Zapowietrzanie sprzegla

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Mysik
Początkujący
Auto:: Touran 2.0TDI CR BM
Imię:: Piotr
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Zapowietrzanie sprzegla

Post autor: Mysik »

Witam
Mam problem z zapowietrzaniem sie sprzegla w Touranie. Pompka sprzegla jest nowa (orginalna Luk), zalany nowy plyn i uklad odpowietrzony cisnieniowo.
Problem jest taki ze jak wcisne sprzeglo i powoli odpuszam to jest OK, natomiast jak wcisne i szybko puszcze to w okolicy odpowietrznika slychac syk powietrza. Po takim kilkukrotnym szybkim puszczeniu sprzegla, przy ponownym odpowietrzaniu z odpowietrznika wylatuje mocno spieniony plyn. Zaznaczam ze nie zauwazylem ubytku plynu w zbiorniczku, nie ma tez widocznych wyciekow ani w okolicy pompy sprzegla, ani na rurkach, ani przy odpowietrzniku. Wysprzeglik jest w srodku skrzyni wiec niestety nie wiem czy tam nie ma jakis nieszczelnosci. Pytanie mam takie:
1. Czy uszkodzony wysprzeglik bedzie spienial plyn?
2. Czy mozliwe jest uszkodzenie odpowietrznika? (jak juz wspomnialem na laczeniu rurek nie ma zadnych widocznych wyciekow czy zapocen)
3. Jakies inne sugestie co moze powodowac spienianie plynu?

Wszelkie sugestie mile widziane, chcialbym w miare mozliwosci sprobowac wszystkiego zanim zdecyduje sie na zrzucanie skrzyni.
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Zapowietrzanie sprzegla

Post autor: turek »

Pompke masz przy pedale sprzęgła a wysprzęglik przy skrzyni, to co wymieniałeś?
Mysik
Początkujący

Tak jak napisalem, wymieniona jest pomka sprzegla. Skrzynia nie byla jeszcze zrzucana, wysprzeglik nie byl ruszany (auto ma przejechane 160tys km)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Problem z wysprzeglikiem czyli jakakolwiek nieszczelność to pocenie się czyli wyciek płynu. Sprzęgła nie odpowietrza się cisnieniowo. Układ nie jest tak jak hamulcowy. Nie ma tak że odpowietrznik jest na końcu układu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Wysprzeglik jest na skrzyni i nie trzeba ściągać skrzyni do jego wymiany, a pompka jest sprzęgła jest przy pedale , więc kolego co wymieniłeś???

wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Mysik
Początkujący

wesol pisze:Problem z wysprzeglikiem czyli jakakolwiek nieszczelność to pocenie się czyli wyciek płynu. Sprzęgła nie odpowietrza się cisnieniowo. Układ nie jest tak jak hamulcowy. Nie ma tak że odpowietrznik jest na końcu układu.
Kolego, absolutnie nie masz racji. W nowych samochodach odpowietrza sie wlasnie cisnieniowo (zarowno hamulce jak i sprzeglo), bo klasyczna metoda pompowania pedalem nie daje rezultatow. W przypadku hamulcow dodatkowo mozna sobie rozwalic uszczelniacze w pompie ABSu. Jest to wyraznie napisane w instrukcji serwisowania wydanej przez VW. Jak nie wierzysz to sobie to wygoogluj, na YouTube'ie masz nawet kilka filmikow jak to sie powinno robic.

-- Pn wrz 09, 2019 09:08 --
marcyb3 pisze:Wysprzeglik jest na skrzyni i nie trzeba ściągać skrzyni do jego wymiany, a pompka jest sprzęgła jest przy pedale , więc kolego co wymieniłeś???

Kolego jak nie masz pojecia o czym piszesz to nie zasmiecaj tematu, prosze. W mojej skrzyni jest wysprzeglik centralny CSC, i znajduje sie on w srodku skrzyni kolego nie na zewnatrz, na zewnatrz masz tylko odpowietrznik.
Co jest z wami chlopaki?!?!? Bo za chwile mi ktos napisze ze w touranie nie ma sprzegla hydraulicznego :P Poraz kolejny napisze ze wymienilem pompke sprzegla (TAK TA PRZY PEDALE SPRZEGLA).

Nie bierzcie tego do siebie, ale prosilbym zeby osoby nie znajace tematu nie zasmiecaly niepotrzebnie watku (nie chce 10 razy pisac co jest wymienione, albo czytac gdzie jest pompka a gdzie wysprzeglik).
Awatar użytkownika
lav1982
Użytkownik
Auto:: Altea'07 1,9TDI BXE JCX
Imię:: Emilio
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: lav1982 »

a propo odpowietrzania sprzegla - od słów "stary zwyczaj to zły zwyczaj"

Image
Mysik
Początkujący

Dzieki lav1982, jak widac bardzo dobra ksiazka.
Tak jeszcze tylko zeby zamknac kwestie wysprzeglika i odpowietrzania to wkleje zdjecia z instrukcji serwisowej (w jezyku angielskim ale przetlumacze dla osob nie znajacych jezyka)
sprzeglo.jpg
Punkt 2:
W skrzyniach biegow 02Q (wyposazonych w centralny wysprzeglik CSC), budowa ukladu hydraulicznego sprzegla, sprawia ze odpowietrzenie ukladu metoda konwencjonalna pompujac pedalem sprzegla jest trudne do osiagniecia. Aby usunac cale powietrze z systemu, najelpiej jest uzyc sprzetu do odpowietrzania cisnieniowego. Dostepnego do kupienia w sklepach motoryzacyjnych za relatywnie mala cene. Alternatywna metoda jest odpowietrzanie wsteczne sprzegla, przez wpuszczenie plynu od strony odpowietrznika wstrone pompy sprzegla za pomoca duzej strzykawki wypelnionej plynem hydraulicznym. Konwencjionalne odpowietrzenie jest mozliwe w przypadku skrzyn z zewnetrznie umieszczonym wysprzeglikiem.

Na zalaczonym rysunku, strzalka zaznaczony jest odpowietrznik wysprzeglika.
Mam nadzieje ze teraz juz wszystko jest jasne.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Kolego ile zrzutów skrzyń wykonałeś? Ja tam w różnych markach już robiłem i kilkadziesiąt sprzęgieł wymieniłem. Owszem Marcin się pomylił z rozpędu bo nie zetknął że silnik tu jest 2.0 co powinieneś na samym początku tematu ująć. Wysorzeglik zewnętrzny jest przy skrzyniach że sprzęgłem 228 mm a przy 240 mm mamy wewnątrz dzwona. Jak sam zauważyłeś odpowietrznik nie jest na końcu układu więc wszelkie odpowietrzania muszą spowodować by płyn trafił do samego wysprzeglika na sam dół. Dlatego musimy odpowietrzacz układ przez pompowanie pedału kilkukrotne i odkręcanie odpowietrznika i ponownie zakręcamy odpowietrznik i pompowanie pedałem. Najlepiej to podłączyć wężykiem odpowietrznik sprzęgła z odpowietrznikiem hamulcowym dowolnego koła. Wtedy też pompujesz kilka razy pedałem sprzęgła i potem hamulca z raz czy dwa i tak wkoło Macieju. Ale nigdy nie miałem problemu z odpowietrzeniem sprzęgła. Chyba jako pierwszy robiłem sprzęgło w insigni w 2009 czy 2010 roku jak ten model wszedł i to w dwóch insigniach jednocześnie bo podmienialem sprzęgło z jednego do drugiego.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Mysik
Początkujący

Ok. Moze naiwnie stwierdzilem ze skoro w pierwszym poscie napisalem ze pompa sprzegla jest wymieniona i ze wysprzeglik u mnie jest w srodku skrzyni to forumowicze zaufaja mi ze wiem co pisze i wiem czym sie rozni pompa od wysprzeglika. No nie wazne juz, bo znowu odbiegamy od tematu.
Co do metody odpowietrzania to zaufalem temu co pisze producent (zarowno samochodu jak i sprzegla), tym bardziej ze jest to metoda ktora stosuje ASO. Mniejsza z tym.
Kolego wesol, przy swoim doswiadczeniu ze skrzyniami, miales kiedys problem zeby plyn sie spienial???
I czy spotkales sie z sytuacja ze plynu nie ubywalo a powietrze jednak do ukladu sie jakos dostawalo?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Nie nie miałem. Nie ma jak się dostać tam powietrze. Tylko zalegające wewnątrz wysprzeglika może się przemieszczać. Nie spotkałem jeszcze ASO co by inaczej robiło jak mówię. Unas w Szczecinie na słonecznym to masz tych ASO kilka i wiem że ani w oplu ani fordzie ani nissanie tak nie robią jakimiś sprzętami itp.bjak coś to wężyk butelka i tyle.
Wysprzeglik to coś jak siłownik który ma sprężynę która wysuwa siłownik ale słoneczko docisku jest sto razy silniejsze więc w pozycji normalnej siłownik ten jest wciśnięty. Wciśnięty nie na maxa tylko z rezerwą w której może być powietrze. Wciskasz pedał sprzęgła to wprowadzasz wtedy w ten wysprzeglik płyn a że powietrze lżejsze to po puszczeniu pedału idzie w układ powietrze. Dlatego by pozbyć się powietrza niezbędne jest wciskanie pedału sprzęgłowego by wysprzeglikiem też ruszać.

Podłącz wężykiem zacisk hamulcowy z wysprzeglikiem i wtedy odpowietrzysz szybko układ.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Nie gorączkuj się kolego, jak byś napisał jakiego masz tourana (który rok) to bym wiedział co ci napisać, ja ci napisałem jak jest w rocznikach 2003-2010 albo i nawet 2015 ,więc nie wiem o co ci chodzi ,niestety ale wróżkami nie jesteśmy tu na forum, a w mojej szklanej kuli padły baterie

Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
MateuszAga
Auto:: Touran CR 2.0TDI
Imię:: Mateusz

Post autor: MateuszAga »

Witam,
Odgrzewam trochę temat.
Mam identyczną sytuację w swoim samochodzie, czy udało się rozwiązać problem ?
Awatar użytkownika
Piter7707
Specjalista
Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: Piter7707 »

No i mnie dopadło co wy na to ?
Pacjent to Touran 2.0 TDI cr cfhc 2010 r
5 lat i 50 tys km temu wpadał pedał sprzęgła w podłogę ,Mechanik wymienił centralny wysprzeglik i tarczę sprzęgłową na nową
W tym roku znowu taki sam objaw ten sam dobry mechanik wymienił pompkę na pedale sprzęgła był na niej wyciek i jak przyciskalem sprzęgło to takie uczucie plastikowego pęknięcia
Mechanik podczas wymiany stwierdził że nie idzie właściwie odpowietrzyć wysprzeglika(w środku skrzyni jest) podczas swobodnego przepływu płynu od góry płyn przelatuje brak pęcherzyków
Ciśnieniowo od góry pieni się,a najciekawsze od dołu w drugą stronę nie ma w ogóle przepływu nie idzie przepchnąć płynu Mówi że takich cyrków nie miał nigdy.Ogolnie auto jeździ dobrze wysprzegla wszystko 80 km raz tylko się zdążyło 3 razy pod żad wpadł pedał w podłogę i trzeba było podciągnąć noga do góry,Co robić wywalać sprzęgło żeby dobrać się do wysprzeglika,narazie jestem w fazie testów
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Sprzeglo niema nic do wysprzeglika. Wysprzeglik jest na skrzyni a sprzęgło dwumas na silniku. Żeby dobrze odpowietrzyć wysprzeglik to owszem troszkę trzeba się nameczyc. Powietrze z niego tak łatwo nie wychodzi. Albo pompujemy parę razy pedałem sprzęgła i zakręcam odpowietrznik i znowu parę pompniec i tak z 20 razy by się na pełnił albo metoda jak wspomniałem z połączeniem zacisku hamulcowego z wysprzeglikiem za pomocą jednego wężyka. I wtedy pompowanie parę razy hamulcem i raz sprzęgłem i też tak z 20 razy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ