Nie domyka się elektryczny dach panorama Touran 2016 (5T1)

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
lawa
Początkujący
Auto:: Touran 1,4 TSI 2016r
Imię:: Maciej
Podziękował: 2 razy

Nie domyka się elektryczny dach panorama Touran 2016 (5T1)

Post autor: lawa »

Witam. Mam problem z elektrycznym dachem panoramą. Nie działa mi automatyczne domykanie. Dach zamyka się do osłonki po czym się cofa i jedynym sposobem na zamknięcie to trzymanie wciśniętego przycisku, który też czasami nie zamyka do końca. Zostaję mi wtedy ręką siłowo docisnąć dach żeby cały się zamknął. Sprawdziłem na szynach czy coś nie blokuje i nic nie zauważyłem. Niedawno w VW podczas przeglądu, w ramach gwarancji serwisowej coś robili mi przy dachu, ale nie wiem dokładnie co.
Przeszukałem różne fora, ale nie znalazłem dokładnej odpowiedzi gdzie tkwi problem.
Jedyne na co trafiłem to opinia, że może wariować czujnik przechyłu i dlatego nie domyka.

Ktoś z was ma jakiś pomysł jak naprawić to ustrojstwo??
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Re: Nie domyka się elektryczny dach panorama Touran 2016 (5T

Post autor: marcyb3 »

Skoro auto na gwarancji i w ASO coś robili przy dachu to jedź do nich nie to naprawia ,

Wysłane z mojego Hammer Energy przy użyciu Tapatalka
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
bbm
Kandydat
Auto:: Touran, 1.8 TSI, 2018
Imię:: Michal
Podziękował: 3 razy

Post autor: bbm »

lawa pisze:Witam. Mam problem z elektrycznym dachem panoramą. Nie działa mi automatyczne domykanie. Dach zamyka się do osłonki po czym się cofa i jedynym sposobem na zamknięcie to trzymanie wciśniętego przycisku, który też czasami nie zamyka do końca. Zostaję mi wtedy ręką siłowo docisnąć dach żeby cały się zamknął. Sprawdziłem na szynach czy coś nie blokuje i nic nie zauważyłem. Niedawno w VW podczas przeglądu, w ramach gwarancji serwisowej coś robili mi przy dachu, ale nie wiem dokładnie co.
Przeszukałem różne fora, ale nie znalazłem dokładnej odpowiedzi gdzie tkwi problem.
Jedyne na co trafiłem to opinia, że może wariować czujnik przechyłu i dlatego nie domyka.

Ktoś z was ma jakiś pomysł jak naprawić to ustrojstwo??
Wymieniali ci pewnie bezpiecznik i sterownik dachu. Muszą rozmontować całą podsufitkę, aby to zrobić. Jest na to akcja serwisowa, bo jakiś touran z produkcji 2018 w Niemczech się zapalił. Mnie przysłali list, ale było to rok temu.
Musisz wrócić do ASO i niech to zrobią porządnie. U mnie po zamontowaniu podsufitki zaczęło coś stukać mi nad głową. Od razu wróciłem do ASO i kazałem naprawiać. Po godzinie ustaleń gdzie stuka, w końcu zidentyfikowali i naprawili - okazało się że źle wbił się jeden z zaczepów podsufitki i dlatego stukało.
lawa
Początkujący
Auto:: Touran 1,4 TSI 2016r
Imię:: Maciej
Podziękował: 2 razy

Post autor: lawa »

Problem rozwiązany. Po wizycie w VW ustalili, że po akcji serwisowej pracownik nie zrobił nowych nastawów dachu.
Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ