Wpisujcie swoje pomysły.
Wasze sposoby na podnoszenie auta
- gsmfun
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Wasze sposoby na podnoszenie auta
Myślę że taki wątek przyda się nie jednemu głowiącemu się w jaki sposób podnieść auto by zajrzeć pod spód naszego Touranka, mówię tu o podniesienie jednej z osii auta przedniej bądź tylnej bądź całego. Zakładamy że posiadacz auta ma do dyspozycji sam lewarek. Ja myślałem aby rozłożyć pustaki i na nie wjechać bądź coś innego ?Kanału rzecz jasna nie będziemy kopać
Wpisujcie swoje pomysły.

Wpisujcie swoje pomysły.
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
gsmfun ja to rozwiązałem w ten sposób, dwa lewarki i dwie sztuki kobyłek.
Do tego dla bezpieczeństwa jakieś kliny pod koła.
Podnosimy jedną ze stron np. przednią lewą część lewarkiem, podkładamy jedną z kobyłek,
następnie z drugiej strony robimy to samo, autko oczywiście za ręcznym jak podnosimy przód i kliny pod tylnymi kołami.
Kliny i kobyłki stosujemy dla bezpieczeństwa bo to najważniejsze.
Sam tak podnosiłem cały przód tylko nie Turana a Audi A3 i wszystko było OK.
Ja to tak widzę.
A jak ktoś nie wiem co to kobyłki to proszę:
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... by%C5%82ki
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Do tego dla bezpieczeństwa jakieś kliny pod koła.
Podnosimy jedną ze stron np. przednią lewą część lewarkiem, podkładamy jedną z kobyłek,
następnie z drugiej strony robimy to samo, autko oczywiście za ręcznym jak podnosimy przód i kliny pod tylnymi kołami.
Kliny i kobyłki stosujemy dla bezpieczeństwa bo to najważniejsze.
Sam tak podnosiłem cały przód tylko nie Turana a Audi A3 i wszystko było OK.
Ja to tak widzę.
A jak ktoś nie wiem co to kobyłki to proszę:
http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... by%C5%82ki
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- malcolm
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI 150KM 5T1
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
Re: Wasze sposoby na podnoszenie auta
A w jakim celu takie podnoszenie? Rozumiem ze miało by to służyc majsterkowaniu, samodzielnej naprawie lub wymianie? Jeśli tak to skoro ktoś ma takie aspiracje nalepiej (jesli nie chce kopać kanału) zrobić sobie jakieś najazdy (małe rampy) ze stali. Koszt i robota raczej mniejsza od kanału a i przechować nie będzie trudno. Samym lewarkiem to sobie można koło wymienićgsmfun pisze:Myślę że taki wątek przyda się nie jednemu głowiącemu się w jaki sposób podnieść auto by zajrzeć pod spód naszego Touranka, mówię tu o podniesienie jednej z osii auta przedniej bądź tylnej bądź całego. Zakładamy że posiadacz auta ma do dyspozycji sam lewarek. Ja myślałem aby rozłożyć pustaki i na nie wjechać bądź coś innego ?Kanału rzecz jasna nie będziemy kopać![]()
Wpisujcie swoje pomysły.
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
gsmfun na kobyłkach można położyć autko, ale ja robiłem w ten sposób że autko było podniesione na lewarkach, a kobyłki były wsunięte dla zabezpieczenia jak by lewarki szlak trafił. He He
Koła też można podłożyć, żeby tylko coś było jak by autko chciało nas przygnieść.
Można tak jak pisał malcolm zrobić czy kupić "podjazdy", jeżeli chcesz kupić to zależy jaki nacisk mają wytrzymać.
Tu masz przykładową aukcję:
http://moto.allegro.pl/podjazd-najazd-p ... 30552.html
A co do pytania po co, to np. po to żeby mieć bardzo dobry dostęp do przodu samochodu, np. jak zdejmujemy przedni zderzak i robimy coś przy przodzie bez zderzak, pasa przedniego itp.
Naprawdę bardzo to ułatwia sprawę i skraca czas o oszczędności pieniędzy już nie wspomnę bo warsztat za zdjęcie i zamontowanie samego zderzaka przedniego nie weźmie przecież 10 zł.
Tyle od mnie
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Koła też można podłożyć, żeby tylko coś było jak by autko chciało nas przygnieść.
Można tak jak pisał malcolm zrobić czy kupić "podjazdy", jeżeli chcesz kupić to zależy jaki nacisk mają wytrzymać.
Tu masz przykładową aukcję:
http://moto.allegro.pl/podjazd-najazd-p ... 30552.html
A co do pytania po co, to np. po to żeby mieć bardzo dobry dostęp do przodu samochodu, np. jak zdejmujemy przedni zderzak i robimy coś przy przodzie bez zderzak, pasa przedniego itp.
Naprawdę bardzo to ułatwia sprawę i skraca czas o oszczędności pieniędzy już nie wspomnę bo warsztat za zdjęcie i zamontowanie samego zderzaka przedniego nie weźmie przecież 10 zł.
Tyle od mnie
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
To chyba najlepsza opcja, wynająć warsztat, mój szwagier tak robił i nie jest to drogie, ale są też minusy, musisz zmieścić się w ustalonym czasie, w niektórych lepiej mieć swoje klucze bo te które tam są już swoje przeszły, a i może czegoś zawsze brakować.
Sam pożyczałem swoje zestawy kluczy dla szwagra, ale tak jak wcześniej pisałem dobra opcja, mamy podnośnik, małą prasę itp.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Sam pożyczałem swoje zestawy kluczy dla szwagra, ale tak jak wcześniej pisałem dobra opcja, mamy podnośnik, małą prasę itp.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
Mapet
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI 105 KM AVQ
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 4 razy
Re: Wasze sposoby na podnoszenie auta
Witam.
Ja trochę z innej beczki, po raz pierwszy będę stał przed wymianą opon w moim turanku i nie wiem za cholerę gdzie w tym aucie są te "punkty podparcia" żeby podnieść bude na oryginalnym podnośniku.
Mam do wyboru jeszcze żabę ale mogę nią narobić sobie biedy z blachą.
Ktoś pomoże ?
Ja trochę z innej beczki, po raz pierwszy będę stał przed wymianą opon w moim turanku i nie wiem za cholerę gdzie w tym aucie są te "punkty podparcia" żeby podnieść bude na oryginalnym podnośniku.
Mam do wyboru jeszcze żabę ale mogę nią narobić sobie biedy z blachą.
Ktoś pomoże ?