Popsuty zamek klapy bagażnika, nowy oryginalny czy zamiennik

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
luq00727
Początkujący
Auto:: VW Touran 2004r, 1.9tdi
Imię:: Łukasz
Podziękował: 5 razy

Popsuty zamek klapy bagażnika, nowy oryginalny czy zamiennik

Post autor: luq00727 »

Witam, mam problem z zamkiem klapy bagażnika w moim VW touranie 2004r. Dużo jest tematów odnośnie mojego przypadku ( samoczynne popuszczanie zamka o jednen ząbek/zatrzask) nie domknięta klapa bagażnika której się nie otworzy. Słychać siłownik jak co jakiś czas pracuje. Rozebrałem klamkę, przeczyściłem złożyłem i dalej jest to samo. Mikro styk w klamce wygląda dobrze więc wydaje mi sie, że po prostu muszę wymienić zamek już 3 raz w ciągu 5 lat. Za ostatni płaciłem ponad 200zl oryginalny lecz zauważyłem ,że są dużo tańsze zamienniki już od 44zł. Mój numer zamka to 1T0 827 505C. Znalazłem zamiennik odpowiadający mojemu numerowi lecz wygląda trochę inaczej. Czy warto kupić taki zamiennik, będzie pasował? Nie ma z nimi problemu? Może ktoś już wymieniał na taki i może polecić jakiegoś allegrowicza.
Podglądowe zdj mojego zamka i zamiennika
1. Mój stary zamek https://ibb.co/VqqP11L
2.Zamiennik https://ibb.co/QM9jQ3K. ( Wygląda inaczej, teoretycznie numer się zgadza)
Z góry dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Popsuty zamek klapy bagażnika, nowy oryginalny czy zamie

Post autor: turek »

Jakiś już czas temu założyłem od tego sprzedawcy

https://allegro.pl/oferta/zamek-klapy-b ... 7949987089

i działa bez problemu ,tylko poniżej 2010 roku trzeba delikatnie plastiki po bokach podciąć bo tapicerka nie dolega jak w oryginale ale mimo wszystko lepszy będzie taki zamiennik bo masz jakąś gwarancje a używane to taka trochę loteria
rafcio606
Przeglądacz
Auto:: touran 2003 1.6 16v bag f
Imię:: Rafał
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: rafcio606 »

https://allegro.pl/oferta/zamek-klapy-t ... 6930744056
ten bardzo dorze pasuje . Trzeba jedynie ta gumke lekko spiłować która robi za odbój , jest zbyt twarda i nawet mocne uderzenie nie powoduje zapiecia na drugi zab , a tak to mam go już pół roku . Twoje padają jak muchy bo dużo pracuja przez zwarcie pinu do masy . jak nie mozesz zlekolizowac gdzie to wlacz chociaz ryglowanie automatyczne zamkow razem z klapa po przekroczeniu 15 kmh , nie jest to rozwiązanie ale napewno bezpieczniej z tym
Awatar użytkownika
misiek775
Zaawansowany
Auto:: Touran BSE 2006 LPG
Imię:: Micz
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: misiek775 »

luq00727
Początkujący
Auto:: VW Touran 2004r, 1.9tdi
Imię:: Łukasz
Podziękował: 5 razy

Post autor: luq00727 »

Wymieniłem zamek na zamiennik lecz dalej tam sam efekt, samoczynne popuszczanie zamka o jeden ząbek i nie ma możliwości go otwarcia, tylko gdy kolejny raz zadziała silniczek lub awaryjnie z bagażnika. Nie wiem czy wina zamka(popsuty) czy wina elektryki. Jutro jadę do elektryka. Wypiąłem wtyczkę od zamka i zatrzasnąłem bagażnik.
Awatar użytkownika
misiek775
Zaawansowany
Auto:: Touran BSE 2006 LPG
Imię:: Micz
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: misiek775 »

Odłącza wtyczkę od klamki i zobacz cy się zamknie i czy trzyma. Jeśli tak to wina lezy w klamce lub instalacji.
ODPOWIEDZ