Problem z rozruchem silnika po długim postoju
-
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 2004r, 1.9tdi
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 5 razy
Problem z rozruchem silnika po długim postoju
Witam,
Dopadł mnie jakiś czas temu problem z odpaleniem silnika po nocnym staniu auta, a więc na zimnym silniku. Pacjent to VW Touran 2004r 1.9tdi 105km BKC. Gdy były cieplejsze dni problem był sporadyczny ale w obecnym czasie gdy w nocy są niższe temperatury problem występuje codziennie. Auto po nocnym postoju gdy próbuję odpalić, załapie od razu ale po chwili zostanie zduszone i silnik zgaśnie. Ponowny rozruch trwa długo aż silnik załapie. Nawet kilkanaście sekund. Po takim odpaleniu silnika już odpala bez problemu. Na ciepłym silniku ten problem nie występuje jedynie na zimnym silniku i po dłuższym postoju. Auto po takim odpaleniu pracuje równo, nie kopci i nie pokazuje żadnych błędów na ekranie. Akumulator jest nowy. Miał ktoś z forumowiczów taki problem ze swoim touranem? Proszę o jakieś rady co może być przyczyną takiego rozruchu silnika na zimnym silniku po długim postoju.
Dopadł mnie jakiś czas temu problem z odpaleniem silnika po nocnym staniu auta, a więc na zimnym silniku. Pacjent to VW Touran 2004r 1.9tdi 105km BKC. Gdy były cieplejsze dni problem był sporadyczny ale w obecnym czasie gdy w nocy są niższe temperatury problem występuje codziennie. Auto po nocnym postoju gdy próbuję odpalić, załapie od razu ale po chwili zostanie zduszone i silnik zgaśnie. Ponowny rozruch trwa długo aż silnik załapie. Nawet kilkanaście sekund. Po takim odpaleniu silnika już odpala bez problemu. Na ciepłym silniku ten problem nie występuje jedynie na zimnym silniku i po dłuższym postoju. Auto po takim odpaleniu pracuje równo, nie kopci i nie pokazuje żadnych błędów na ekranie. Akumulator jest nowy. Miał ktoś z forumowiczów taki problem ze swoim touranem? Proszę o jakieś rady co może być przyczyną takiego rozruchu silnika na zimnym silniku po długim postoju.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Problem z rozruchem silnika po długim postoju
Oringi lub pompa tandem. Ja ostatnio u siebie przeserwisowalem tandem i puki co problem nie wrócił a to już będzie chyba że dwa miechy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
Oringi wydaje mi się, że powinny być ok. Były już raz wymieniane na Ori. Wtryski podają równo i nie ma odchyłów od przyjętej normy. Właśnie to wygląda na problem z paliwem. Błędów na komputerze nie ma więc czujniki powinny być ok. Świece też były sprawdzane i również są sprawne. Auto pracuje równo nic nie pokojącego się nie dzieje prócz tego pierwszego rozruchu silnika po nocy, każdy następny rozruch już jest w jak najlepszym porządku. Jak można zdiagnozować pompe tandem?
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Nie zaklinaj rzeczywistości "wydaje mi się, że powinny być ok".luq00727 pisze:Oringi wydaje mi się, że powinny być ok.
Co do pompy tandem rozebranie i dobre złożenie to już trza mieć troche wprawy i dobre narzędzia ale i części zamienne .Przeważnie kończy się kupieniem pompy.Ja od razu kupiłem pompe boscha a i tak jak postał np 4 dni to było ciężko odpalić przed ten 2 dni no i skończyło się na wymianie uszczelniaczy wtrysków i problem z głowy nie dawno stał na parkingu przy lotnisku 2 tygodnie jak przyleciałem odpalił od strzała.
-
- Początkujący
Ok, dziękuję za wskazówki co sprawdzić. Sam nie będę przy tym nic ruszał bo jestem laikiem w tych sprawach. Skontaktuje się z mechanikiem i nasune mu właśnie te sugestie i umowie się na wizytę. Oby pomogło.
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Miałem identyczna sytuację.
Oringi/podkładki pod wtryskiwaczami.
Poszły do wymiany wszystkie+ czyszczenie gniazd.
Oringi/podkładki pod wtryskiwaczami.
Poszły do wymiany wszystkie+ czyszczenie gniazd.
- SeeSoon
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, 1.9 BKC, 2004
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
Widzę wszystkie BKC to dopada, właśnie od kilku dni u mnie jest problem z odpalaniem po nocce. Będę musiał sprawdzić oringi i wtryski
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
1. Ford Focus Mk1 Vagon 1.8 TDDI 90KM
2. VW Touran 1.9 TDI BKC 105 KM

2. VW Touran 1.9 TDI BKC 105 KM

- wesol
- Władca postów
Na powrót paliwa załóż filterek taki mały. Po odpaleniu powinien się zapełnić powietrzem jeśli się zapowietrza od bujających się pompek.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
tez miałem chwilowo założony filterek z blokadą cofania się paliwa. niestety - nie pomogło.wesol pisze:Na powrót paliwa załóż filterek taki mały. Po odpaleniu powinien się zapełnić powietrzem jeśli się zapowietrza od bujających się pompek.
układ się zapowietrzał przez nieszczelne oringi i zwyczajnie nie szło dziada odpalić.
- wesol
- Władca postów
Nie chodzi o pomoc. Tylko tu chodzi żeby stwierdzić co się dzieje że nie pali. Jeśli filterek jak go zainstalujesz będziesz miał pełny paliwa a po nocy po próbie odpalenia będzie widać że jest pusty w połowie to znak że powietrze się dostaje. No i teraz można myśleć o oringach lub szukać gdzie indziej jak nieszczelność od baku do pompy tandem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
Zauważyłem taką zależność, ostatnio nie odpalałem auta tydzień. Odpalił od razu ale przekręciłem kluczyk dwa razy na zapłon za 3 dopiero odpalilem, nie było problemu z odpaleniem. Gdy odpalam w ten sposób problem się nie pojawia.
- wesol
- Władca postów
To widzę problem w tym że świece są dłużej nieco grzane a obecne temperatury nie są jeszcze na tyle niskie by wydłużyć i czas grzania świec jak i by zwiększyły znacznie dawkę startową. Jak ciepło jest to problem nie musi wystepowac. Takie ekologiczne zabiegi. Diesle z wtryskiem pośrednim mają stopień sprężania na poziomie 21 a nawet i 23. Tdiki to już niestety okolice 19 czy 19.5. nowsze jednostki na CR już dość często miewają po 18 a nawet i 17. Niższy stopień sprężania to łagodniejsza praca silnika ale proces odpalania wymaga dobrze rozpylonego paliwa, podgrzewania komory itp. już od dawien dawna problem znany w firmach TDCi.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
- Imię:: Zbigniew
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
4 dychy na alledrogo i po problemie .Box wpięty w czujnik temperatury zewnętrznej skutecznie likwiduje ten problem .Trochę się obawiałem żeby latem świece długo nie grzały ale sterownik bierze też pod uwagę temperaturę płynu chłodniczego i świece nie grzeją zbyt długo .Teraz pali od strzała .