Jaka kamera cofania do RNS 315

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.
pershing
Początkujący
Auto:: 1T1 BKC , 1T3 CAYC , Jett
Imię:: Marcin
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Jaka kamera cofania do RNS 315

Post autor: pershing »

Witam Proszę Was o poradę jaka kamerkę cofania zakupić , aby współpracowała z RNS 315 VW Touran 2012 rok . W radiu jest z tyłu kostka 26 pin czarna wolna . Na chińskich stronach są kamery montowane razem z przyciskiem klapy do radia RNS 315 ale napisane jest że działa tylko z żółtą wtyczka 26 pin . Szukałem takiego RNS 315 ale nie znalazłem . Znalazłem też konwertery sygnału CVBS-RGBS ale nie wiem czy to zadziała .

-- Śr lip 08, 2020 21:59 --

Witam okazało się że kolega miał kamerkę zakupioną do Tiguan pożyczyłem od niego i zamontowałem kamerkę którą zakupił na Alli kamerka Lemon Shark montowana w klamkę do otwierania bagażnika kamerka posiada standardowy przewód 26pin kabelek z bezpiecznikiem mini , kabelek masowy i kabelek do światła wstecznego. Podłączyłem wszystko zakodowałem w VCDS w "navi" i kamerka nie ruszyła dodatkowo zakodowałem w "PDC" i kamerka ruszyła . Opisuje to dla osób które by się zastanawiały jaką kamerkę ewentualnie kupić. Startuje normalnie po włączeniu biegu wstecznego kamerka kosztowała coś około 240zl linie pomocnicze są nie ruchome , ale mówił kolega że były też u sprzedającego droższe z ruchomymi liniami .
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
zyga011
Auto:: 1T3
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 4 razy

Re: Jaka kamera cofania do RNS 315

Post autor: zyga011 »

pershing powiedz co znaczy "..... zakodowałem w "PDC" i kamerka ruszyła ...." Bo też mam problem. Mianowicie w GOLF-ie założyłem rns 316 w miejsce RNS 310. RNS 315 i kamerkę pozyskałem z TOURAN-a do którego zamontowałem "Chińczyka". Nie wiem czy mi będzie śmigać. Próbowałem podłączyć bez montażu kamerki w samochodzie - nie zadziałało - nie przełącza ekranu widoku na kamerę. Ale w międzyczasie przytrafiła się awaria z buzerem - czekam na przesyłkę. Może jak zamontuję buzer to zadziała. Tylko widzą, że różnią sie kable-wtyki wchodzące do radia w TOURAN i w GOLF-ie.VCDS kamerkę odhaczyłem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista
Auto:: 2011 TOURAN
Imię:: Grześ
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Re: Jaka kamera cofania do RNS 315

Post autor: g_b »

zyga011 pisze:pershing powiedz co znaczy "..... zakodowałem w "PDC" i kamerka ruszyła ...." Bo też mam problem. Mianowicie w GOLF-ie założyłem rns 316 w miejsce RNS 310. RNS 315 i kamerkę pozyskałem z TOURAN-a do którego zamontowałem "Chińczyka". Nie wiem czy mi będzie śmigać. Próbowałem podłączyć bez montażu kamerki w samochodzie - nie zadziałało - nie przełącza ekranu widoku na kamerę. Ale w międzyczasie przytrafiła się awaria z buzerem - czekam na przesyłkę. Może jak zamontuję buzer to zadziała. Tylko widzą, że różnią sie kable-wtyki wchodzące do radia w TOURAN i w GOLF-ie.VCDS kamerkę odhaczyłem.
Pozdrawiam
Zakoduj w module parkrtonika oraz w rnsie kamere. Inaczej moduly "nie wiedza" ze masz kamere...
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
ODPOWIEDZ