Pomoc w zakupie aparatu foto

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
Przemek_85
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Pomoc w zakupie aparatu foto

Post autor: Przemek_85 »

Witam
Zanoszę się z zamiarem kupna aparatu, jednak na tą chwilę jestem bardziej nastawiony na kompakta z wymienną optyką niż lustrzankę.
Zastanawiam się nad NIKON 1 lub SONY NEX-5
Może a nawet na pewno są tutaj osoby, które znają się na rzeczy i coś mi podpowiecie... a może jakiś inny zwykły tańszy kompakt z podobnymi parametrami ...
Generalnie to nie jestem jakimś zapaleńcem jeśli chodzi o fotografie i nie potrzebuje super aparatu, zwłaszcza że i tak wszystkie zdjęcia leżą na kompie nie wywoływane, chyba że żona ma natchnienie i kilka wywoła do ramki ... :oki:
Do tej pory używałem jakiegoś starego KODAKA i w sumie nie jest zły tylko trochę stary i się go wstydzę :super: a telefon to też nie jest rozwiązanie.
Sprzedam Nakładki na pedał gazu GTI
Info na PW

Nie mam już Tourana :(
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

wszystko zależy od tego jaką kasę chcesz przeznaczyć na zakup. Bo w cenie kompakta możesz kupić niezłą lustrzankę, a lustrzanka to zdecydowanie lepsza opcja.
Awatar użytkownika
Przemek_85
Użytkownik

Tomas pisze:wszystko zależy od tego jaką kasę chcesz przeznaczyć na zakup. Bo w cenie kompakta możesz kupić niezłą lustrzankę, a lustrzanka to zdecydowanie lepsza opcja.
Sony kosztuje koło 2300zł a nikon około 1900zł chcę wydać około 2000zł bardziej jestem nastawiony na kompakt, bo lustrzanka jest gabarytowo zbyt duża
Info na PW

Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów

Ja jestem fanem Nikona - obecnie D90 z obiektywem 18-105, jeżeli za kompaktem przemawiają tylko gabaryty to rzeczywiście lustrzanka nie wygra, jednakże jeśli chcesz postawić na jakość to zaproponowałbym np Nikona d 3100. Różnice w zdjęciach są widoczne. Zastanowiłbym się tym bardziej nad lustrzanką gdy rozważasz kompakta z wymienną optyką. Łatwość demontażu obiektywu na bagnecie Nikona powoduje, że samo body też nie jest duże.
matti1535
Specjalista

Post autor: matti1535 »

Osobiście bawię się znacznie tańszym kompaktem Lumix i powiem szczerze, że powoli przestaje mi wystarczać, ale do tego dojrzałem po 2 latach pstrykania różnych rzeczy, więc sadzę, że do amatorskiej zabawy nie trzeba kupować super drogiego sprzętu. Poza tym w zależności od tego co chcesz fotografować to też inny sprzęt. Za 2000 zł można kupić dwa różne aparaty/szkła w zależności od celu.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów

Nikona D 3100 kupisz za mniej niż 2000 zł i w zestawie masz juz szkiełko 18-55. Mimo, że to podstawowy obiektyw to ja takim na Nikonie D40 zrobiłem ponad 20 tys zdjęc.
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

jak kompakt to zdecydowanie Canon, nie jestem zwolennikiem przepłacania za nowości, lepiej kupić starszy model (często tak naprawdę lepszy) z dobrej ręki niż 2x przepłacony nowszy model

zainteresuj się Canonem z serii G (G11, G12)

przykładowa galeria z G11 - http://www.flickr.com/search/?w=getty&q ... G11&m=text

koszta około 1000zł z haczykiem
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
Przemek_85
Użytkownik

Dzięki Panowie za sugestie, jak wiadomo, każdy ma inne zdanie ile ludzi tyle opinii :) chyba jeszcze się zastanowię, nie chcę wtopić pieniędzy w coś co nie będzie do końca mnie satysfakcjonowało, wiem że wszystko wychodzi w "praniu" Szkoda że nikt nie miał styczności z tymi aparatami, które ja sobie upodobałem
Info na PW

Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Przemek_85 pisze:Dzięki Panowie za sugestie, jak wiadomo, każdy ma inne zdanie ile ludzi tyle opinii :) chyba jeszcze się zastanowię, nie chcę wtopić pieniędzy w coś co nie będzie do końca mnie satysfakcjonowało, wiem że wszystko wychodzi w "praniu" Szkoda że nikt nie miał styczności z tymi aparatami, które ja sobie upodobałem
Przemek podjedz do jakiegieś marketu elektronicznego i pobaw się wybranymi aparatami. Ja np nie kupił bym compacta tylko nikona d900. Robiłem nim zdjęcia i jak dla mnie jest ok tylko cena mnie dobiła.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Przemek_85
Użytkownik

cheles,
Problem w tym, że w mediamarkt czy inny saturn nie wkładają baterii do sprzętu i nie można się pobawić, już pytałem :)
Info na PW

Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Przemek_85 pisze:cheles,
Problem w tym, że w mediamarkt czy inny saturn nie wkładają baterii do sprzętu i nie można się pobawić, już pytałem :)
nawet w egzemplarzach pokazowych - jak kupowałem konika minolta to koleś z media mi wyjął pokazał, mogłem zrobić zdjęcia. Coś niemcy schodzą z obsługą klienta.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
ODPOWIEDZ