Dodatkowe ogrzewanie przedniej szyby

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
MadReaper
Użytkownik
Auto:: 1,9 105KM
Imię:: Łukasz
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Dodatkowe ogrzewanie przedniej szyby

Post autor: MadReaper »

Witam,

nabyłem silikonowe paski grzewcze 2szt
https://pl.aliexpress.com/item/4000235269534.html?spm=a2g17.search0306.3.143.47cc4490MRXQlS&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_0,searchweb201603_0,ppcSwitch_0&algo_pvid=f799d711-3056-420f-8535-53e15b85d220&algo_expid=f799d711-3056-420f-8535-53e15b85d220-20

Każdy ma moc 150W, rozgrzewają trochę ponad 60st C, zrobiłem prowizoryczne rusztowanie nad kratkę nawiewu w podszybiu tak żeby paski nie dotykały deski a były nad nawiewem i efekt jest naprawdę niezły. Jedyny problem to zasilanie.

Paski podłączyłem poprzez wtyk do gniazda zapalniczki. Jak łatwo policzyć 2 paski pracują z natężeniem 25A czyli tyle co max moc bezpiecznika zapalniczki.

Po podłączeniu jak się rozgrzewały wszystko było w porządku ale podczas jazdy wtyczka się lekko wysunęła, a po dociśnięciu jej gdy paski były rozgrzane bezpiecznik się spalił. W sumie spodziewałem się tego od razu po włączeniu :)

I tutaj prosiłbym o pomoc.
Chciałbym dać zasilanie bezpośrednio z akumulatora, ale którędy poprowadzić przewody.

A może macie prostszy sposób na ich zasilenie. Może gdzieś bliżej dało by się podpiąć. Chodzi mi o coś łatwego w montażu i demontażu na okres letni.

Ewentualnie czy możliwa jest tylko podmiana bezpiecznika od zapalniczki z 25A na 30A ? ( czy to bezpieczne ?? )
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Re: Dodatkowe ogrzewanie przedniej szyby

Post autor: dexter23pl »

Hmm to już lepiej było dołożyć grzałkę PTC na can w nagrzewnicę.
ona ma 1000W. Letnie powietrze czuć z nawiewu po około 30sek od uruchomienia silnika. U mnie ja były kilka lat temu mrozy po -10C w dzień to po wyjscu z pracy wieczorem uruchamiałem silnik i zanim omiotłem boczne szyby ze śniegu to przednia już w 1/3 była odmarznięta.
Może masz uszkodzoną tą grzałkę bo w ON była zawsze chyba że masz webasto.
MadReaper
Użytkownik
Auto:: 1,9 105KM
Imię:: Łukasz
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: MadReaper »

Mam webasto, co do PTC to zbyt wiele zachodu. Ale wiem że to super sprawa.
Awatar użytkownika
tberent
Zaawansowany
Auto::
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: tberent »

MadReaper pisze:Mam webasto, co do PTC to zbyt wiele zachodu. Ale wiem że to super sprawa.
Ja miałem ptc i dołożyłem Webasto. Od 2 lat nie skrobalem szyby

Wysłane z mojego T8s przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
tinware
Zaawansowany
Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
Imię:: Kamil
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: tinware »

Matko boska, co ty robisz z tym Touranem? Jakie kurde paski z Chin?
MadReaper pisze:Ewentualnie czy możliwa jest tylko podmiana bezpiecznika od zapalniczki...
Nie
MadReaper pisze:A może macie prostszy sposób na...
To nie jest Cinquecento, że trzeba jakieś niedoróbki stosować, masz oryginalne wyposażenie do dołożenia, więc je dołóż. Nagrzewnica, cztery kable, kodowanie i gotowe.

Tutaj masz listę potrzebnych elementów:
ptc.jpg
Tutaj schemat:
schemat.png
A tutaj rezultat po 2-3 godz. sprawnej pracy:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2QtOvuUFgEk&list=PLIC_QOp-ZGjrou2luTL5QycKyl4D1_KgE&index=2[/youtube]

W moim przypadku kabinę oraz kodowanie ogarniałem ja, a tata ogarniał tematy pod maską. Pamiętaj, że alternator musi mieć min. 140A i żeby dobrze zrobić przewody zasilające, 100A pobierane przez tą nagrzewnicę to nie żarty, taki prąd może oparzyć lub wywołać pożar. Przed zamontowaniem całości sprawdź czy Twój zestaw działa: zasilanie dobrymi przewodami rozruchowymi z akumulatora, a pozostałe dwa do magistrali CAN komfortu, zakoduj w VCDS, uruchom silnik i sprawdź czy nagrzewnica się uruchamia (przestrzegam, że jej temperatura nie oparzy Cię, tylko od razu wypali dziurę w dłoni)
ODPOWIEDZ