kamera cofania z LCD w schowku

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
ravmen
Początkujący
Auto:: touran 1.6 mpi
Imię:: Rafał
Podziękował: 2 razy

kamera cofania z LCD w schowku

Post autor: ravmen »

witam.
Moja pierwsza większa modyfikacja. W schowku na desce umieściłem 4.3" monitor natomiast kamerę w plastiku na podsufitce przy samym końcu. Może nie jest estetyczne ale działa i pomaga w parkowaniu .
Kamera i monitor uruchamia się po otwarciu schowka (krańcówka) . Przy zamykaniu monitor się składa sam i wyłącza. Podłączyłem pod bezpiecznik od zapalniczki (mam tam napięcie bez kluczyka).

OPIS MODYFIKACJI:
Zakupiłem jeden z najtańszych LCD razem z kamerą (zestaw taki sam jak na zdjęciu).
Monitor ten całkowicie można schować i za każdym razem po otwarciu schowka trzeba go otworzyć a potem złożyć tylko problem w tym, że żeby złożyć trzeba użyć dwóch rąk co jest niewygodne.
Ja rozebrałem obudowę monitora a tylko zostawiłem górną podpórkę,która jest połączona z monitorem razem ze sprężynką. Tą podpórke przykleiłem do pokrywy schowka, dzięki spreżynce po otwarciu schowka monitor się "rozkłada". Ogólnie kamera taka powinna być podłączona pod żarówkę cofania ale ja chciałem żeby można było tego użyć nawet podczas jazdy do przodu dlatego zasilanie poprzez bajpas uni (widoczny na zdjęciu) pożyczyłem z bezpiecznika od zapalniczki. Jako włącznik zastosowałem krańcówkę, którą zamontowałem w schowku bliżej przodu tak żeby po otwarciu było zasilanie a po zamknięciu zasilanie znikało. Problemem jest to, że monitor jest za lekki i po otwarciu schowka wędruje do samej góry więc na szybko wkręciłem wkręta z drugiej strony monitora i żyłką przywiązałem przyklejoną podpórkę schowka do tego wkręta co ogranicza podnoszenie się schowka do samej góry (wiem że można było to inaczej lub bardziej estetycznie zrobić). Dzięki ograniczeniu monitor na dole opiera się o "zbocze" schowka i przy zamykaniu ładnie się składa. Bez ogranicznika monitor jest nad schowkiem a sprężyna jest na tyle mocna że go odpycha i przy zamykaniu trzeba dół monitora pchnąć żeby się schował.
Przewody ze schowka pociągnąłem w dół w stronę skrzynki bezpieczników (jest swobodne przejście ze schowka w dół pod kolumnę kierowniczą), przewód od kamery pociągnąłem dalej wzdłuż progu na tył i tam pod plastik słupka tylnego i dalej na środek auta. Kamerę po prostu wsunąłem pod plastik przez zaczep dołączony do zestawu (nie używałem wkrętów - wszystko zależy jaką się kupi kamerę).
Najlepszym miejscem oczywiście dla kamery jest zderzak lub klapa ale mam LPG w kole więc ciężko byłoby mi kable przerzucić pod auto.

Postaram się wrzucić filmik później jak to wygląda w realu.
youtu.be/ITARGWBtG7M
Załączniki
screenshot_2019-07-01-12-25-58.png
img_20190630_131718_resize_72.jpg
img_20190630_131710_resize_8.jpg
img_20190623_110916_resize_42.jpg
img_20190623_110904_resize_17.jpg
IMG_20190630_131724_resize_45.jpg
IMG_20190630_131702_resize_42.jpg
Ostatnio zmieniony śr lip 03, 2019 18:35 przez ravmen, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
maliniak93
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 MPI 2004r
Imię:: Sławek
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: kamera cofania z LCD w schowku

Post autor: maliniak93 »

Dodaj manual może ktoś będzie chciał tez tak zrobić. [THUMBS UP SIGN][THUMBS UP SIGN][THUMBS UP SIGN]

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
cykraz
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0 TDI, 2008
Imię:: Olek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Re: kamera cofania z LCD w schowku

Post autor: cykraz »

Manual mile widziany :oki:
cykraz