Touran 1T1 2005 Jak podłączyć ogrzewanie siedzeń?

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
DROPNEK
Auto:: touran 1,9
Imię:: dma

Touran 1T1 2005 Jak podłączyć ogrzewanie siedzeń?

Post autor: DROPNEK »

Witam.
Postanowiłem, że do swojego starego ale jarego grata z 2005 założę podgrzewanie siedzeń, czyli dla kierowcy i pasażera.
Do tej pory - to auto mam już 10 lat - było tzw. "dziadowanie" czyli nakładka na fotel i wtykanie do zapalniczki. Sytuacja jest taka, że w zapalniczce z przodu mam teraz ładowanie urządzeń (smartfon + tablet) i musiałem wtykać "do tyłu" za konsolą środkową. Efekt był taki, że kilka razy zapomniałem w ferworze walki wyciągnąć z gniazdka, a że zapalniczka z przodu i w konsoli nie jest po stacyjce tylko po akumulatorze, więc po wyjściu z pracy był wyssany akumulator i konieczne były przepinanki.

Kupiłem więc taki uniwersalny zestaw. Zdjęcia:
Zestaw
Image

Sterownik
Image

złodziejka
Image

W zestawie są
- 4 maty (po 2 na siedzenie),
- okablowanie,
- sterownik Foocle FLS820-012-1C oraz
- pokrętło 5-stopniowe "dwa w jednym" z podświetlaniem przełącznika: fotel na niebiesko i poziom ogrzewania 0-5 na czerwono (jak na obrazku)

Umieściłem to wszystko pod "wanienką" przed biegami, kable poszły bokiem do fotela i 3 kable doprowadziłem do skrzynki bezpiecznikowej, gdzie przy pomocy "złodziejek" mam zamiar je zasilić.

Schemat jest do kitu i nic na nim nie widać, bo instrukcja od chińczyka.

- Wychodzą 2 grube przewody (czerwony i czarny) ze sterownika
- wychodzą 2 cienkie z pokrętła (czerwony i zółty)

Te grube kable to jasne, że plus czerwony, musi być zabezpieczony 15 Amperowym bezpiecznikiem, czarny to uziemienie.
Ale co z tymi kabelkami od pokrętła? Na filmach widziałem, że ten zółty (plus po stacyjce?) to jest to niebieskie oświetlenie fotelika na pokrętle.
Ten czerwony cienki to chyba jakiś prąd sterujący (chyba 1A) do "obsługi" sterownika.

Pytanie: jak to najsensowniej połączyć w skrzynce C? Dzięki opisowi (@jerry @jeżu - DZIĘKI!) sprawdziłem swoja skrzynke i wszystko sie zgadza.
https://yadi.sk/i/mEUsDKB8DVTTXA

zamysł:
- uziemienie czarny gruby - jasne
- czerwony gruby plus po akumulatorze -> F47 gniazdo zapalniczki z tyłu 12V z kontrolerem spadku napięcia, bezpiecznik 1 25A, drugi 15A
- czerwony cienki prąd sterujący -> F30 sterownik Climatronic, bezpiecznik 1 5A, drugi 2A
- żółty cienki plus po stacyjce z wyłączaniem na czas rozruchu (oświetlenie) -> F29 silnik wycieraczki tylnej, bezpiecznik 1 15A, drugi 2A

Czy to będzie w ok?

Dziekuję za każdą wskazówkę.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Touran 1T1 2005 Jak podłączyć ogrzewanie siedzeń?

Post autor: wesol »

Sterownik to to nie jest. To tylko przekaźnik. Teraz czy to pokretelko ma sterować tym przekaźnikiem by przy ustawieniu na 5 praktycznie cały czas dawać prąd na maty a np na 1 poprostu załącza mate na powiedzmy 30 sekund i potem przerwa np na 50 sekundbibtak cyklicznie. Chyba że coś jak w oryginale w pokrętle jest elektronika z tranzystorem który puszcza odpowiednią ilość prądu na mate uzyskując tym samym różne stopnie ciepła.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
DROPNEK

wesol pisze: Chyba że coś jak w oryginale w pokrętle jest elektronika z tranzystorem który puszcza odpowiednią ilość prądu na mate uzyskując tym samym różne stopnie ciepła.
Chyba raczej tak. Z innych aukcji o podobnych zdjęciach uzyskałem taka informację:
Poziom 1: 1.28A 34.6℃
Poziom 2: 1.92A 37.5℃
Poziom 3: 2.40A 39.8℃
Poziom 4: 3.03A 42.8℃
Poziom 5: 3.81A 44.5℃

Znalazłem instrukcję, co była przy zestawie, ale zupełnie nie pasuje, chyba chińczyk od kogoś innego ściągnął.
Na instrukcji nie ma kabli od pokrętła (przełącznika)
https://yadi.sk/i/kUhogzALRoOh8g
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Schemat by był okej. Tylko to na jeden fotel jest. Czyli musisz mieć dubla tej kabloteki. To z oznaczeniem "D" to ten przełącznik z pokrętłem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
DROPNEK

Na to wychodzi. Ale nie ma na tym schemacie dwóch kabli wychodtących z tego pokrętła. W tym mam problem.
ODPOWIEDZ