Zapalona kontrolka airbag
- Gerardos
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 mpi + LPG 2004
- Imię:: Gerard
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Zapalona kontrolka airbag
Witam . Panowie może podsunięcie jakąś podpowiedź od czego zacząć szukanie awarii poduszki bocznej fotela kierowcy , zapaliła się jadąc po polnej drodze , nie miałem dziś takiego klucza by odkręcić fotel i sprawdzić kable , może miał ktoś coś podobnego i rozwiązał problem .
- tinware
- Zaawansowany
- Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Re: Zapalona kontrolka airbag
Cześć. Po usunięciu błędu - błąd wraca na tej "polnej drodze"? Błąd dotyczy poduszki zamontowanej w siedzeniu kierowcy, w jego oparciu w górnej bocznej części. Trzeba sprawdzić schemat, ale domyślam się, że przewody od tej poduszki są podłączone bezpośrednio do sterownika znajdującego się za popielniczką. Więc albo wiązka, albo poduszka, albo sterownik. Najlepiej byłoby przeczyścić piny tej wtyczki, o której wspomniałeś. Jeśli błąd będzie powracać polecam podpiąć rezystor (nie wiem jaka wartość, słyszałem że 2-3 ohm) w miejsce poduszki w miejscu tej wtyczki od strony sterownika i sprawdzić czy nie wypluwa tego błędu - wyeliminujesz problem uszkodzenia zapalnika poduszki.
Też mam podobny problem 2-3 razy do roku (w zimowe wilgotne dni) z boczną poduszką pasażera. Na razie po prostu usuwam wpis błędu. Na chwilę obecną jest on tak sporadyczny, że byłoby mi ciężko stwierdzić "dlaczego"...
Też mam podobny problem 2-3 razy do roku (w zimowe wilgotne dni) z boczną poduszką pasażera. Na razie po prostu usuwam wpis błędu. Na chwilę obecną jest on tak sporadyczny, że byłoby mi ciężko stwierdzić "dlaczego"...
-
Mapet
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI 105 KM AVQ
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 4 razy
A wie ktoś może gdzie znajdę sterownik od airbaga ? Potrzebuje się do niego dostać i go wyciągnąć i podmienić bo nie mogę usunąć crash daty na aktualnym, który jest.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
W tunelu środkowym na przedzie tu gdzie nogi trzymamy, niedaleko pedalu gazu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Mapet
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI 105 KM AVQ
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 4 razy
A wiesz jak się do tego zabrać żeby go wyciągnąć ? Szukam jakiś fotek ale ciężko coś znaleźć.
Edit 27/01/2020
Udało mi się dzisiaj wyciągnąć sterownik od Airbaga i tak jak wspominał wesol znajduje się on w kolumnie środkowej zaraz obok pedału gazu. Należy rozkręcić kilka plastików w tym m.in. schowek popielniczki czy gniazdo zapalniczki choć nie wiem czy to jest konieczne (ja tak zrobiłem).
Fotki samego sterownika oraz miejsce w którym się znajduje przesyłam poniżej.
Edit 27/01/2020
Udało mi się dzisiaj wyciągnąć sterownik od Airbaga i tak jak wspominał wesol znajduje się on w kolumnie środkowej zaraz obok pedału gazu. Należy rozkręcić kilka plastików w tym m.in. schowek popielniczki czy gniazdo zapalniczki choć nie wiem czy to jest konieczne (ja tak zrobiłem).
Fotki samego sterownika oraz miejsce w którym się znajduje przesyłam poniżej.
- Załączniki