Dziwny dźwięk z silnika + drżenie pedału hamula + błędy

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
mantus
Kandydat
Auto:: Touran 2006 1,9 TDI 77kW
Imię:: Michał

Dziwny dźwięk z silnika + drżenie pedału hamula + błędy

Post autor: mantus »

Cześć,

Chciałbym prosić o poradę gdzie szukać rozwiązania mojego problemu.

Objawy: silnik wydaje dziwny dźwięk powyżej 2000 obrotów. Jest to jakby stukotanie wiatraka? Telepotanie? Jakby się łopatka urwała w jakimś wiatraczku? Ciężko mi to opisać - postaram się dorzucić filmik ;).
Na jałowych obrotach wszystko gra.
Auto jeździ normalnie, nie traci mocy.
Ktoś mi podpowiedział, że to może być coś urwanego w układzie dolotowym?
Jakiś czas temu - około 2 mc temu wyskoczył mi błąd 005784 P1698 - 001 - nie pojawił się już nigdy więcej
Aktualnie około raz w tygodniu pojawia się błąd: 000257 P0101 - 000 - zapalony jest check - wszystko działa normalnie. Kasuję i jeżdzę dalej. Błąd ostatnio dwukrotnie pojawił się podczas wciskanie hamulca!
Od jakiegoś czasu obserwuję też dziwne drganie pedału hamulca - bez względu na rozgrzanie silnika, obroty czy też czy go wciskam czy nie - pedał jakby delikatnie masuje/mrowi mi stopę - nie jest to aż tak mocne ani podobne do działania ABS!
Podczas próby jazdy z odłączona pompą ABS drganie ustało, po podłączeniu pompy ABS również jakiś czas był spokój.
Podejrzenie pada na pompę vacum? - wymieniałem ją na używkę około rok temu bo ciekła.

Proszę o porady gdzie szukać przyczyn i czy Waszym zdaniem te dwa problemy mogą być ze sobą powiązane?
pozdrawiam
Michał

-- So sty 15, 2022 12:02 --

p.s. dziś znowu błąd 000257 P0101 - 000
dołączam filmiki z próbą nagrania dźwięku
https://www.youtube.com/watch?v=fM7FVu-gTwM
https://www.youtube.com/watch?v=4Q3GSJ7_8uc

-- N sty 16, 2022 11:00 --

podejrzenie wytarcia krzywek na wałku rozrządu
pytanie: czy dawać taką jak była oryginalnie w BLS czy można inną?
mam DPF OFF, EGR OFF i wirusa na 150 KM 350 Nm ;)

-- Wt sty 18, 2022 21:17 --

Cześć,
Dziękuję wszystkim za cenne porady ;] :super:
Informacyjnie: przyczyną tych dziwnych dźwięków były wytarte krzywki wałka rozrządu oraz dziura w jednym z popychaczy.
Drgań pedała hamulca nie udało się jeszcze wyeliminować. Podejrzenia: serwo? pompa ABS? Na razie "jeżdzę i obserwuję" ;) - dam znać jeśli będę coś z tym działać dalej
wszystkim zdrówka życzę ;)
mpiwo
Początkujący
Auto:: Touran 1,9 TDI BLS 2006r
Imię:: Mieczysław
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Dziwny dźwięk z silnika + drżenie pedału hamula + błędy

Post autor: mpiwo »

Z hamulcami to sprewdz działanie zacisków zwłaszcza przednich czy równo wyciera ci klocki bo możasz mieć tak że krzywi Ci tarcze przy hamowaniu. Sprawdż bicie tarcz czujnikiem zegarowym i czy nie mają pęknięć.
ODPOWIEDZ