Touran 1.5TSI - manual czy DSG ?
-
kmichal
- Kandydat
- Auto:: Touran 1.5TSI
- Imię:: Michał
Touran 1.5TSI - manual czy DSG ?
Cześć.
Z "powitalnii" przenoszę zapytanie tutaj.
Pytanie jak w tytule ... Mam pewne obawy przed tą suchą skrzynią, ale jednocześnie nie mam odniesienia do skrzyni manualnej - jak ona się sprawuje. W Poznaniu do jazd testowych tylko auta w DSG.
Dzięki i pozdrawiam.
Z "powitalnii" przenoszę zapytanie tutaj.
Pytanie jak w tytule ... Mam pewne obawy przed tą suchą skrzynią, ale jednocześnie nie mam odniesienia do skrzyni manualnej - jak ona się sprawuje. W Poznaniu do jazd testowych tylko auta w DSG.
Dzięki i pozdrawiam.
-
wafel
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.5tsi, 19
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Touran 1.5TSI - manual czy DSG ?
też miałem ten dylemat. Ja się zdecydowałem na DSG. Przekonał mnie do tego kolega w touranie 1.4 tsi z przebiegiem 150 tys i jego akurat był bezawaryjny.
-
wafel
- Początkujący
Podobno największą bolączką tych skrzyń była mechatronika. Niby zostało to poprawione.
Na pewno jest więcej warsztatów, które potrafią naprawić takie skrzynie kompleksowo i będzie ich coraz więcej. Sprzedawca w skodzie mówił mi, że teraz jest jakiś szał na DSG.
Na pewno jest więcej warsztatów, które potrafią naprawić takie skrzynie kompleksowo i będzie ich coraz więcej. Sprzedawca w skodzie mówił mi, że teraz jest jakiś szał na DSG.
-
kmichal
- Kandydat
- Auto:: Touran 1.5TSI
- Imię:: Michał
Rzeczywiście coś jest na rzeczy, ponieważ wszystkie samochody, zarówno w Skodzie jak i w VW, którymi jeździłem na jazdach próbnych były z DSG.
Sprzedawca w VW twierdził, że 90% Touranów sprzedają z DSG.
A Ty jesteś jak na razie zadowolony z wyboru ?
Sprzedawca w VW twierdził, że 90% Touranów sprzedają z DSG.
A Ty jesteś jak na razie zadowolony z wyboru ?
-
wafel
- Początkujący
po 16 latach jazdy manualnymi skrzyniami musiałem się nauczyć jazdy na DSG. Widzę jej kilka minusów, ale mimo wszystko jest mega wygodna i nie chciałbym wrócić do manualnej skrzyni.
-
wafel
- Początkujący
Wolniejszy start i to jest chyba największy minus. W manualnej skrzyni mogłeś przygotować się do szybkiego startu na tzw pół sprzęgle i ogień jak masz lukę. W dsg jak trzymasz hamulec i dodasz gazu to jest opóźnienie w reakcji. Możesz chwilę wcześniej puścić hamulec, żeby DSG wrzuciło bieg, ale trzeba to wyczuć.kmichal pisze:Co masz na myśli pisząc o minusach ?
Czuję czasami lekkie szarpnięcia jak skrzynia zmienia bieg a ja w tym czasie odpuszczam/dodaje gaz.
Na początku ciężko było mi się przyzwyczaić do tego, że jak dodaje gaz na maksa to mam od razu redukcję o np 2 biegi. Teraz już wiem jak przyśpieszać ale też musiałem się tego nauczyć.
Potwierdzam z autopsji.wafel pisze:Podobno największą bolączką tych skrzyń była mechatronika. Niby zostało to poprawione.
1.8 TSI z DSG z 2017.
komfort jazdy i kultura pracy DSG rewelacja , tyle że do przebiegu 82 tys. kiedy to mwchatronika poszła do wymiany.
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
No własnie tak to już jest, z DSG fajnie się jeździ autem, ale te serwisy olejowe + jak zacznie się coś z nią dziać i nie mamy nowego auta z gwarancją to tylko płakać.
Skrzynia manulana przebija w tedy DSG bo ona wytrzymuje o wieeele większe przebiegi
Ja jeżeli miał bym kupować nowe auto to też bym wziął DSG bo masz spokój na te 4 lata, ale używane autko kilku letnie to bym się bardzo zastanawiał i raczej tylko manual.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Skrzynia manulana przebija w tedy DSG bo ona wytrzymuje o wieeele większe przebiegi
Ja jeżeli miał bym kupować nowe auto to też bym wziął DSG bo masz spokój na te 4 lata, ale używane autko kilku letnie to bym się bardzo zastanawiał i raczej tylko manual.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
zibi1961
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
- Imię:: Zbigniew
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Mój touran z dsg ma już 400 tyś .Nie wiem kto jest w stanie szybciej zmieniać biegi w manualu niż dsg. Jak potrzebuję szybciej włączyć się do ruchu to przełączam na sport .W passacie b8 mam autohold i tu rzeczywiście jest opóźnienie w ruszaniu i nie ma pełzania dlatego autohold mam wyłączony .
-
e2rdo
- Początkujący
- Auto:: Touran 5T
- Imię:: Paweł
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
No... Mój 5T 1,4 TSI 150 KM z DSG DQ200, zaledwie po 20.000 km miał wymieniane sprzęgła na gwarancji :-P
-
bbm
- Kandydat
- Auto:: Touran, 1.8 TSI, 2018
- Imię:: Michal
- Podziękował: 3 razy
Jakie były objawy? Ja mam ten silnik ale 2018 roku i na razie wszystko jest w porządku przy przebiegu 37500. I jaki koszt naprawy?bzik pisze: Potwierdzam z autopsji.
1.8 TSI z DSG z 2017.
komfort jazdy i kultura pracy DSG rewelacja , tyle że do przebiegu 82 tys. kiedy to mwchatronika poszła do wymiany.
Co do tematu, to uważam że DSG czy to inne automaty (np. ZF) to super wybór. Ani sekundy nie płakałem za manualem, mega komfort.
Co do szybkich startów, no to nawet jeśli nie możesz wystartować tak jak w manualu na polsprzegle, to przy zmianie z 1 na 2 juz wszystko odrabiasz
Co do szybkich manewrów, to robię dokładnie tak samo jak padło tutaj w wątku - albo tryb sport na skrzyni albo czasem tez redukuję na manetkach i gaz w opór
Na pewno trzeba pamiętać że DSG - zwłaszcza sucha - nie lubi szybkich startów na mokrym- tak żeby auto mieliło kołami i było trzymane przez ASR i kontrole trakcji. Wtedy łatwo o przypalenie sprzęgieł.
-
HILTI
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię:: Lukasz
Cześć, podepnę się do tematu
Chcę kupić nowego Tourana z silnikiem 1.5TSI, jeździć nim 15 lat i zrobić 230 000km. Jeżdżę spokojnie. Lubimy narty i jeździmy w sezonie 4x w tygodniu. Poruszam się zatem dosyć często w lekkim poślizgu albo wjeżdżając gdzieś po śniegu pod górę, albo hamując silnikiem zjeżdżając z góry. Obawiam się, że do takich zastosowań DSG się nie nada i nie przejedzie bez problemu tych 230 000km. Radzicie zostać przy manualnej, czy pchać się w DSG?
Czy problem kangurowania w skrzyni manualnej jest już rozwiązany?
https://spidersweb.pl/autoblog/silniki- ... ruszaniem/
Chcę kupić nowego Tourana z silnikiem 1.5TSI, jeździć nim 15 lat i zrobić 230 000km. Jeżdżę spokojnie. Lubimy narty i jeździmy w sezonie 4x w tygodniu. Poruszam się zatem dosyć często w lekkim poślizgu albo wjeżdżając gdzieś po śniegu pod górę, albo hamując silnikiem zjeżdżając z góry. Obawiam się, że do takich zastosowań DSG się nie nada i nie przejedzie bez problemu tych 230 000km. Radzicie zostać przy manualnej, czy pchać się w DSG?
Czy problem kangurowania w skrzyni manualnej jest już rozwiązany?
https://spidersweb.pl/autoblog/silniki- ... ruszaniem/