wyciek oleju i płynu chłodniczego

Awatar użytkownika
slaey
Początkujący
Auto:: 2.0TDI,Highline,2007
Imię:: Sylwek
Podziękował: 4 razy

wyciek oleju i płynu chłodniczego

Post autor: slaey »

Witam, szukam na forum, ale nic nie mogę znaleźć. Proszę o pomoc co zrobić i gdzie jechać....
1. Otóż zauważyłem, że wycieka mi gdzieś płyn chłodniczy. Pojechałem do mechanika i stwierdził, że to z pod pompki od Webasto. On na tym się nie zna i polecił aby jechać do fachowców od webasto...
2. Przy okazji w/w usterki mechanik zauważył, ze na wlocie i wylocie turbiny cieknie olej (faktycznie zauważyłem ubytek oleju - na 3 tys km muszę dolać 0,5 l oleju) i trzeba podobno uszczelnić silnik i to koszty około 5 tys zł - bo jak rozbierze to może okazać się, że wyjdą nowe rzeczy i lipa....
Prosze o info co robić i gdzie jechać ?
slaey,
Touran 2.0 TDI Highline 2007r
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: wyciek oleju i płynu chłodniczego

Post autor: wesol »

pompki sa do kupienia nawet tu unas na forum. wymieniasz i po temacie. skoro turno puszcza olej to czas na regenerację.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
slaey
Początkujący

Witaj, dzięki za odpowiedź. Nie mogę znaleźć ba forum gdzie kupić taką pompkę.
Pytanie jak kupić aby mieć pewność że to ta właśnie
Mój silnik to BKD-2167 typ T1,

a webasto to : TT-V.

Znalazłem na allegro taką :
https://allegro.pl/oferta/pompa-wody-v5 ... 1018811988

czy będzie pasować ?
slaey,
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Ze tak zapytam....skoro mechanik się nie zna, to Ty sie znasz? Bo średnio to widze ...porady bo cieknie , co kupic, gdy nikt tego nie widzi.
Cieknie z pompki, ale moze cieknie z krućca, z przewodu, i zcieka na pompke?

Sam pomyśl.
Awatar użytkownika
misiek775
Zaawansowany
Auto:: Touran BSE 2006 LPG
Imię:: Micz
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: misiek775 »

spacewalker pisze:Ze tak zapytam....skoro mechanik się nie zna, to Ty sie znasz? Bo średnio to widze ...porady bo cieknie , co kupic, gdy nikt tego nie widzi.
Cieknie z pompki, ale moze cieknie z krućca, z przewodu, i zcieka na pompke?

Sam pomyśl.

Często bywa że panie majster coś cieknie. Majster na to żeby zostawić auto bo trzeba zobaczyć a kolejka jest. No to nie, jadę dalej albo na internecie sprawdzę.
Awatar użytkownika
slaey
Początkujący

Witam, a po co to forum w ogóle ?
Pytam bo się nie znam i co gorsza mój mechanik też się nie zna...Proszę oszczędzić komentarzy w stylu: to zmień mechanika.... Chłopaki są młodzi i się uczą dopiero - nabywają doswiadczenia, więc po zostawieniu u nich auta na dzień, stwierdzili to co napisałem i uczciwie powiedzieli, że nie mają dostępu do części od Webasto i po drugie nigdy tego nie robili, więc powiedzieli aby jechać do kogoś od Webasto i tyle Panowie.
slaey,
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

slaey pisze:Witam, a po co to forum w ogóle ?
Pytam bo się nie znam i co gorsza mój mechanik też się nie zna...Proszę oszczędzić komentarzy w stylu: to zmień mechanika.... Chłopaki są młodzi i się uczą dopiero - nabywają doswiadczenia, więc po zostawieniu u nich auta na dzień, stwierdzili to co napisałem i uczciwie powiedzieli, że nie mają dostępu do części od Webasto i po drugie nigdy tego nie robili, więc powiedzieli aby jechać do kogoś od Webasto i tyle Panowie.
sie nie unoś kolego tylko melise co najmniej przechyl.
uczą się chłopaki to niech się uczą, ale jak ktoś się bieże za samochody to powinien łączyć dwa do dwóch.
pompka od webasto to nie jest jakiś wielki cymes. kupujesz, wyjmujesz starą, ładujesz nową. na forum znajdziesz manual jak to zrobić. każdy mechanik ma dostęp do wszystkich części, tak jak Ty, ja i inni - sklepy internetowe i giełdy są dla wszystkich.
i tak, zmień mechanika bo jak widzisz te uczciwe chłopaki po prostu nie ogarnęły - może zabrakło wiedzy, może odwagi.
co do oleju... jeśłi masz na wlocie i wylocie z turo, to co da Ci uszczelnienie silnika? pomyśl, jak przebiega ścieżka olejowa w silniku i którędy olej może się wydostać na zewnątrz? jeśli przy pokrywach masz sucho, nie widzisz oleju z góry ani z dołu, to co uszczelniać?
na 90% turbo do roboty ale to też trzeba zweryfikować u kogoś kto ogarnia temat.

forum jest po to aby naprowadzić, skonsultować ale nie w 100% zdiagnozować Twój problem.
jeszcze żebyś jakąś fotkę, film umieścił, logi pokazujące jak się zachowuje turbina, to można by powiedzieć więcej a tak to wróżenie z fusów.
Awatar użytkownika
slaey
Początkujący

Dzięki, powiedz mi proszę co to znaczy : logi pokazujące jak się zachowuje turbina ?
Mogę zrobić fotki ale jak sprawdzić te LOGI ?
slaey,
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Nie sprawdzić logi tylko zrobić logi. Zapewne nie dysponujesz też vcds. O czym my tu rozmawiamy to ja nie wiem. Kolega nie ogarnia, mechanicy nie ogarniają. Trzeba jak widać znaleźć kogoś kto ogarnia.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
swimmer
Expert

slaey pisze:Dzięki, powiedz mi proszę co to znaczy : logi pokazujące jak się zachowuje turbina ?
Mogę zrobić fotki ale jak sprawdzić te LOGI ?
Sorry ale widać kolego, że nic nie ogarniasz, a nawet nie chce Ci się szukać u wujka Google.
Tą drogą nic nie osiągniesz. Bo nawet jak zrobisz LOGi, i dostaniesz do nich odpowiedzi to zwyczajnie nie będziesz wiedział co z nimi zrobić, a jak pójdziesz do tych swoich mechaników to oni tylko otworzą oczy...
wiem, że pewnie próbujesz coś przyoszczędzić, ale tutaj widać nie ma co. kupiłeś diesla, nie prostą benzynę, tego kablem i żarówką nie sprawdzisz a śrubokrętem nie naprawisz.
jak już teraz dolewasz 0.5l/3tyś km to zobacz ile kasy przepalasz, a za diagnostykę komputerową zapłacisz max 150-200zł. a jeszcze... jak dobrze zagadasz na forum to ktoś Ci to za przysłowiowe piwo zrobi.

szukaj w okolicy warsztatu z prawdziwego zdarzenia, poczytaj opinie, wybierz się do kogoś polecanego na forum, ustaw się w kolejce, odbierz sprawne auto.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Przepatrzylbym chlodniczke EGR , zweryfikował uszczelke pokrywy zaworowej i uszczelke vacum. To główne miejsca w których Tourany ciekną .

Ewentualnie pojedź do kogoś kto się zna na tej marce i nie będzie szukał dziury w całym tylko sprawdzi co trzeba i naprawi.

Zdejmij orurowanie od turbiny, odepnij wydech odpal , rozgrzej i zweryfikuj czy turbo leci czy czasem olej w dolocie to nie wina np. odmy.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
swimmer
Expert

JacaTouran pisze:Przepatrzylbym chlodniczke EGR , zweryfikował uszczelke pokrywy zaworowej i uszczelke vacum.
[...]
Zdejmij orurowanie od turbiny, odepnij wydech odpal , rozgrzej i zweryfikuj czy turbo leci czy czasem olej w dolocie to nie wina np. odmy.
nie ten kaliber...
ODPOWIEDZ