silniczek v113 znajduje się za schowkiem przed pasażerem trzeba go wyjąć i zobaczyć jak reagują silniczki (są dwa obok siebie)
-
- Auto:: Touran 1,9, 2004
- Imię:: Szymon
Hej. Wiem ze temat nie jest świeży, ale czy komuś udało rozwiązać się ten problem?