Cześć wszystkim.
Mam Tourana 1.9 TDI BLS rocznik 2009 z DPF
Wczoraj zauważyłem takie zjawisko:
Podczas przyśpieszania na nie rozgrzanym silniku, kilka razy widziałem za sobą lekki kłąb białego dymu (coś takiego jak przy kilku stopniowym mrozie) ale był kilkanaście stopni.
Działo się to tylko podczas przyśpieszania (tzn. nie po uruchomieniu, nie na biegu jałowym. Kiedy po zakończonej jeździe, stanąłem na parkingu i kilka razy zwiększyłem obroty na 4 tyś. - nic nie widziałem)
Miesiąc temu robiłem roczny serwis (wymiana oleju, filtrów, porządny przegląd techniczny) nie było żadnych zastrzeżeń.
Samochód temperaturę trzyma idealnie, płynu chłodniczego nie ubywa, żadnych objawów typu masło pod korkiem do oleju czy inne tego typu rzeczy nie występują.
Czy jest się czym przejmować?
Biały dym
-
SanSebastian
- Początkujący
- Auto:: 1.9 TDI, BLS, 2009
- Imię:: Sebastian
- Podziękował: 1 raz
-
Piotrwsh
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.6 2013
- Imię:: Piotrek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Biały dym
Dla mnie to nic niepokojącego,a raczej wszystko jest w porządku.Bialy dym to wynik rużnicy temperatur, gorących spalin i ogólnie mówiąc nie rozgrzanych elementów układu wydechowego począwszy od silnika poprzez DPF,katalizator, tłumik i niską temperaturę na zewnątrz.
-
ArkuS
- Przeglądacz
- Auto:: Touran '09 BKC(BLS GEAR)
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Re: Biały dym
Miałem dzisiaj pisać ten sam post.
Wczoraj podczas wyprzedzania kręciłem do około 4k obrotów i biała chmurka za mną.
Liczę na to, że to nie turbo się kończy
Wczoraj podczas wyprzedzania kręciłem do około 4k obrotów i biała chmurka za mną.
Liczę na to, że to nie turbo się kończy