Jaki rodzaj webasto
-
- Kandydat
- Auto:: Touran, BMN, 2007
- Imię:: Łukasz
Jaki rodzaj webasto
Witam, czy jest ktoś z kolegów w stanie mi pomóc po numerze VIN czy powinienem mieć dogrzewacz czy pełne ogrzewanie dodatkowe, ponieważ kupiłem auto i nie ma jego wcale, VIN - WVGZZZ1TZ7W068314 pozdrawiam
[Edit] proszę chociaż o info czy posiada ktoś taką możliwość, ewentualnie może ktoś pomoże z dokupieniem webasto, węże stare zostały
[Edit] proszę chociaż o info czy posiada ktoś taką możliwość, ewentualnie może ktoś pomoże z dokupieniem webasto, węże stare zostały
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Re: Jaki rodzaj webasto
Kolego każdy diesel w Touranie ma Webasto, w większości przypadków jest to dogrzewacz a pełne rzadziej bo trzeba było dopłacać.
Wypnij prawą kratkę przedniego halogenu i zobacz przez otwór czy coś siedzi, powinna być na pierwszym planie pompka cieczy Webasto a za nią piec.
Inny sposób sprawdzenia to podłączyć komp i zobaczyć jaki jest nr Webasto.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Wypnij prawą kratkę przedniego halogenu i zobacz przez otwór czy coś siedzi, powinna być na pierwszym planie pompka cieczy Webasto a za nią piec.
Inny sposób sprawdzenia to podłączyć komp i zobaczyć jaki jest nr Webasto.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
- Kandydat
Właśnie chodzi o to że nie ma nic, auto niedawno zakupiłem uderzone, na panelu climatronica mam przycisk od webasto na środkowym pokrętle dolny przycisk, ale Niemiec mógł coś zmienić, stąd moje pytanie, oraz jakimi numerami się różnią dogrzewacz a ogrzewanie?
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Kolego napisałem Ci jak sprawdzić fizycznie, możesz zrobić zdjęcie i tu wstawić do tego napisałem Ci podłącz kompa i zobacz czy wogóle widzi Ci Webasto, a po trzecie na forum jest mega temat o Webasto gdzie masz wszystko opisane.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Feberos
- Użytkownik
- Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Kolega chyba w ogóle fizycznie nie ma pieca w aucie. Nie wiem jak auto dostało strzała ale może akurat w przód po prawej stronie i ktoś zdemontował zniszczone Webasto. No a skoro go nie ma to nie odczyta numeru z naklejki ani z VCDSa. Może wstaw zdjęcie jak wygląda prawe nadkole pod zderzakiem i wszystko się wyjaśni.
I pytanie czy auto miało oryginalnie pełne ogrzewanie czy ktoś zamontował tylko panel z ikonką ogrzewania a fabrycznie siedział Zuheizer.
Wysłane z mojego Galaxy S8+ przy użyciu Tapatalka
I pytanie czy auto miało oryginalnie pełne ogrzewanie czy ktoś zamontował tylko panel z ikonką ogrzewania a fabrycznie siedział Zuheizer.
Wysłane z mojego Galaxy S8+ przy użyciu Tapatalka
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Zdjąć zderzak, zrobić dokładnie zdjęcie, wkleić tu na forum i napiszemy Ci dokładnie czego brakuje.
Najważniejsze pytanie czy tylko brakuje pieca czy ktoś upitolił i wiązki i przewody wodne.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Najważniejsze pytanie czy tylko brakuje pieca czy ktoś upitolił i wiązki i przewody wodne.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
- Kandydat
Wiązka idzie i przewody gumowe są złączone razem, przewód cienki idzie po zbiorniczku paliwa, fotki zrobiłem, ale nie bardzo potrafię je wkleić
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Zobacz czy w kostce 8 pinowej do pieca masz przewód z pinem na 2 miejscu w kostce, jeżeli tak to miałeś pełne ogrzewanie postojowe bo to wyjście na centralkę Telestart do włączania pieca z pilota (a piec można włączać z pilota tylko jak mamy pełne ogrzewanie postojowe) + panel Webasto który masz w aucie.
Podeśle Ci na PW info.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Podeśle Ci na PW info.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Napiszę Ci jutro co potrzebujesz do ewentualnego przywrócenia Webasta to stanu początkowego jak auto wychodziło z fabryki bo już wszystko wiem.
Na szczęście wiązki zostawili i przewód paliwowy chociaż nie kompletny ale jest.
Nie jest dużo roboty przy tym
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Na szczęście wiązki zostawili i przewód paliwowy chociaż nie kompletny ale jest.
Nie jest dużo roboty przy tym

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
A więc tak.
Pokazany przeze mnie zestaw zawiera 99,99 % części których brakuje Ci w aucie.
Nie pokazałem (bo nie mam ich na stanie), 3 śrub i 2 nakrętek.

Brakujące elementy:
1) śruby o nr N10321002 (koszt w ASO VW: 2.32 zł/szt) potrzeba jest 3 sztuki, jedną wkręcamy od góry przez komorę silnika pod zbiorniczkiem na płyn do spryskiwaczy (trzeba go odchylić), trudny dostęp i nie raz tej śruby ludzie nie wkręcają w ogóle, dwie pozostałe wkręca się przez uchwyty zbiornika na spryskiwacze w jedną z blach trzymających piec (patrz zdjęcia poniżej).

2) nakrętki N90511507 (koszt w ASO VW: 3.80 zł/szt) potrzebne są 2 sztuki, Przykręca się nimi cały piec z blachami od dołu do prowadnicy i od boku, wystają tam śruby z gwintem a w blachach pieca są otwory (patrz dwa ostatnie zdjęcia, tam widać jedne z mocować (te boczne i nakrętkę), od dołu mocowania nie mam fotki).

A tu kilka fotek z moich montaży żebyś wiedział jak to wygląda (sorrki za jakość zdjęć ale robione były przeważnie na szybko):

Jak masz jakieś pytania to śmiało, jak chcesz pogadać to podaj do siebie nr tel na PW.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pokazany przeze mnie zestaw zawiera 99,99 % części których brakuje Ci w aucie.
Nie pokazałem (bo nie mam ich na stanie), 3 śrub i 2 nakrętek.

Brakujące elementy:
1) śruby o nr N10321002 (koszt w ASO VW: 2.32 zł/szt) potrzeba jest 3 sztuki, jedną wkręcamy od góry przez komorę silnika pod zbiorniczkiem na płyn do spryskiwaczy (trzeba go odchylić), trudny dostęp i nie raz tej śruby ludzie nie wkręcają w ogóle, dwie pozostałe wkręca się przez uchwyty zbiornika na spryskiwacze w jedną z blach trzymających piec (patrz zdjęcia poniżej).

2) nakrętki N90511507 (koszt w ASO VW: 3.80 zł/szt) potrzebne są 2 sztuki, Przykręca się nimi cały piec z blachami od dołu do prowadnicy i od boku, wystają tam śruby z gwintem a w blachach pieca są otwory (patrz dwa ostatnie zdjęcia, tam widać jedne z mocować (te boczne i nakrętkę), od dołu mocowania nie mam fotki).

A tu kilka fotek z moich montaży żebyś wiedział jak to wygląda (sorrki za jakość zdjęć ale robione były przeważnie na szybko):

Jak masz jakieś pytania to śmiało, jak chcesz pogadać to podaj do siebie nr tel na PW.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię:: Patryk
- Podziękował: 1 raz
Witam mam podobne pytanie może mi ktoś powiedzieć jaki mogę mieć model webasta?
Vw Touran 2007 rok 2.0 16v 145km jest to dogrzewacz ale nie wiem jaki model
Vw Touran 2007 rok 2.0 16v 145km jest to dogrzewacz ale nie wiem jaki model