swiece zarowe cylinder !!!!!!!

lukaszsnk
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 TDI 2003
Imię:: Lukasz

swiece zarowe cylinder !!!!!!!

Post autor: lukaszsnk »

Witam ma pytanie kto pomoże w tej sprawie. Nastepująco problem tkwi w tym ze wymieniłem już 3 razy swiece i dalej problem ten sam mianowicie po podpięciu pod kompa wyskakują mi takie komunikaty błedów:

1. swieca zarowa cylinder 1 - uszkodzenie w obwodzie elektrycznym AKT
2. SWIECA ZAROWA CYLINDER 2 - TAK SAMO JAK PIERWSZA
3 .SWIECA ZAROWA CYLINDER 3 USZKODZENIE W OBWODZIE ELEKTRYCZNYM ZAP
Takie bledy sa nie wiem gdzie szukac problemu co i jak moze ktos pomoze
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Re: swiece zarowe cylinder !!!!!!!

Post autor: Dziadek13 »

Możliwe że listwa ta gumowa która podaje napięcie na świece żarowe jest uszkodzona raz jest raz nie ma napięcia. Możliwe że też przewody idące od tej listwy gumowej są popękane trza sprawdzić to sam tyczy przekaźnika świec żarowych.
Teraz napisz nam czy po wykręceniu starych świec bo wymieniałeś trzy razy jak piszesz były one sprawne czy uszkodzone, oraz na jakie napięcie masz świece 5V czy 11V i podaj oznaczenie kodowe silnika.. Zostaje do przejrzenia wiązka przewodów pod akumulatorem lubi tam gnić.
Poczytaj tu zawsze coś załapiesz viewtopic.php?f=50&t=14575
Tu mam taki schemat zasilania świec żarowych z sterownika może tam są zimne luty, ale piszę o tym jeżeli wymienione świece były sprawne a jeżeli nie sprawne czyli spalone to na świece przychodzi większe napięcie czyli sterownik świec do wymiany.
Załączniki
Układ przekaźnika świec.jpg
Schemat elektr układu zasilania świec żarowych.jpg
Ostatnio zmieniony ndz gru 12, 2021 11:35 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Post autor: spacewalker »

...albo sterownik świec
lukaszsnk
Początkujący

po wymianie swiec zarowych na nowe stare byly wszystkie sprawne wszytskie grzały prawidłowo. Kod silnika AVQ 1.9 TDI to gdzie najpierw szukac przyczyny pokazuje mi tylko 3 swiece żarowe ze sa uszkodzone a swieca nr 4 działa prawidłowo. Gdzie idzie okablowanie z listwy gdzie szukac ewentualnego przerwania kabli. jak by był sterownik swiec to by raczej siewieca nr 4 tez pokazywało ze jest uszkodzona chyba a wyskauje mi tylko nr 1 2 3.

-- N gru 12, 2021 18:40 --

swiece nam z beru

-- N gru 12, 2021 18:42 --

nie wiem jakie napiecie jest nie znam sie na tym
gdzie szukac jakies informacji o napieciu
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista

lukaszsnk pisze:jak by był sterownik swiec to by raczej siewieca nr 4 tez pokazywało ze jest uszkodzona chyba a wyskauje mi tylko nr 1 2 3.
A sprawdzałeś zimne luty w tym przekaźniku raczej sterowniku?. Masz na którymś wyjściu na świece brak obciążenia (może uszkodzenia) i jest błąd tylko na tych wyjściach czyli 1,2,3. Może kup sterownik używkę sprawną i podmień będzie szybciej.
lukaszsnk pisze:Gdzie idzie okablowanie z listwy
To już sprawdź rączkami i oczami.Lub popatrz.
https://volkswagen.7zap.com/pl/rdw/tour ... 71-971009/
Załączniki
instalacja świece.jpg
listwa.jpg
lukaszsnk
Początkujący

jak sporawdzic te zimne luty i gdzie szukac bo na tym akurat sie nie znam zupelnie gdzie to szukac dokladnie i jak spawdzic gdzie sie znajduje ten sterownik >?>a co do okablowamnia to musze calosc rozcinac zeby szukac gdzies uszkodzenia kabli, do ktorego miejsca szukac na wiazsce uszkodzenia do ktirego momentu

-- N gru 12, 2021 22:52 --

gdzie szukac tego przekaznika sterownika
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista

Przekaźnik (sterownik ) masz tu jak na fotce w tym samym miejscu musisz odkręcić aku i podstawe aku dalej tylko wyciągnąć i podmienić lub otworzyć i sprawdzić zimne luty a jak odkręcisz podstawe aku to masz dostęp do wiązki pod skrzynką bezpieczników ale myśle że będzie sucha ja też mam AVQ i prułem tą wiązke ale była ok jak zauważysz jest ona w powietrzu nie leży w rynience. Możesz też wtedy przemierzyć ciągłość przewodów od sterownika świec do tej listwy świec żeby nie pruć wiązki, przy pomiarach przewodów ruszaj przewodami czy czasem nie mają jakiejś chwilowej przerwy.
Załączniki
przekaźnik świec żarowych.jpg
Przekaźnik świec żarowych gdziedd.jpg
lukaszsnk
Początkujący

witaj dzisiaj patrzyłem na ten przekaźnik i wygląda on tak nie znam się czy jest Oki co dalej mam robić gdzie szukać przerwy w którym kablu bo jest ich dużo i są twarde która wiązkę przeglądać i szukać. Jak rozpoznać czy ten przekaźnik jest uszkodzony lub ma awarie .tak wygląda mój przeka[url=null]źnik[/url]

-- Śr gru 15, 2021 20:38 --

o co chodzi dokladnie z tym sprawdzeniem zimnych lutow ?? jak to sprawdzic czy sa dobre lub jak sprawdzic ten przekaznik czy działa ja mam opisy tego przzekaznika taki VW AG 03G 907 283 -BERU 0 522 120 502 BEB
Załączniki
IMG_20211215_182920.jpg
IMG_20211215_182909.jpg
IMG_20211215_182816.jpg
ODPOWIEDZ