1.9 tdi BLS metaliczny hałas, stukanie-sworznie korbowodu?!

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
fikcjan
Początkujący
Auto:: BKC 1.9 77kw dsg 2006
Imię:: jasiek
Podziękował: 7 razy

1.9 tdi BLS metaliczny hałas, stukanie-sworznie korbowodu?!

Post autor: fikcjan »

Usterka jest na tyle niecodzienna, że pozwoliłem sobie założyć nowy temat.
Silnik w moim aucie chodzi dosyć głośno.
Dźwięk opisałby jako metaliczne stukanie.
Słyszalne delikatnie na biegu jałowym, zdecydowanie wzmaga się po przekroczeniu 2000 obr/min. Najbardziej słychać ten hałas w trakcie przyspieszania, in mocniej wcosniety pedal gazu tym większy hałas.
Dźwiękiem zainteresowałem się po wymianie turbo, choć hałas powyżej 2000 był już wcześniej, ale wtedy wsłuchiwałem się przed wszystkim w problemy z turbiną i jeździłem autem bardzo delikatnie.
Mechanik, który wymienił turbinę i przejechał się autem zwrócił uwagę na hałas i postawił diagnozę może pompowtryski? (grupa 013 -0,49, -0,59, 0,00, 1.11
grupa 023 wszystkie w przedziale 30 - 50 na biegu jałowym). Nie miałem jeszcze wtedy kabla więc mówię, dobra sprawdzaj Pan. Wstawiłem auto do tego mechanika, on zrzucił miskę oleju i wg niego wymacał na korbowodzie zauważalne luzy w łączeniu tłoków z korbowodem, które wg niego powodują ten hałas. Jakichkolwiek innych oznak zużycia elementów silnika w tym macaniu nie znalazł.
Brzmi jak wyrok, bo to wymontowanie prawie całego silnika. Mechanik powiedział, jeździć nie przejmować się :) Za droga naprawa na to auto. Po tej historii straciłem zaufanie do swojego mechanika, kupiłem kabel i rozpocząłem śledztwo.
Przejechałem około 4000 km. Dźwięk się nie zmienia. Zachodzę w głowę czy to rzeczywiście możliwe, bo jak rozmawiam z ludźmi to byłby chyba pierwszy taki przypadek w tym silniku.

Kupiłem auto z przebiegiem 239000, potwierdzonym w bazach VW w 2016 roku.
Przy 276 zrobiłem rozrząd, przy 277 wymieniłem turbinę. Teraz jest 281.

Jeśli ktoś z Warszawy chciałby posłuchać mojego auta i pomóc ocenić sytuację będę wdzięczny.
Ostatnio zmieniony pn paź 14, 2019 08:57 przez fikcjan, łącznie zmieniany 1 raz.
PPD
Jasiek
Warszawa Żoliborz
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: 1.9 tdi BLS metaliczny hałas, stukanie-sworznie korbowod

Post autor: wesol »

Mechanik chyba za bardzo się nie zna. Bez przesady ale jakbyś chciał nawet wymienić korby z tłokami to roboty jest tylko odrobinę więcej jak przy wymianie uszczelki pod głowicą. Nie wiem jak macał ten luz ale ja bym zrobił tak: odkręcił stopki to raz że sprawdzisz panewki to dwa ręką wtedy wymagasz luz na sworzniu tłoka. Będzie luz to wiemy że czapa w górę i komplet tłoków i korb kupujesz nawet z używki i po robocie.
A mi też w bls klepalo to się okazało że sprężyna na zaworze pękła.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
fikcjan
Początkujący
Auto:: BKC 1.9 77kw dsg 2006
Imię:: jasiek
Podziękował: 7 razy

Re: 1.9 tdi BLS metaliczny hałas, stukanie-sworznie korbowod

Post autor: fikcjan »

Poważna awaria. Stan silnika okazał się jasny gdy spróbowałem się nim szybciej przejechać. Przez ostatni rok jeździłem autem bardzo delikatnie czując po dziwnym hałasie pod obciążeniem, że jest jakiś klopot. Jak wcisnąłem gaz mocniej w trasie okazało się że efekt to tylko chmura czarnego dymu i brak mocy. Auto nie wchodziło na obroty powyżej 3000. Po sprawdzeniu kompresji okazało się że nie ma jej na jednym cylindrze.
Sądzę, że wszystko zaczęło się od niesprawnej turbiny, która mogła spowodować jakieś uszkodzenia w cylindrze.
Wymieniłem turbina a okazało się że hałas pozostał. Co więcej uszkodzony silnik uszkodził nową turbinę i koło się zamknęło. Tu podziękowanie dla ekipy z Mielca, która naprawiła mi turbo na gwarancji. Może komuś ta historia oszczędzi moich kompotów. Teraz mam w aucie silnik BKC i mam nadzieję że Touran pojeździ parę lat bez większych problemów.
PPD
Jasiek
Warszawa Żoliborz
ODPOWIEDZ