Kopci na czarno , brak mocy 1.9 TDI BKC
-
Wojtunio80
- Auto:: Touran 1.9 2006r
- Imię:: Wojciech
Kopci na czarno , brak mocy 1.9 TDI BKC
Witam. Problem pojawił się jak zaczęły się chłodniejsze dni. Auto zaczęło kopcić na czarno i czasem wręcz szarpać motorem. Auto nie ma mocy. Najgorzej jest w przedziale 1000 - 2000 obrotów. Pojechałem do mechanika. Jeździł z komputerem cały tydzień. Stwierdził że uszkodzona jest uszczelka pod głowicą i że turbo słabo ładuje. Głowica i turbo pojechało do specjalistów. Regeneracja głowicy pochłonęła 2000zł a turbo 1000zł. Odebrałem auto i..... dalej kopci na czarno (prawie jak za Jamesem Bondem ) i nie ma mocy. Po podpowiedziach znajomych odpiąłem przepływomierz i auto zaczęło normalnie jechać i przestało kopcić. Pożyczyłem przepływomierz od kolegi ( identyczny model ) ale i to nic nie pomaga. Zawór od turbo i EGR działają poprawnie. Zostały sprawdzone komputerem. Proszę o pomoc bo już nie wiem co mam z tym autem zrobić.
-
Wojtunio80
- Auto:: Touran 1.9 2006r
- Imię:: Wojciech
Re: Kopci na czarno , brak mocy 1.9 TDI BKC
Jeszcze nie. A gdyby rzeczywiście był nieszczelny to bez przepływki dobrze by chodził?
- Feberos
- Użytkownik
- Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Re: Kopci na czarno , brak mocy 1.9 TDI BKC
Miałem taki przypadek, że rurka od chłodniczki spalin pękła i wytopiła otwór w rurze między przepływomierzem a turbosprężarką. Auto nie miało mocy i produkowało kłęby czarnego dymu.
Nie próbowałem wtedy odpinać przepływomierza bo rzadko kiedy jest on winowajcą.
Nie próbowałem wtedy odpinać przepływomierza bo rzadko kiedy jest on winowajcą.