Dsg szarpie podczas ruszania POMOCY!

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
eetker1111111111
Auto:: VW Touran 2.0tdi 2004
Imię:: Filip

Dsg szarpie podczas ruszania POMOCY!

Post autor: eetker1111111111 »

Witam.
Mam problem ze skrzynią dsg, ogólnie uwielbiam automaty i jeżdżę nimi od zawsze, miałem styczność ze starszymi jak i nowszymi przekładniami. Niedawno nabyłem VW tourana 2.0 tdi 16v z 2004 roku, w samochodzie podczas kupna nie wyczułem tzw tematu a mianowicie, dsg jak się nagrzeje to zaczyna podszarpywać podczas ruszania, czy to na D czy na R. Problem jest również na drugim biegu jak auto się nazwijmy to „delikatnie toczy” wyczuwalne jest delikatne szarpanie.
W trakcie jazdy powyżej 20km/h czy zimny czy ciepły, biegi zmienia idealnie. Jeżdżę głównie po mieście i robi się to strasznie uciążliwe. W samochodzie hałasował rowniez dwumas który miał spory luz, wiec go oczywiście wymieniłem. Myśałem ze problem ustąpi, niestety… Podłączyłem pod trochę bardziej fachowy PC i pokazało błąd 18148 P1740 012 kontrola temperatury sprzęgła. Czy spodziewać się najgorszego ? POMOCY Panowie…

-- Cz paź 21, 2021 08:40 --

Image
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Dsg szarpie podczas ruszania POMOCY!

Post autor: swimmer »

Diagnostyka komputerowa to wstęp do dalszego postępowania....

co prawda najgorsze to:
http://jtronic.pl/uslugi/naprawa-sterow ... lonowanie/

ale może warto zacząć od adaptacji?
eetker1111111111
Auto:: VW Touran 2.0tdi 2004
Imię:: Filip

Re: Dsg szarpie podczas ruszania POMOCY!

Post autor: eetker1111111111 »

Właśnie się tak zastanawiam… chyba wyjmę mechatronike i wyślę odrazu do diagnozy bo znając moje szczęście to nie będzie tylko ponowna adaptacja… ewentualnie już sprzęgła dostały po dupie i się wszystko grzeje w środku stąd błąd temperatury :/

-- N paź 24, 2021 09:58 --

Wstępna diagnoza postawiona przez specjalistów. Do regeneracji Mechatronika lub sprzęgła już są wyjechane i strasznie sie grzeją, dlatego gdy zimny nie szarpie przy ruszaniu i toczeniu sie a jak tylko trochę złapie temperatury zaczyna szarpaczkę. Regeneracja jednego i drugiego wyjdzie majątek bo oczywiście każdy specjalista powie ze do regeneracji jedno i drugie żeby naciągnąć $. Lepsze rozwiązanie to chyba nowa (używana) skrzynia, znalazłem od 2007 roku ja posiadam tourana 2004, 6 biegów tzw mokre sprzęgła. Mam nadzieje ze podejdzie. Orientuje sie ktoś jakie są koszta adaptacji DSG ?

-- Pn paź 25, 2021 20:08 --

Orientuje się ktoś czy wgl trzeba będzie robić adaptacje skrzyni ?
ODPOWIEDZ