Witam.
Mój pierwszy post z nowego konta i od razu prośba o pomoc. Zawiesiły mi się wycieraczki z przodu. Touran 1T 2003r. Wymontowałem, przeczyściłem, nasmarowałem, chodzą, myślę sobie super - naprawione. Zamontowałem wycieraczki, próba i po minucie to samo. Rozebrałem jeszcze raz, zdemontowałem wszystkie ramiona, to samo. Zdjąłem dekle z silników przesmarowałem przekładnie i nadal się zawieszają. Popracują chwilę i error. Pomaga odpięcie wtyczki lewego silnika - na chwilę. Poniżej wrzucam filmik. Miał już ktoś taki objaw? Da się coś jeszcze z tym zrobić czy śmietnik i szukać nowych? A może coś jeszcze sprawdzić, może jest jakiś błąd w sterowaniu?
VCDS wypluwa błędy:
00154 - Windshield Wiper Motor; Passenger Side (V217)
002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
02383 - Windshield Wiper Motor Function Restricted due to Under-Voltage
002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gb7rbvO0dM4[/youtube]
Jeśli nie odtwarza - poniżej link do Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=gb7rbvO0dM4
Zawieszające się wycieraczki 1T0
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Zawieszające się wycieraczki 1T0
Napewno nie wina przekładni. Tam są silniczki bezszczotkowe. Zmiana kierunku kręcenia się silniczków to zmiana ruchu tych ramion. Układ lewy i prawy musi być sprzęgnięty razem by pióra się obijały. Teraz napewno położenie jest jakoś kontrolowane jak nie jakimś czujnikiem halka to obrotami. Tu musi być jakiś problem że traci sygnał o położeniu i tyle. Chyba parę osób na forum temat tych silniczków próbowała rozwikłać bo cis mi świta ale nie wiem jakie skutki tego były.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Dziekan
- Kandydat
- Auto:: Touran 2003 AZV
- Imię:: Filip
- Podziękował: 1 raz
Może w nowszych są bezszczotkowe. To są silniki z 2003 ori - 1T0 955 120A oraz 1T0 955 119B i tam występują szczotki.wesol pisze: Tam są silniczki bezszczotkowe.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
A to rozbieraj, wyczyść jeszcze raz i utop w oleju. Może się gdzieś jednak klinuje.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Dziekan
- Kandydat
- Auto:: Touran 2003 AZV
- Imię:: Filip
- Podziękował: 1 raz
ROZWIĄZANIE
Wczoraj dotarły do mnie używane siłowniki wersja C. Tutaj uwaga - złącza mają po przeciwnej stronie niż wersja A i B. Jeśli by ktoś chciał montować to wiązka jest za krótka, potrzebna byłaby jej przeróbka, a przynajmniej przedłużenie jednej.
Podłączyłem i niestety po kilku ruchach ten sam błąd. Spakowałem odesłałem i zabrałem się jeszcze raz za moje pierwotne napędy. Zacząłem kombinować od początku, przejrzałem jeszcze raz wiązkę i przypadkowo gdy chciałem je odłączyć kostką, co czasem pomagało na krótką chwilę, zrobiłem to bezpiecznikiem pod maską. Ruszyły, zostawiłem na pół godziny ciągłej pracy i wygląda na to że problem ustąpił, nie wiem czy na długo - zobaczymy. Nie brałem pod uwagę bezpieczników ponieważ siłowniki cały czas pracowały tylko nie tak jak powinny, nie potrafiły się zsynchronizować względem siebie. Wyjęty bezpiecznik całkowicie je unieruchamia więc nie za bardzo rozumiem zależność, no ale działa
. Przesmarowałem przekładnie ,zamontowałem i działają.
Także konkluzja. Gdyby ktoś miał taki przypadek jak ja że wycieraczki nie potrafią się zsynchronizować warto zajrzeć do bezpieczników pod maską F3 i F31.
Update 15 X
Błąd występuje nadal, reset bezpiecznikiem pomaga, ale nadal jest coś nie tak z synchronizacją.
Wczoraj dotarły do mnie używane siłowniki wersja C. Tutaj uwaga - złącza mają po przeciwnej stronie niż wersja A i B. Jeśli by ktoś chciał montować to wiązka jest za krótka, potrzebna byłaby jej przeróbka, a przynajmniej przedłużenie jednej.
Podłączyłem i niestety po kilku ruchach ten sam błąd. Spakowałem odesłałem i zabrałem się jeszcze raz za moje pierwotne napędy. Zacząłem kombinować od początku, przejrzałem jeszcze raz wiązkę i przypadkowo gdy chciałem je odłączyć kostką, co czasem pomagało na krótką chwilę, zrobiłem to bezpiecznikiem pod maską. Ruszyły, zostawiłem na pół godziny ciągłej pracy i wygląda na to że problem ustąpił, nie wiem czy na długo - zobaczymy. Nie brałem pod uwagę bezpieczników ponieważ siłowniki cały czas pracowały tylko nie tak jak powinny, nie potrafiły się zsynchronizować względem siebie. Wyjęty bezpiecznik całkowicie je unieruchamia więc nie za bardzo rozumiem zależność, no ale działa
Także konkluzja. Gdyby ktoś miał taki przypadek jak ja że wycieraczki nie potrafią się zsynchronizować warto zajrzeć do bezpieczników pod maską F3 i F31.
Update 15 X
Błąd występuje nadal, reset bezpiecznikiem pomaga, ale nadal jest coś nie tak z synchronizacją.