Usuwanie rys i zadrapań lakieru

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
wojtek2626
Zaawansowany
Auto:: Touran
Imię:: Wojtek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: wojtek2626 »

Nie znalazłem nigdzie tematu gdzie mozna otrzymac konkretne informacje jak usunac zarysowania i głebsze rysy na lakierze, najlepiej aby wypowiadały sie osoby które tym sie zajmuja lub robiły to amatorsko i pokazały efekty swoich prac. Ja mam u siebie troche rys na masce chyba od pasa i jedna głebsza ryse na drzwiach i zastanawiam sie jak to usunąc bez oddawania do lakiernika, widziałem rózne filmiki ale lepiej uzyskac podwiedz od osob z większa wiedza i doświadczeniem
Diagnostyka/kodowanie i naprawa grupa VW/Audi tel.888659640
Czyszczenie DPF bez użycia chemii
Jelenia Góra :)
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

Nie mam za dużego doświadczenia w tym zakresie, bo dopiero jakoś bardzo nieśmiało raczkuje w temacie i tylko amatorsko. Generalnie zasada jest taka jak polejesz wodą i rysa zniknie pod wodą to jest do spolerowania, jak nie to grubsza zabawa, albo wypełnianie i polerowanie, albo wogóle malowanie elementu.
Więcej na ten temat poczytasz na kosmetykaaut.pl, ewentualnie pooglądaj na yt filmiki na kanale MX Nowicki bardzo fajnie i przystępnie pokazują między innymi usuwanie rys, tych płytszych i głębszych.
U nas raczej krucho z takimi tematami.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
wojtek2626
Zaawansowany
Auto:: Touran
Imię:: Wojtek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Re: Usuwanie rys i zadrapań lakieru

Post autor: wojtek2626 »

To jak sprawdzic czy jest głeboka czy płytka to ja wiem tylko pytanie jakie pasty i pady uzyc do polerowania i jaka pasta potrafi usunąc lekkie ryski a jakie uzyc do polerowania, bo w moim przypadku napewno trzeba uzyc papierów wodnych tylko zeby to ładnie zrównac z resztą lakieru
Diagnostyka/kodowanie i naprawa grupa VW/Audi tel.888659640
Czyszczenie DPF bez użycia chemii
Jelenia Góra :)
Awatar użytkownika
Piter7707
Specjalista
Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
Imię:: Piotr
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Re: Usuwanie rys i zadrapań lakieru

Post autor: Piter7707 »

Ostatnio miałem mocne rysy po otwarciu nadkola o brame,kolega lakiernik spolerował,a były głębokie,byłem przy tym jedna pasta druga pasta ,jakiś papier czy guma na polerce i zeszło byłem w szoku,
Wolę mu zapłacić niż kupować sprzęt środki i co najważniejsze doświadczenie i wyczucie
ODPOWIEDZ