Mam na imię Łukasz i od blisko roku jestem posiadaczem Vw Touran 1.6 BSE + LPG 2006r. wersja Basic, na blacie prawie 260000km z czego ponad 50000 na LPG. Pojazd zakupiony z tzw. ,,prosto z lawety" uratowany przed rozbiórką na części przez handlarza. Zakup w sumie był w ciemno gdyż pojawiła się okazja dostałem cynk od znajomego że taki pojazd jest do kupna lecz stan nieznany bez aku i prawdopodobnie stał długi czas. Myślę ryzyk fizyk i zakupiłem późnym wieczorem Tourana w ciemno, jedynie oględziny zewnątrz próba odpalenia na kable i padła decyzja o zakupie za śmieszne 3500zł.

Z wad jakie były do zrobienia na pierwszy rzut oka to:

-urwane lusterko kierowcy
-mocno skorodowana tylna klapa
-wyjące łożysko w kole z tyłu
-wiecznie świecący check
-pęknięta cewka zapłonowa
-oraz ogólny szeroko pojęty bajzel w aucie
-korozja na błotnikach przednich na sierpach oraz przy progach
Z grubsza doprowadziłem auto do ładu składu, jeździ, skręca, hamuje, założyłem LPG i śmiga. O dziwo hamulce zawieszenie w stanie bardzo dobrym. Wiadome wnętrze jak to VW wytarte przyciski oraz uchwyty drzwi i panele, oczywiście wymiana na nowe od razu po zakupie.
Po czasie okazało się ze niestety ale silnik ma wycieki z pod pokrywy zaworów na tylnej grodzi silnika spala olej ok 700ml/1000km i słychać pod kolektorem ssącym odgłos jakby ktoś tam kamieni wrzucił do wałka rozrządu. Dymić nie dymi jedynie w górnych wartościach obrotowych powyżej 4000obr. Błędy na VCDS to głównie od sondy lambda dotyczące pracę sondy poza zakresem. Decyzja o remoncie zapadła i termin realizacji teraz początkiem października, głowica pójdzie do remontu, wymiana wszystkich uszczelek, śrub, oringów, świece, filtry, olej, panewki na korbach, uszczelniacze, pierścienie itd.
Ogólnie autko któremu trzeba poświęcić czasu i trochę wkładu finansowego lecz większość rzeczy zrobię sam więc odejdą koszta robocizny.
Lakier i elementy zewnętrzne ogarnę na wiosnę, choć klapę już kupiłem nową w kolor akurat udało mi się kupić bez rdzy za 300zł.
Z grubsza to tyle.
Na bieżąco będę aktualizował bieżące prace i modyfikację
Pozdrawiam Wszystkich