Gałka / mieszek zmiany biegów
- tinware
- Zaawansowany
- Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Cześć,
Przygotowuje się do zmiany skrzyni z 5 biegów na 6 biegów. Została mi jeszcze jedna kwestia, mianowicie zakup gałki zmiany biegów z emblematem 6b zamiast 5b. Czy ktoś z Was kupował te tanie zamienniki gałek i mieszków po 20zł?
Przykład -> tutaj <-
Pytam, ponieważ jest to tak mocno eksploatowany element w aucie, że nie chciałbym, aby był twardy i kiepskiej jakości. Czy dorównuje on oryginałowi, który obecnie mam w swoim aucie i jestem z niego bardzo zadowolony pod względem jego jakości wykonania? Mój obecny mieszek jest w bardzo dobrym stanie, szkoda mi go wymieniać. Może da się rozebrać tą gałkę oraz wymienić sam emblemat sześciu biegów i zakupić go po prostu w ASO, aby kosztowało to mniej. Co radzicie?
Przygotowuje się do zmiany skrzyni z 5 biegów na 6 biegów. Została mi jeszcze jedna kwestia, mianowicie zakup gałki zmiany biegów z emblematem 6b zamiast 5b. Czy ktoś z Was kupował te tanie zamienniki gałek i mieszków po 20zł?
Przykład -> tutaj <-
Pytam, ponieważ jest to tak mocno eksploatowany element w aucie, że nie chciałbym, aby był twardy i kiepskiej jakości. Czy dorównuje on oryginałowi, który obecnie mam w swoim aucie i jestem z niego bardzo zadowolony pod względem jego jakości wykonania? Mój obecny mieszek jest w bardzo dobrym stanie, szkoda mi go wymieniać. Może da się rozebrać tą gałkę oraz wymienić sam emblemat sześciu biegów i zakupić go po prostu w ASO, aby kosztowało to mniej. Co radzicie?
Ostatnio zmieniony sob wrz 28, 2019 22:23 przez tinware, łącznie zmieniany 2 razy.
- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Przecież możesz zmienić tylko plakietkę z biegami. Ściąga się ją i jest na trzech zatrzaskach.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- tinware
- Zaawansowany
Re: Gałka / mieszek zmiany biegów
Dzięki wesol za numer tej części, przyda się. Kosztuje 100zł w ASO - akceptowalne, ale...wesol pisze:1K0711144A nie jest to droga rzecz.
...zakupiłem właśnie cały mieszek z gałką za 30 zł - używany oryginał z bardzo zużytym mieszkiem, a emblemat na zdjęciu jest ok, nawet nie zeszło z niego to posrebrzenie.gordon pisze:Przecież możesz zmienić tylko plakietkę z biegami. Ściąga się ją i jest na trzech zatrzaskach.
Czy aby wymienić ten emblemat muszę ściągać gałkę i od tyłu naciskać zatrzaski, czy wystarczy jakimś nożykiem spróbować ją podważyć bez wyciągania gałki? Na zdjęciu widać, że zatrzaski są od wewnątrz, więc nie przycisnę ich chyba wsuwając nożyk...
- gordon
- ____________________
Bez ściągania gałki, ściągasz samą plakietkę. Na zdjęciu gałki w pierwszym poście masz taki prostkątny otwór tak z lewej strony i tam delikatnie „śrubęcikiem” podważasz, ale z wyczuciem. Najlepiej zacznij od tej kupionej styranej.
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
A ja bym postąpił na odwrót . Jego stara 5cio biegowa jest na straty . To mi się wydaje , że ona nadaje się do ćwiczeń . ? A potrzebuje całej nie zniszczonej plakietki 6cio biegowej .gordon pisze:Bez ściągania gałki, ściągasz samą plakietkę.Najlepiej zacznij od tej kupionej styranej.
Zresztą sam zdecyduje , która droga słuszna .

- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Ja założyłem ze skody (Skoda Octavia II Superb Yeti) fajnie się maca.Dodam że ważna średnica drążka.

https://allegro.pl/kategoria/galki-i-mi ... t-1-5-0918

https://allegro.pl/kategoria/galki-i-mi ... t-1-5-0918
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Dawno dawno temu to właśnie zapodalem z tourana mieszek z gałką do sharana. Przy okazji skróciłem drążek i miałem jeszcze shorta za jednym zamachem. Tylko cały mechanizm z linkami dobrze jest przesmarowac.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- gordon
- ____________________
Słuszna racja Macieju, podświadomie pomyślałem o styranym mieszku, a to przecież głównie o piękną i nieuszkodzoną plakietkę chodzi.Maciej_F pisze:A ja bym postąpił na odwrót . Jego stara 5cio biegowa jest na straty . To mi się wydaje , że ona nadaje się do ćwiczeń . ? A potrzebuje całej nie zniszczonej plakietki 6cio biegowej .gordon pisze:Bez ściągania gałki, ściągasz samą plakietkę.Najlepiej zacznij od tej kupionej styranej.
Zresztą sam zdecyduje , która droga słuszna .
- tinware
- Zaawansowany
Usunięcie tego emblematu / plakietki było banalnie proste.
Zatrzaski siedzą w gumowej gałce, wystarczy podważyć.
Bez żadnego siłowania się czy naciskania tych zatrzasków.
Spróbujcie sami
Zatrzaski siedzą w gumowej gałce, wystarczy podważyć.
Bez żadnego siłowania się czy naciskania tych zatrzasków.
Spróbujcie sami

- tinware
- Zaawansowany
Tiaaa, a "nowa" przyszła i mała reklamacja będzie... stłuczona plakietka
11 biegów - taki SWAP mojego 1.6 BSE