Ubytek płynu chłodniczego

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Piasiu1990
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.6 TDI , 2011
Imię:: Arkadiusz
Podziękował: 1 raz

Ubytek płynu chłodniczego

Post autor: Piasiu1990 »

Witam. temat już pewnie nie raz poruszany . Mianowicie, ubywa mi płynu chłodniczego w Touranie 1.6 2011. 100-200 ml na 400 km. Żadnych wycieków, zero tzw. smalcu pod korkiem , test CO2 zrobiony , też nic nie wykazał , oleju silnikowego nie przybywa ... nie kopci .. Sam już nie wiem gdzie szukać i do kogo się z tym udac. Jakieś pomysły ?
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Re: Ubytek płynu chłodniczego

Post autor: gordon »

Ja bym zainteresował się chłodniczką spalin. Skoro już tak dokładnie sprawdziłeś, że wycieków nie ma, oleju nie przybywa, i kaszy pod korkiem nie ma, a test CO2 nic nie wykazał. Podobno można ją obejść i pojeździć z nią wyłączoną z obiegu.
A i jeszcze jedno sprawdź pompę wody w "układzie" rozrządu, bo raz miałem tak, że faktycznie nic nie było nigdzie, a pompa "wody" na pasku rozrządu ciekła.
Piasiu1990
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.6 TDI , 2011
Imię:: Arkadiusz
Podziękował: 1 raz

Post autor: Piasiu1990 »

Rozrząd wraz z pompą wody wymieniony miesiąc temu :). Zajade do mechaniora i sprawdzimy tą chłodniczkę . Dam znać co i jak :)
emimar
Kandydat
Auto:: Touran 2.0 TDI 2005r
Imię:: Emil

Post autor: emimar »

Sprawdź jeszcze czy się nie zapowietrzył. Może jak coś na wężach było grzebane to trzeba go odpowietrzyć. Ja po zmianie pieca webasto odpowietrzałem kilka razy bo w zimie waliło błąd jak postał na mrozie czasem.
ODPOWIEDZ