Drzwi kierowcy lekko nie dochodząca uszczelka
-
collega
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Drzwi kierowcy lekko nie dochodząca uszczelka
Witam
Mam problem z uszczelka drzwi kierowcy a chodzi o to ze jak drzwi sa zamkniete to uszczelka nie dochodzi idealnie do slupka tak jak ma to miejsce na drzwiach pasazera wiecie co moze byc tego przyczyna czy tez moze jak to wyreguolwac ?
Mam problem z uszczelka drzwi kierowcy a chodzi o to ze jak drzwi sa zamkniete to uszczelka nie dochodzi idealnie do slupka tak jak ma to miejsce na drzwiach pasazera wiecie co moze byc tego przyczyna czy tez moze jak to wyreguolwac ?
Ostatnio zmieniony wt lip 17, 2012 23:56 przez collega, łącznie zmieniany 2 razy.
- krankor
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 52 razy
A same drzwi są równo ustawione w nadwoziu? Wiesz, przerwy między słupkiem a drzwiami w stanie zamkniętym itp. Może jakiś poprzednik wyjmował je i niedokładnie potem ustawił na śrubach. U mnie wyrobił się np dolny zawias i trochę trudno było zamknąć drzwi a w gumach uszczelki gwizdał wiatr. Dopiero podkładki podniosły je i teraz jest ok.
pozdrawiam Grzegorz
-
collega
- Zaawansowany
Drzwi sa rowno luzow nie maja a sruby wygladaja jak nowki nie ruszane jedynie wlasnie gorna czesc uszczelki przy slupku nie dochodzi i brakuje jej jakies 0.5-1cm zeby byly zamkniete idealniekrankor pisze:A same drzwi są równo ustawione w nadwoziu? Wiesz, przerwy między słupkiem a drzwiami w stanie zamkniętym itp. Może jakiś poprzednik wyjmował je i niedokładnie potem ustawił na śrubach. U mnie wyrobił się np dolny zawias i trochę trudno było zamknąć drzwi a w gumach uszczelki gwizdał wiatr. Dopiero podkładki podniosły je i teraz jest ok.
- malcolm
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Wrzuć jakaś fotke zakmknietych drzwi w tym miejscu gdzie nie dochodzą i fotke samej odtsajacej uszczelki. Bedzie łatwiej cos powiedziec.collega pisze:Drzwi sa rowno luzow nie maja a sruby wygladaja jak nowki nie ruszane jedynie wlasnie gorna czesc uszczelki przy slupku nie dochodzi i brakuje jej jakies 0.5-1cm zeby byly zamkniete idealniekrankor pisze:A same drzwi są równo ustawione w nadwoziu? Wiesz, przerwy między słupkiem a drzwiami w stanie zamkniętym itp. Może jakiś poprzednik wyjmował je i niedokładnie potem ustawił na śrubach. U mnie wyrobił się np dolny zawias i trochę trudno było zamknąć drzwi a w gumach uszczelki gwizdał wiatr. Dopiero podkładki podniosły je i teraz jest ok.
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Widać tam rdzę, krawędź drzwi idealnie nie dochodzi, więc dociągnięcie drzwi może pomóc.malcolm pisze:hmmm na drugim zdjeciu wyglada to troche tak jak by ktos próbował podwarzac je w miejscu gdzie zaczyna sie szyba. A one nie dochodzą po całości czy tylko ramka szyby w tym narożniku? Moze poprostu ktoś próbował dostac sie do środka i wygiął ramke. W takim wypadku trzeba ją dogiąć spowrotem.
Z ręcznym dogięciem to też nie jest taka prosta sprawa by lakier nie odskoczył.
- malcolm
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
Ale kolega pisał ze ma problem z niedochodzącą uszczelką a nie z całymi drzwiami. Stad moja sugestia ze tylko ramka szyby moze byc odgięta. Tak sie czesto robi jak np. klucz zostanie zatrzasniety w srodku a nie ma drugiego. Jesli to tylko ramka to mysle ze nie ma strachu. Kilka lat temu miałem podobny wypadek w Toledo z 2002 roku ze musielismy giac ramke zeby dostac sie do klamki od srodka. Po całej operacji i z wyczuciem dogietej spowrotem ramce wszystko wróciło do stanu sprzed działańcheles pisze:Widać tam rdzę, krawędź drzwi idealnie nie dochodzi, więc dociągnięcie drzwi może pomóc.malcolm pisze:hmmm na drugim zdjeciu wyglada to troche tak jak by ktos próbował podwarzac je w miejscu gdzie zaczyna sie szyba. A one nie dochodzą po całości czy tylko ramka szyby w tym narożniku? Moze poprostu ktoś próbował dostac sie do środka i wygiął ramke. W takim wypadku trzeba ją dogiąć spowrotem.
Z ręcznym dogięciem to też nie jest taka prosta sprawa by lakier nie odskoczył.
-
collega
- Zaawansowany
no wlasnie wydaje mi sie ze drzwi nie sa opadniete tak to nawet na zdjeciu wyglada jedynie ta czarna ramka nie dochodzi dobrze a sruby na ryglu sa na 100% nie ruszane takze mnie to zdziawilo troche ale znowu jak szukalem samochodu to w sumie ogladalem 3 turany moj + jeszcze jeden mial tak samo dlatego wlasnie myslalem ze to jakas przypadlosc touranow ;]