Sterownik coming leaving home

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Black
Auto:: VW Touran Highline 2003
Imię:: Andrzej

Sterownik coming leaving home

Post autor: Black »

Planuję w swoim Touranie zamontować moduł coming leaving home z allegro i podłączyć go tak aby aktywował halogeny i tylne pozycyjne. Moduł ma jedno wyjście 12A więc wystarczające do aktywacji wybranych świateł. Tylko teraz jak podłączyć halogeny i pozycje na osobnych obwodach jeśli moduł ma tylko jedno wyjście? Czy jeśli za wyjściem dam dwa przekaźniki osobny do halogenów i osobny do pozycji to przy rozłączeniu modułu przez podanie 12V po stacyjce nie zrobi się mostek i po włączeniu pozycji nie włączą się też halogeny? No i czy nie zacznie mi sypać błędami?
miki55
Zaawansowany
Auto:: 1.9 bls
Imię:: Rafał
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 29 razy

Re: Sterownik coming leaving home

Post autor: miki55 »

W touranie to kwestia zakodowania. A pierw to się skieruj do działu powitań.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Na przekaźnikach albo przez diody prostownicze takie kilkuamperowe. Ale nie prościej jak w oryginale?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Black

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... 90#p247121 dział powitań już dawno odwiedzony.
I żadne dodatkowe moduły nie będą potrzebne do uzyskania opisanego wyżej efektu?

-- Pn lut 24, 2020 15:14 --

Wesol, tak jak w oryginale tzn?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Właśnie o kodowanie chodzi. Tyle że kodowaniu wybierasz czy przez halogeny czy mijania. Za bardzo nie ma wyboru bo podiajc pod moduł zewnętrzny to możesz sobie spiąć halogeny przednie i np wsteczne na tyle.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Black

No właśnie światła mijania u mnie odpadają bo mam bixenony i trochę szkoda mi odpalać je na 20 sekund przy każdym otwieraniu i zamykaniu samochodu. Halogeny - spoko, ale wtedy z tyłu ciemno. Dlatego myślę nad zewnętrznym modułem. Dowolna konfiguracja oświetlenia i czujnik zmierzchu którego w moim Touranie brak. Jedyny problem to jedno wyjście, a do takiej konfiguracji którą sobie wymyśliłem potrzebne są dwa. Jeśli przekaźniki rozwiążą ten problem i po deaktywacji modułu przez 12V po stacyjce nie będzie mostka na halogenach i pozycyjnych to takie rozwiązanie mnie zadowala.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

... co Ty kombinujesz ? zakoduj w bordzie leaving/coming home, poprzez halogeny i DRL "skandynawia" bedziesz miał to co chcesz bez druciarstwa o ile bord obsługuje, jeśli nie to wymiana borda na higend
ODPOWIEDZ