Uwalona Turbina BKD

Michall
Przeglądacz
Auto:: VW POLO CROSS 1.4 TDI +
Imię:: Michal
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Uwalona Turbina BKD

Post autor: Michall »

Witam Kolegów

Dzisiaj uwaliło mi sie turbo, a mianowicie ruszając ze stacji benzynowej wiadomo 1 potem 2 troszkę więcej gazu nagle strzał we wstecznym lusterku niebiesko. Do warsztatu u znajomych dotoczyłem się, zdielismy przewody od intelkulera i wylewa się olej czyli wiadomo.
Wyjęliśmy turbinę a moim oczom ukazał się zmielony urwany wirnik od strony zimnej.
Samochód mam po lekkiej zmianie mapy do tej pory wszystko było ok.
Turbina pompowała 1,45 bara bo sprawdzałem wcześniej nie było żadnego spadku doładowania aż do dzisiaj.
Turbinę dałem do regeneracji mam odebrać w piątek. I znowu wydatek.
I moje pytanie koledzy czy to wina programu czy wypracowanej turbiny.
Awatar użytkownika
Marekk
Specjalista
Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Marekk »

Powiem szczerze ze jest tyle niewiadomych ze trudno jest odp. na twoje pytanie...a gdybanie co by było jak.....napisz wiecej informacji.
Ja jestem po wymianie turbo w silniku bkd, z początku regenerowałem turbospreżarke i to był mój bład starta czasu i dodatkowe koszta...
Nie chce cie straszyć bo nie o to tu chodzi ale skoro masz remap to ja bym stawiał na nowa garetta lub sprawdzana urzywke ;)
Pozdrawiam
forest
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tymek

Post autor: forest »

Z czystej ciekawości przy jakim przebiegu wam padło turbo?

Ja mam na razie 160kkm i wszystko śmiga fajnie chociaż już syczenie słychać :(
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

U mnie 215kkm i elegancko chodzi po mapie na 173 KM i 288Nm
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Michall
Przeglądacz

Mi padło przy przebiegu jaki mam na desce 210000 tys km i w sterowniku tez widnieje podobny przebieg ale według mnie ma 260-270 tys km (Polscy handlarze) cóż tak to bywa z lojalnością sprzedającego.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Re: Uwalona Turbina BKD

Post autor: JacaTouran »

Michall pisze:Witam Kolegów

Dzisiaj uwaliło mi sie turbo, a mianowicie ruszając ze stacji benzynowej wiadomo 1 potem 2 troszkę więcej gazu nagle strzał we wstecznym lusterku niebiesko. Do warsztatu u znajomych dotoczyłem się, zdielismy przewody od intelkulera i wylewa się olej czyli wiadomo.
Wyjęliśmy turbinę a moim oczom ukazał się zmielony urwany wirnik od strony zimnej.
Turbina pompowała 1,45 bara bo sprawdzałem wcześniej nie było żadnego spadku doładowania aż do dzisiaj.

1.45 doładowanie hmmm - trochę sporo, ciekawe przy jakich obrotach ma to 1,45...

[ Dodano: Sro Lip 25, 2012 21:27 ]
JacaTouran pisze:
Michall pisze:Witam Kolegów

1.45 doładowanie hmmm - trochę sporo, ciekawe przy jakich obrotach ma to 1,45...
i czy to 1.45 jst w piku czy cały czas tyle pompuje przy obciążeniu...
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

Michall pisze:Mi padło przy przebiegu jaki mam na desce 210000 tys km i w sterowniku tez widnieje podobny przebieg ale według mnie ma 260-270 tys km (Polscy handlarze) cóż tak to bywa z lojalnością sprzedającego.
A mozna wiedziec wedlug jakiej info. doszedles do takiego wniosku?
Michall
Przeglądacz

Kolego JacaTouran te 1.45 trzyma caly czas przy przyspieszaniu i nawet jak jest deptane pod 4 tys obrotow, na tej mapie jest bardzo elastyczny, nie pamietam od jakich obrotow zaczyna joz dobrze pompowac, bardzo delikatnie przykapca po gwaltownym deptaniu ale tylko na poczatku a potem ok.

[ Dodano: Wto Lip 31, 2012 21:38 ]
Koledzy turbinę odebrałem zregenerowana, siedzi w aucie i jest problem którego nie było a mianowicie turbina wstaje dopiero przy 2800 obr/m i tak naprawdę nie ma dołu, nie da się jeździć a po przekroczeniu 3000 tys obrotów potężna przepaść i dopiero zaczyna się zabawa.
Dzisiaj spędziłem polowe dnia u gościa co regenerował turbinę by to usunąć podpinali komputer regulowali sztangę w jedna i w druga stronę i nic jak było tak jest. Gościu kazał zostawić samochód i niby do czwartku ma to zrobić coś mówił o ponownym wyjęciu turbiny.

Moje pytanie czy to jest wina złe przeprowadzonej regeneracji, bo już mi ręce opadają
materazzi
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: materazzi »

dokladnie mam taki sam objaw po regeneracji turbiny, mam wrażenie że łapie moc od 2200obrotow okolo.wczesniej ladnie szedl od dolu. nawet jak byla uszkodzona bo przeladowywala przy 120 km/h dopiero to lepiej ciagnela do tej predkosci.zaraz po odbiorze auta po wymianie turbiny wyskoczył u mnie błąd komunikacji z przepustnica,jutro po zmianie przepustnicy bd pewny jaka sytuacja z turbina,jesli masz jakies nowe info do czego doszliscie z mechanikiem daj znac.
collega
Zaawansowany
Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
Imię:: Marcin
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: collega »

panowie nie regeneruje sie turbin bo nie dzialaja tak jak powinny lepiej jest kupic uzywke w dobrym stanie niz robic regeneracje
materazzi
Użytkownik

mialem regenerowana 3lata temu turbine w Jumperze 2.2 HDI 2007r i dziala jak nówka po tym zabiegu do dzis wiec nie do konca,fakt ze tamta byla w innym zakladzie robiona.
collega
Zaawansowany

zalezy co rozumiec przez regenerowanie turbiny z tego co naczytalem sie na internecie na temat turbin wiem ze jest masa problemow po regeneracji i pracuja one gorzej niz wczesniej dlatego tez kazdy poleca kupic uzywana z malym przebiegiem niz robic regeneracje chyba ze regenerowaniem nazywasz czyszczenie turbiny
Michall
Przeglądacz

Dzisiaj dzwoniłem do warsztatu co zostawiłem samochód to gościu powiedział mi ze wyciągają turbinę jeszcze raz na stół zęby sprawdzić wyregulować.
Jutro odbiorę to wam napisze co i jak.

Ale sam sobie podzwoniłem tu i ówdzie do magików to każdy mi mówi ze to wina turbiny ze coś jest za bardzo spasowane i dopiero przy większej ilości gazów wylotowych daje rade dopiero dobrze pompować.
materazzi
Użytkownik

jeszcze nic nie wiem bo zla przepustnica otrzymalem,o ile pamietam zaplacilem wtedy okolo 1500 za ta regeneracje wiec jak za czyszczenie to niezle by ze mnie zdarli,choc jesli by tak bylo to citroen produkuje wytrzymale turbiny bo przehulala 300tys.km i dalej dobrze pracuje.
collega
Zaawansowany

Z tego co juz wiem z wlasnych doswiadczen to tyle ze zabawe z przeladowywujaca turbina warto zaczac od wyjecia jej do czyszczenia przy czyszczeniu sprawdza sie wirnik czy kreci sie lekko i czy nie ma zbyt duzych luzow no i czy nie ma ubytku na lopatkach wirnika jezeli jest ok to po wyczyszczeniu powinno odzyc jezeli jest cos nie tak z wirnikiem to regenaracja polega na wymianie wirnika na nowy i wywazeniu turbiny nie wiem dokladnie co jest nie tak ze ludzie narzekaja na regeneracje ale wierz mi na slowo kazdy z mechanikow z ktorymi to rozmawialem na temat turbiny odradzal mi regeneracje i doradzal kupno uzywanej z niskim przebiegiem i kazdy mowil ze uzywana bedzie chodzic dluzej niz regenerowana a ceny sa porownywalne
ODPOWIEDZ