VW Touran (kupno) - pomoc

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
soprano
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

VW Touran (kupno) - pomoc

Post autor: soprano »

Witam

Przymierzam się do zakupu tourana. Tak się zdarzyło że mam okazję kupić torana z 2008 (rejestracja 2009) wersja BLUEMOTION od pewnego sprzedawcy za 45.000 PLN. Otóż samochód miał wymieniany silnik (1.9 TDI 105 KM) na ten sam model po 200 tys km, silnik włożony miał przejechane 80 tys km (gwarancja na silnik jeszcze przez 1 m-c - a była na 6 m-cy). Oprócz tego samochód posiada ślady/wgniecenia po pasach na tylnych nadkolach przy drzwiach - wewnątrz (pasy nie były ściągnięte i ktoś zamykał drzwi). Stan wizualny zewnętrzny wydaję się bardzo dobry, samochód nie był bity - sprawdzany miernikiem lakieru + wszystkie szyby z tego samego roku. Wnętrze auta również niczego sobie jedynie mieszek od skrzyni biegów jest przetarty ale kierownica i pedały są w porządku. Auto używane nadal (właściciel non stop nim jeździ)

Moje pytanie brzmi czy warto jest kupić ten samochód? Czy po zmianie silnika (na ten sam model) nic tam mu się nie będzie działo? I co można zrobić z tymi nadkolami co mają ślady po pasach?

Autem miałem jazdę próbną i nie powiem, z zebraniem się do 100 km/h nie było żadnych problemów - wyższej prędkości nie miałem jak przetestować. Co do skrzyni to biegi wchodziły gładko i bez jakich kolwiek oporów (jakbym jeździł nożem w maśle). Spalanie auta po odcinku 50 km wykazało 4,9 l/100 km. Nie słyszałem żadnego stukania ani bicia.

Proszę o pomoc. z góry dziękuję. ;)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

soprano,
Ja bym jeszcze sprawdził VCDS czy nie pokaże błędów, a miernikiem sprawdzałeś wewnątrz - chodzi mi o słupki przy drzwiach i progi. Zastanawia mnie przetarty mieszek - może sprzedawca przełożył niektóre części z rozbitego auta ?
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
soprano
Kandydat

VCDS mam zamiar sprawdzić gdy już się na niego zdecyduje. A jeszcze nie dodałem ze stary silnik był zajeżdżony.
Przekładany był aby sam silnik, a przy kierownicy wielofunkcyjnej był lekko przetarty napis/znak z prawej strony.
Dodam że autkiem bardzo wygodnie mi się jechało (elektryka działała tzn 4 szyby, lusterka, klima, komputer, radio, okna z pilota się domykały), a zapomniałbym w bagażniku są ślady użytkowania (rysy na tych plastikach).
Belki w środku nie sprawdzałem miernikiem lakieru.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

soprano pisze:VCDS mam zamiar sprawdzić gdy już się na niego zdecyduje. A jeszcze nie dodałem ze stary silnik był zajeżdżony.
Przekładany był aby sam silnik, a przy kierownicy wielofunkcyjnej był lekko przetarty napis/znak z prawej strony.
Dodam że autkiem bardzo wygodnie mi się jechało (elektryka działała tzn 4 szyby, lusterka, klima, komputer, radio, okna z pilota się domykały), a zapomniałbym w bagażniku są ślady użytkowania (rysy na tych plastikach).
Belki w środku nie sprawdzałem miernikiem lakieru.
To jaki przebieg miało auto, nie możliwe, że ponad 200 tysi i jeszcze zajeździł.
Koledzy na forum mają auta z podobnym przebiegiem sprowadzili dla siebie i jeszcze nie przeczytałem, by ktoś napisał, że ma zajeżdzony silnik. Sprawdź książkę serwisową jeżeli ma wpisy z ASO lub także podpytaj się co było robione. Myślę, że facet nie dbał o samochód i doprowadził je do takiego stanu, że wymieniał silnik.
Podaj VIN na forum, koledzy ci sprawdzą czy to co ma teraz zgadza się z tym co fabryka zamontowała.
Jeżeli piszesz, że silnik zajeżdzony to inne podzespoły mechaniczne też, układ jezdny wachacze, tuleje, układ wydechowy itp to wszystko do sprawdzenia. Jechałeś tylko po asfalcie ? jeżeli tak to przejedź się jeszcze po dziurach sprawdź jak się zachowuje. Jak jechałeś po asfalcie to puściłeś kierownicę, by sprawdzić czy nie ściąga ?
Ja na Twoim miejscu podjechałbym do ASO do sprawdzenia. To że silnik wymienił nie oznacza, że pozostałe mechanizmy są w porządku. Co z tego, że szyby się zamykają to można samemu poprawić lub zrobić. Skup się na mechanice.

Soprano: zastanów się facet robi ponad 200 tysięcy, wstawia używany silnik i od razu pytanie czy z legalnego źródła i idzie na sprzedaż, jeszcze cena 45 tysięcy chce za auto. :shock: [/fade]
Obrazek
VW Touran by chelesline
soprano
Kandydat

Auto było zakupione za granicą i przywiezione do polski. W Polsce został wymieniony silnik (tamten zajeżdżony - ponoć facet bez oleju jeździł). Nie znam VIN (nawet nie wiem gdzie go szukać). Tak jeździłem po asfalcie. 45 tys. to dużo?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

soprano pisze:Auto było zakupione za granicą i przywiezione do polski. W Polsce został wymieniony silnik (tamten zajeżdżony - ponoć facet bez oleju jeździł). Nie znam VIN (nawet nie wiem gdzie go szukać). Tak jeździłem po asfalcie. 45 tys. to dużo?
Albo auto jeździło w firmie i miało większy przebieg niż facet podaje (kit Ci wciska, że facet oleju nie wymieniał, 99% sprowadzonych aut do PL to auta flotowe) VIN znajdziesz za szybą przednią po stronie kierowcy na dole, w schowku w podłodze po stronie pasażera w drugim rzędzie siedzeń wybity w karoserii, musisz otworzyć schowek i podnieść wyciętą wykładzinę i porównać czy się zgadzają. A wiesz przynajmniej jaka to wersja Tourana ?

A i zajrzyj po stronie kierowcy na słupek tam ASO nakleja nalepki z przebiegiem i inspekcją oleju, będziesz miał także wersję auta(czarna nalepka) i rozszyfrowanie wersji. Kumpel jak szukał golfa znalazł fajne autko z przebiegiem 110 tysi patrzy na naklejkę serwisową a tam trzy lata temu już miał przebieg 260 tysi. Sprzedający jak mu to pokazał tylko zrobił tak :oops:

Poniżej masz historię modelu i inne przydatne informację.

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=190

Szczerze na Twoim miejscu odpusiłbym, chyba, że auto kupujesz naprawdę od sprawdzonego sprzedawcy ale na pewno nie w tej cenie.

I jak facet zajeździł silnik ponoć bo oleju nie wymieniał to znaczy, że nic przy aucie nie robił. I jak jeździł bez oleju to by zatarł silnik a napisy i piszczenie na wyświetlaczu że braki w oleju doprowadziło by go do szału - więc w to tłumaczenie coś nie wierzę.

Fakt po niemieckich autostradach jeździ się równo - moja rada jedź do ASO zapłać i będziesz wiedział jakie wydatki Cię czekają w przyszłości.

zobacz na szybko masz trzy ogłoszenia z tego rocznika i niższy przebiegi (pewnie cofane o parę tysięcy).

http://otomoto.pl/volkswagen-touran-1-9 ... 75540.html
http://otomoto.pl/volkswagen-touran-oka ... 59723.html
http://otomoto.pl/volkswagen-touran-gwa ... 36362.html

Zrób foty tourankowi do oceny i wrzuć na forum

P.S sory nie obraź się ale jak nie wiesz gdzie VINu szukać, poproś forumowiczów z Twojej okolicy czy nie podjechaliby z Tobą obejrzeć autko. To że sprawdziłeś miernikiem nie znaczy, że nie był bity, mógł części wymienić na inne.
Poczytaj także poradnik kupującego - http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=454
Obrazek
VW Touran by chelesline
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mieszkoma »

soprano, Zadzwoń do kolesia i niech Ci VIN poda.

Troszkę kity wciska z tym olejem. To nie maluch... że można nie wiedzieć o niskim stanie oleju!
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

Podlacz kompa i Vin i wszystko bedziesz mial jak na tacy, z VCDS powinno sie byc przy zakupie a nie po ,cheles dobrze mowi :piwo: mu dac :)
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

Ja bym sobie odpuścił bo jak facet zajeździł silnik to co z resztą?
a jak to się mówi 1.9 nie do zajeżdżenia podobno jest ;)

Może miał takiego dzwona z przodu że z silnika nic nie zostało a blachy to nie problem dokupić albo zrobić ;)
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
soprano
Kandydat

Dziękuje za odpowiedź, dużo mi pomogliście ;) . Nie odpowiadałem bo nie miałem neta. Samochodu jeszcze nie kupiłem. A co do sprzedawcy to jest wiarygodny człowiek (po rodzinie) a do tego sprzedał już parę aut w mojej okolicy i ludzie nie mieli żadnych zastrzeżeń (nawet mówił co było robione w aucie).
On samochód kupił dla siebie (dokładnie jego żona jeździła z małymi dziećmi). Co do ceny to pewnie zejdzie do 43 000 zł. Z tego co z nim rozmawiałem to samochód po wstawieniu silnika był podłączany pod komputer i sprawdzany. O kod VIN nie pytałem bo byłem na wakacjach. Przepraszam za takie nie ogarnięcie ale jestem nowy i dopiero się uczę.
ODPOWIEDZ