Maglownica ? Proszę o wskazówki.

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
emito
Auto:: 1,9 TDI 2006 , 2.0 BMN
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Maglownica ? Proszę o wskazówki.

Post autor: emito »

Witam. Zdarzenie z dzisiaj .
Odpaliłem ,cofnąłem z parkingu z dwa metry zgasł .
Kręcił nie odpalał , do tego rozładował akumulator do totalnego zera ,nie świeci się nic nawet kontrolki .
Przyjechałem na miejsce z nowym akumulatorem ,i przy próbie jego montażu ,,spawał mi kółek na akumulatorze ,,
Tak na szybko to co mogłem na mieście , odłączyłem przewód od rozrusznika ,niestety to nie to dalej jest zwarcie ,ze względu na kolację wigilijną musiałem go zostawić na mieście ,, ale męczy mnie ten temat ,tym bardziej że został otwarty , moje podejrzenie pada na maglownice , co jeszcze mogę brać pod uwagę ?
Touran 1.9 BKC 2006/ Touran 2.0 BMN 2007
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Maglownica ? Proszę o wskazówki.

Post autor: turek »

Rozrusznik,alternator,wentylatory,maglownica, to takie pożeracze prądu i ja obstawiałbym alternator ,pod maska masz skrzynkę bezpieczników a do skrzynki przykręcone grube przewody od tych właśnie urządzeń ,sprawdzaj więc
emito
Auto:: 1,9 TDI 2006 , 2.0 BMN
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Maglownica ? Proszę o wskazówki.

Post autor: emito »

Tak właśnie planuje , to posprawdzać .

Dzisiaj . Pojechałem na miejsce odkręciłem wszystkie przewody od skrzynki bezpieczników pod maską , zamontowałem akumulator i zacząłem po kolei je podłączyć i tak jak się spodziewałem drugi z prawej ,,robił zwarcie ,,(duży pobór prądu ), zasila on maglownice .
Zostawiłem jego odłączony i bez wspomagania wróciłem do domu .
Teraz chyba pora na szukanie maglownicy , wiem że najlepiej 3generacji , podpowie ktoś w sprawie numerów..

Udało mi się odczytać nr z silnika maglownicy 1k0909144R. Po numerze nadwozia kolega wyszukał że u mnie maglownica powinna być 1k1423055M ,,MX.

Pytanie jakie zostało to czy szukać samego silnika czy całego magla ? , I czy próbował ktoś wymienić sam silnik bez demontażu ławy ?

Już mi sił brakuje dzisiaj podpiąłem wcześniej rozłączony przewód przy skrzynce bezpieczników ,zwarcia brak , błędów brak ..
A może znalazł by się ktoś z forum kto zna temat i chciałby przejrzeć mój samochód na żywo ?

Ostatnio przesunięty w górę pn sty 10, 2022 04:08 przez: emito.
Touran 1.9 BKC 2006/ Touran 2.0 BMN 2007
ODPOWIEDZ