Kontrolka ESP i czujnik klapy bagażnika

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
dawba91
Auto:: t1 1,9tdi 03
Imię:: Dawid

Kontrolka ESP i czujnik klapy bagażnika

Post autor: dawba91 »

Witam wszystkich serdecznie! Przeglądałem forum ( tak +/- ) i niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje problemy. Otóż...

Problem z kontrolką ESP.
Gdy odpalę auto to przez pierwsze ok 10min kontrolka ESP nie zapala się na liczniku (zimą blokowało mi poślizg kół no i ABS też działał) po upływie ok 10 min zapala się kontrolka... Nie można ponownie włączyć ESP (ten przycisk pod radiem, na wysokości drążka zmiany biegów) Jak ta kontrolka się świeci ABS nadal działa, ale nie działa ESP. Gdzie szukać problemu? (nie mam możliwości podłączenia auta pod VAG)

Problem z czujnikiem klapy bagażnika polega na tym, że gdy jest sucho na liczniku nie wyświetla mi się nic. Gdy jest wilgotno/ pada pokazuje mi się że jest otwarta klapa bagażnika ( ale informacja jest tylko raz i światełko w bagażniku się nie świeci) gdzie mam szukać usterki? W którym miejscu może mam popsikać jakimś preparatem do czyszczenia złączek elektrycznych? Ktoś/ coś? :19: :brawa:
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Re: Kontrolka ESP i czujnik klapy bagażnika

Post autor: gordon »

Pierwsza sprawa podłączyć komputer i sprawdzić błędy.
A druga genetralnie to samo, ale nie wiem czy nie lepiej nie będzie sprawdziźć lejąc wodą po klapie, np. na myjni bezdotykowej, i zobaczyć gdzie dostaje się woda, bo z tego co piszesz gdzieś się dostaje do zamka woda.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Re: Kontrolka ESP i czujnik klapy bagażnika

Post autor: wesol »

Diagnostyka i jeszcze raz diagnostyka. Zamek w klapie wieczny nie jest więc warto do niego zerknąć i go przeserwisowal a tu to pewnie już nawet wymienić. Ja nie czekam aż się zepsuje tylko przeciwdzialam wcześniej.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ