Auto źle się prowadzi podczas silnego wiatru
-
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
- Imię:: Zbigniew
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Auto źle się prowadzi podczas silnego wiatru
Auto źle się prowadzi podczas silnego wiatru .Jechałem ostatnio autostradą ,w aucie komplet pasażerów,bardzo mocno wiało i auto prowadziło się koszmarnie,wiatr robił z autem co chciał,aż mnie ręce bolały od ciągłego korygowania toru jazdy ,musiałem zwolnić do 80-ciu bo nie dało się jechać.Na co dzień jeżdżę po lokalnych drogach ,wolniej i bez tak silnego wiatru to auto prowadzi się dobrze.Wiem ,że auto jest wysokie i podmuchy wiatru dają o sobie znać ale nie aż tak ,muszą być gdzieś jakieś luzy w zawieszeniu. Wybieram się do mechanika i jak znam życie to teorii będzie wiele.Proszę o jakieś sugestie może ktoś już tak miał.Pozdrawiam.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 419 razy
Re: Auto źle się prowadzi podczas silnego wiatru
Uzupełnij profil i temat. Mi też moja hulajnoga elektryczna jak jechaliśmy w dziewięciu nosiło po całym polu dziadka.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Lewik
- Zaawansowany
- Auto:: BKC 1,9
- Imię:: Darek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
nie wiem czym wczesniej jeździłeś ale Touran jest troszkę wyższy (relingi) i ma płaską linię boczną co niekorzystnie wpływa na boczne podmuchy.
Miałem sam taka przygode na autostradach Chorwackich gdzie wiał bardzo silny wiatr boczny i chwilami ze względów bezpieczenstwa musiałem zwalniac .
nie pisze tu o zwykłych powiewach wiatru pogoda była wtedy koszmarna
Zawieszenie tak czy inaczej sprawdź moze masz delikatny luz i znosi auto
Miałem sam taka przygode na autostradach Chorwackich gdzie wiał bardzo silny wiatr boczny i chwilami ze względów bezpieczenstwa musiałem zwalniac .
nie pisze tu o zwykłych powiewach wiatru pogoda była wtedy koszmarna
Zawieszenie tak czy inaczej sprawdź moze masz delikatny luz i znosi auto
- misiek775
- Zaawansowany
- Auto:: Touran BSE 2006 LPG
- Imię:: Micz
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Przy bardzo silnym wietrze i prędkości autostradowej to raczej normalne zjawisko. Wcześniej jeździłem Meriva i czasem Corolla Verso i Zafirą i mogę powiedziec że Touran bardzo stabilny.
- tinware
- Zaawansowany
- Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Taka podstawa - sprawdź ciśnienie w oponach.
Przy większych prędkościach nie można sobie pozwolić na niedopompowane opony.
Ja w 1T1 jeżdżę na 2,7 z przodu i 2,5 z tyłu. W okolicy 2,0 tak samo wozi mnie po pasie.
Używam kół 205/55 R16. Dodatkowo polecam wyposażyć auto w TPMS, jeśli jeszcze tego nie masz...
Przy większych prędkościach nie można sobie pozwolić na niedopompowane opony.
Ja w 1T1 jeżdżę na 2,7 z przodu i 2,5 z tyłu. W okolicy 2,0 tak samo wozi mnie po pasie.
Używam kół 205/55 R16. Dodatkowo polecam wyposażyć auto w TPMS, jeśli jeszcze tego nie masz...
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI 170KM 2007
- Imię:: Krystian
- Podziękował: 14 razy
Przypadkowo znalazłem temat
.
Myślałem że tylko ja mam takie odczucia z jazdą pod wiat. Co gorsze zauważalnie więcej pali (1L).

Myślałem że tylko ja mam takie odczucia z jazdą pod wiat. Co gorsze zauważalnie więcej pali (1L).
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
1. opony
2. amortyzatory
3. luzy na gumach zawieszenia
to w pierwszej kolejności wpływa na komfort prowadzenia auta.
owszem, touran jest wysoki ale bez przesady. zawieszenie ma dosyć twardo zestrojone i prowadzi się lepiej niż nie jedno combi. ja raz tylko walczyłem z wiatrem, podobnie jak kolega Lewik, w Chorwacji. ale wtedy miałem jeszcze box i to był przejazd przez wąwozy.
jak masz mechanika co to będzie gdybać i snuć teorię, to go zmień. podjedz na dobra stację diagnostyczną, niech Ci wyszarpią auto. dobrze utrzymany touran jedzie jak po szynach.
2. amortyzatory
3. luzy na gumach zawieszenia
to w pierwszej kolejności wpływa na komfort prowadzenia auta.
owszem, touran jest wysoki ale bez przesady. zawieszenie ma dosyć twardo zestrojone i prowadzi się lepiej niż nie jedno combi. ja raz tylko walczyłem z wiatrem, podobnie jak kolega Lewik, w Chorwacji. ale wtedy miałem jeszcze box i to był przejazd przez wąwozy.
jak masz mechanika co to będzie gdybać i snuć teorię, to go zmień. podjedz na dobra stację diagnostyczną, niech Ci wyszarpią auto. dobrze utrzymany touran jedzie jak po szynach.