Czy jest sens zamówić nowego Tourana z silnikiem 1.5 ?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Macaron
Auto:: Touran 1.4 tsi 2018
Imię:: Szymek

Czy jest sens zamówić nowego Tourana z silnikiem 1.5 ?

Post autor: Macaron »

Witam wszystkich.
Od 2 lat jeżdzę Touranem 1.4 tsi 150 km w DSG. Jako, że powoli kończy się leasing i muszę zamówić nowy pojazd dla rodziny 2 + 3 wybór ponownie padł na Tourana z tym, ze aktualnie wąski wybór silnika zmusza do zamówienia juz silnika 1.5. Czy ktoś z Was miał taką przesiadkę ? Jeździłem Golfem z tym silnikiem i wydawało mi się iż pracuje troche głośniej i ogólnie ma trochę mniejszą kulture pracy. Będe wdzięczny za wszelkie opinie bo planuje tym autem przejechac ok 150 tyś km w kolejne 3 lata i zastanawiam się jak będzie to wyglądać pod względem awaryjności. Obecnym 1.4 150 km przejechałem w 2 lata 100 tyś km i na razie bez żadnych problemów.

Pozdrawiam

-- So sty 02, 2021 22:18 --

Właściwie zależy mi na wszelkich opiniach od użytkowników Tourana z silnikiem 1.5 150 km w połączeniu z DSG. W sieci znalazłem tylko info odnośnie "skakania" przy ruszaniu ale wg opisów było to przy manualu. Planuje tym autem pokonać ok 50 tys km w ciągu roku więc każda opinia jest cenna. Z góry dziękuje :piwo:
wafel
Początkujący
Auto:: Touran, 1.5tsi, 19
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Czy jest sens zamówić nowego Tourana z silnikiem 1.5 ?

Post autor: wafel »

Jeździłem Golfem z tym silnikiem i wydawało mi się iż pracuje troche głośniej i ogólnie ma trochę mniejszą kulture pracy.
może to być kwestia auta i wyciszenia a nie samego silnika.

Ja znowu słyszałem, że 1.5 ma lepszą kulturę pracy zwłaszcza z połączeniu z dsg. Najlepiej zapytaj o wersje testową w salonie.

miałeś 1.4 z DSG? jak Ci się sprawowała skrzynia przez ten czas?
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

jeździłem tydzień (ok 1500km) passatem z silnikiem 1.5 tsi 150KM z DSG.
pozytywnie zaskoczony dynamiką, chociaż wiadomo że demon to to nie jest.
silnik cichy, przy odpowiednim operowaniem pedałem gazu DSG potrafi z niego dużo wycisnąć w zakresie 0-140km, później to już się tylko rozpędza.
przy czym passat to trochę cięższa buda.
nie zauważyłem skoków, niepokojących szumów etc.
w porównaniu do jetty 1.4 tsi 140KM mam wrażenie ze silnik pracuje spokojniej.
Macaron
Auto:: Touran 1.4 tsi 2018
Imię:: Szymek

Post autor: Macaron »

miałeś 1.4 z DSG? jak Ci się sprawowała skrzynia przez ten czas?[/quote]

Obecnego Tourana użytkuje ponad 2 lata i kilometrów cały czas przybywa do czasu wymiany na kolejny pewnie taki sam model VW. Aktualnie mam 99 tys km na liczniku i skrzynia DSG odpukać ma się całkiem dobrze. Auto użytkuje w większości na trasie, mniej km przybywa w mieście.
A jak wygląda u Ciebie spalanie w 1.5 ? U mnie średnio wychodzi ok 7,5 litra przy normalnej jeździe.
wafel
Początkujący
Auto:: Touran, 1.5tsi, 19
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: wafel »

średnio wychodzi mi podobnie do Ciebie czyli ok 7,5l. Jak jadę spokojnie na trasie to spala mi ok 6l.
najniższe średnie spalanie przy prędkości 70-80km/h wyszło mi 4.8l. Jazda tylko po mieście 8-12l
ODPOWIEDZ