Długość AV kabla kamery cofania

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
tomek12
Zaawansowany
Auto:: TOURAN 2.0TDi CFHC , 1T3
Imię:: Tomasz
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Długość AV kabla kamery cofania

Post autor: tomek12 »

Witam

Dzisiaj zabrałem się za montaż kamerki cofania(chiński sprzęt )
Podłączyłem wszystko prowizorycznie.
Podłączyłem, sprawdziłem czy działa na samym zapłonie jak i na uruchomionym silniku. Wszystko ok .
Wizualnie kabel AV od kamery do radia wydawał się wystarczająco długi także zabrałem się za demontaż tapicerki i polutowałem kable itd.
Gdy zacząłem układać przewody aby właściwie leżały okazało się ze kabel jest za krotki ma chyba z 5m.
I moje pytanie jakiej dlugosic ma być kabel AV ?

Dzięki
VCDS i wszystko jasne ;-)
był 1.9TDI BKC a teraz jest 2.0TDI CFHC
szczyku
Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Re: Długość AV kabla kamery cofania

Post autor: szczyku »

Ja w Sharanie przedłużyłem około metra, wiązka także zakupiona w chinach. O dziwo zasilanie starczyło do skrzynki bezpieczników.
Awatar użytkownika
tinware
Zaawansowany
Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
Imię:: Kamil
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: tinware »

Cześć, wiązka od radia do tablicy rejestracyjnej powinna mieć 7m i 30cm. Pamiętaj, aby zasilić kamerę z dedykowanego złącza zasilania w kostce radia zamiast żarówki wstecznego. Polecam użyć własny kabel koncentryczny i zarobić na niego złącza RCA (te metalowe, nie chińskie plastikowe które co chwila nie łączą). Na kiepskim kablu z chińskiego zestawu możesz widzieć duże zakłócenia z alternatora w obrazie na radio podczas cofania. Ja użyłem tego:
IMG_20181229_150229.jpg
Galeria zdjęć:
Gdybyś potrzebował więcej zdjęć jak robiłem swoje kamery parkowania, mogę wysłać na priv.
rafcio606
Przeglądacz
Auto:: touran 2003 1.6 16v bag f
Imię:: Rafał
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: rafcio606 »

moja fabryczna kamera od vordona miala 7 m , zabrakło do rejestracji , przedluzylem metr , i sygnal zanikal wiec wywalilem przedluzke i kamere wpakowalem w czarny chokej , i kabla pod listwa az zapas i obraz ladny
Awatar użytkownika
tomek12
Zaawansowany

tinware pisze:Cześć, wiązka od radia do tablicy rejestracyjnej powinna mieć 7m i 30cm. Pamiętaj, aby zasilić kamerę z dedykowanego złącza zasilania w kostce radia zamiast żarówki wstecznego. Polecam użyć własny kabel koncentryczny i zarobić na niego złącza RCA (te metalowe, nie chińskie plastikowe które co chwila nie łączą). Na kiepskim kablu z chińskiego zestawu możesz widzieć duże zakłócenia z alternatora w obrazie na radio podczas cofania. Ja użyłem tego:
IMG_20181229_150229.jpg
Galeria zdjęć:
Gdybyś potrzebował więcej zdjęć jak robiłem swoje kamery parkowania, mogę wysłać na priv.
A dlaczego zasilić kamerke z dedykowanego złącza radia anizeli podlączenie z np.lampy wstecznego.
Ja zrobiłem taķ że podłaczyłem zasilanie z lampy i wszystko chodzilo jak powinno mimo ze mogłe podłączyc dodatkowo zasilanie z kostki radia.
Awatar użytkownika
tinware
Zaawansowany
Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
Imię:: Kamil
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: tinware »

Po pierwsze diagnoza przepalonej żarówki może wywołać błąd na desce rozdzielczej, po drugie po wyjęciu wstecznego żarówka cofania wyłącza się od razu, a podgląd z kamery cofania wyłącza się z opóźnieniem (więc przez 0.5sek możesz zobaczyć logo z brakiem podłączonej kamery), po trzecie jeśli chińska kamera się zepsuje, pęknie, zaleje podczas mycia na mijni i będzie robiła zwarcie nie będziesz miał też wstecznego. Podłącz zasilanie kamery pod radio.
Awatar użytkownika
tomek12
Zaawansowany

tinware pisze:Po pierwsze diagnoza przepalonej żarówki może wywołać błąd na desce rozdzielczej, po drugie po wyjęciu wstecznego żarówka cofania wyłącza się od razu, a podgląd z kamery cofania wyłącza się z opóźnieniem (więc przez 0.5sek możesz zobaczyć logo z brakiem podłączonej kamery), po trzecie jeśli chińska kamera się zepsuje, pęknie, zaleje podczas mycia na mijni i będzie robiła zwarcie nie będziesz miał też wstecznego. Podłącz zasilanie kamery pod radio.
Spoko dzięki jeśli możesz to podeslij mi na priv. jak to zrobiłeś .

-- N sty 26, 2020 10:13 --
tinware pisze:Po pierwsze diagnoza przepalonej żarówki może wywołać błąd na desce rozdzielczej, po drugie po wyjęciu wstecznego żarówka cofania wyłącza się od razu, a podgląd z kamery cofania wyłącza się z opóźnieniem (więc przez 0.5sek możesz zobaczyć logo z brakiem podłączonej kamery), po trzecie jeśli chińska kamera się zepsuje, pęknie, zaleje podczas mycia na mijni i będzie robiła zwarcie nie będziesz miał też wstecznego. Podłącz zasilanie kamery pod radio.
Spoko dzięki jeśli możesz to podeslij mi na priv. jak to zrobiłeś .
Awatar użytkownika
szopenix
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 BKD highline
Imię:: Rafał
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: szopenix »

To ja też poproszę jak można bo czekam właśnie na kamerę a mam zamiar podłączyc bezprzewodowo zobaczymy co z tego wyjdzie
ODPOWIEDZ