ratowanie progu

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

ratowanie progu

Post autor: swimmer »

dzisiaj odkryłem że próg po prawej stronie ma dziure od spodu i mocno sponiewierała go tam korozja. z zewnątrz jeszcze to jakoś wygląda, a na całej długości jest równy i nie ma purchów.
macie jakieś sprawdzone pomysły na taką przypadłość?
myślałem o porządnej dawce cortaninu i potem bitgumu albo podobnego środka ale może polecicie coś innego.
MirekC
Początkujący
Auto:: Volkswagen Touran 2.0 TDI
Imię:: Mirek
Podziękował: 3 razy

Re: ratowanie progu

Post autor: MirekC »

Mój z 11r i już ma purchle, ale dziur nie widać. Zaaplikowałem mu środek konserwujący w spreju taki do profili zamkniętych. Myślę że trochę powstrzyma korozję. Nie ma dziur więc nic nie wylatuje, i trochę posiedzi.
Dziwne to że samochód nie tani w zakupie, ze znaczkiem VV, tak słabo zabezpieczone progi przed korozją.
Touran 1T3.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 419 razy

Post autor: wesol »

kiedys mialem renaulta i tam bylo fajnie dużo otworow do wpsikania antykorozji. zalodalem jakiegos specyfiku po czesci podobny jak jakis bitex. troszkę dałem ale co 2 lata zapodawalem w progi ropy. auto jak. mialo chyba ze 15 lat to zero rdzy gdzie inne widywałem ze maja dziury jak pięść. progi nie sa szczelne i tam potrafi czasami zbierac sie woda. taki to juz urok.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

jeśli chodzi o zabezpieczenie przed korozją to uważam ze VW dawał i daje ciała...
tutaj świeży passat: https://www.youtube.com/watch?v=pSS0naqWPbk
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

swimmer pisze:jeśli chodzi o zabezpieczenie przed korozją to uważam ze VW dawał i daje ciała...
tutaj świeży passat: https://www.youtube.com/watch?v=pSS0naqWPbk
Ale co Ty chcesz .....dzisiejsze auto kupic na 20 lat i jezdzic?
To nie golf 4

Kupujesz, max 10 lat i tyle
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 419 razy

Post autor: wesol »

chyba nawet i golf 4 nie byl robiony juz tak dobrze. predzej golf 2. ogladalem mk2 u znajomego co handkuje takimi autami to widzialem jak jeszcze oryginakna konserwacja wyplywala. kielichy, progi, nadkola wszystko zdrowe. przywiozl z de bo tam nie mogl przejsc przegladu z powodu hamulcow no i rozrzad do zrobienia. ake mowil ze jak tu nie sprzeda się za 4000 zl to zrobi go i zawozi do de i tam za 1000 euro sorzeda niencowi. mk4 juz tez troszje gniły ale te nowsze jeszcze gorzej.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
lucas4891
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI DFEA
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: lucas4891 »

Akurat serwisuje kilka golfów 6 i 7 z lat 2010 - 2015 i jak na razie nie ma żadnych śladów korozji.
W porównaniu z fordem i japoncami wygląda to bardzo ładnie. Równie dobrze sa zabezpieczone auta z PSA z podobnych roczników.
Mowa o pojazdach bezwypadkowych oczywiście. Tutaj uszkodzona podloznica często deklasuje pojazd
ODPOWIEDZ