Problem z pedałem gazu

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
T0MEK77
Początkujący
Auto:: Touran
Imię:: Tomasz

Problem z pedałem gazu

Post autor: T0MEK77 »

Mam Tourana 2004r 1.9TDI silnik avq.
Od pół roku mam problem z pedałem gazu.
16611 - Throttle Pedal Position Sensor (G79): Signal too Low
P0227 - 000 - - - MIL ON
Freeze Frame
RPM: 924 /min
Torque: 44.0 Nm
Speed: 22.0 km/h
Load: 0.0 %
Voltage: 13.83 V
Bin. Bits: 00001100
Torque: 132.0 Nm
Bin. Bits: 0 01 1
16610 - Throttle Pedal Position Sensor (G79): Implausible Signal
P0226 - 000 - -
Freeze Frame:
RPM: 1092 /min
Torque: 2.0 Nm
Speed: 40.0 km/h
Voltage: 14.52 V
Bin. Bits: 00001000
Voltage: 0.912 V
Voltage: 0.532 V

Wydaje mi się ze problem leży w okablowaniu. Przewody od pedału do komputera sprawdziłem miernikiem jest oki, ale jak jadę i samochód wpadnie w dziurę to się zapali się kontrolka świecy i pojawia się błędy. Myślałem ze niestyk jest w złączce gdzie kable przechodzą do komory silnika ale wygląda dobrze oki. Jak poruszam kablami w komorze silnika w podszybiu to uspokoi się na kilka miesięcy a później problem powraca. Nie rozpruwałem wiązki ale wygląda dobrze nigdzie nie przetarta nie ma śladów jakiejś wilgoci, zacieków.
Może ktoś miał podobny problem i coś doradzi lub coś więcej odczyta z błedów.
Dzięki za pomoc.

-- Wt cze 28, 2022 10:19 --

Wczoraj pojawił mi się znowu błąd:
16611 - Throttle Pedal Position Sensor (G79): Signal too Low
P0227 - 000 - - - Intermittent
Freeze Frame:
RPM: 1260 /min
Torque: 0.0 Nm
Speed: 46.0 km/h
Voltage: 14.52 V
Bin. Bits: 00001011
Torque: 122.0 Nm
Bin. Bits: 0 01 0

I zacząłem analizować całą sytuację i wiem kiedy występuje, bo później wywołałem go jeszcze kilka razy.
Przy takich warunkach występuje:
- prędkość musi być większa od ok 35-40 km/h (prędkość ma chyba znaczenie, bo przy tej prędkości ryglują się zamki i chyba poniżej tej prędkości nie działa tempomat)
- trzeba jechać bez wciskania gazu (może być na luzie lub na biegu) i delikatne należy wciskać gaz dosłownie tylko go dotykać. Po kilku takich muśnięciach pojawia się error.

Pytanie czy to jednak pedał gazu czy może być coś innego.
Pedał rozebrałem nie wygląda na zużyty mechanicznie, płytka sucha czyściutka przetarłem styki potencjometrów ale nic nie pomogło.

Poobserwowałem pedał w VCDS i zauważyłem, że w bloku silnika w grupie 2 jest procentowa wartość położenia pedału: Accel. Pedal Pos.,Sensor 1 (G79), a obok Operation Status i przy takim delikatnym dotykaniu pedału wartość procentowa jest 0%, a drugi bit od prawej w statusie Idle Switch closed zmienia się z 1 na 0. Jak jeszcze mocniej nacisnę to dopiero wartość procentowa wskoczy na 0,4%, 1,2% i tak stopniowo narasta aż do 100%. Nie zaobserwowałem dziur. Ale zastanawia mnie jedno że status już się zmienia że naciskam pedał (pewnie z czujnika G185), a wartość procentowa czujnika G79 jest 0%. Ale jak błąd pojawia się to Bin. Bits: 0 01 0 chyba, że to nie jest Operation Status ?

Jutro chyba podmienię na inny pedał ale wydaje mi się, że problem jest gdzie indziej.

Ktoś miał coś podobnego?
Dzięki za wszystkie uwagi.

-- Śr cze 29, 2022 08:29 --

Wczoraj była długa walka w diagnozie no i mam sprostowanie:
- występowanie error nie jest zależne od prędkości, bo wczoraj złapałem kilka razy nawet na postoju.

Ale posprawdzałem bloki pomiarowe silnika grupa 028 napięcie czajnika g79 i czujnika g185.
Napięcie czujnika g79 powinno być 2 x większe niż napięcie czujnika g185 i tak cały czas jest do momentu pojawienia się błędu.
Co prawda wartość ta jest mierzona przez ECU i nie wiadomo czy to faktycznie tak jest czy cos szwankuje.
Skoro kable mam kilka razy sprawdzana to może faktycznie ten pedał gazu.

sytuacja wystąpienia błędu:
http://vaglogi.pl/log-002_028_051_q92d5.html

widać dokładnie ze w wierszu z czasu kolumny Time 136.20 wartość napięcia czujnika g79 jest 0,522V, a czujnik G185 pokazywał 0,380V i od razu rekord poniżej widać że ECU zarejestrował błąd bo wyłączył Klimę (kolumna Operation Status pierwszy bit z prawej zmienia się z 1 na 0).
Dziś podmienię pedał i będę się przyglądał dalej.

Dam znać co i jak

-- Cz cze 30, 2022 08:54 --

Kolejny dzień kolejne wnioski:
Podmieniłem pedał gazu. I brak efektu. Dalej przy jeździe bez wciśniętym gazem wywala mi błąd
16611 - Throttle Pedal Position Sensor (G79): Signal too Low.
Po analizie schematów zobaczyłem, że jeden z przewodów z czujnika g185 łączy się z przewodem od G31 (czujnik ciśnienia doładowania). Czujnik g31 ani G185 nie zgłaszają błędu. Ale G185 jest w jednej obudowie z czujnikiem g79 i powinien pokazywać napięcie 2x mniejsze. Bez wciskania pedału gazu pokazuje zawsze 0.380V czyli wartość ok, a g79 pokazuje wartość 0.684V. Czyli wszystko oki do momentu pojawienia się błędu gdzie napięcie na czujniku g79 spada znaczne poniżej wartości 0.684V. Jest to napięcie mierzone przez ECU wiec może być czymś zakłócane.
Zacząłem się przyglądać wartościami jakie pokazywał mi czujnik ciśnienia doładowania G31. Przy nie wciśniętym pedale gazu pokazywał za niskie ciśnienie dokładnie takie jak atmosferyczne ok 969.0mbar, a powinien pokazywać ok 1050mbar.
Przy pracy jałowej załącza się egr i albo on coś szwankuje lub ma nieszczelność (rurka od turbiny do chłodniczki, chłodniczka, połączenie chłodniczka - egr).
VCDS nie pokazuje błędu egr. Egr pokazuje dobre wartości.
Postanowiłem odłączyć sterowanie egr (wężyk podciśnienia który zaślepiłem)
Efekt zniknął problem z niskim napięciem pedału gazu g79, wiadomo pojawił się błąd:
16785 - EGR System: Insufficient Flow

Czyli podsumowując zamieniłem błędy :)
Ktoś jakieś wnioski?
Co jeszcze sprawdzić?
Jak się okazuje wiązka przewodów od czujnika G79 do ECU jest dobra i sam czujnik też.
Ecu błędnie pokazuje błąd 16611 - Throttle Pedal Position Sensor (G79): Signal too Low :(
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 701 razy

Re: Problem z pedałem gazu

Post autor: spacewalker »

ja bym to zrobił tak ....zamiast pisac esej

nowe kable z ECU do pedału
i sprawdzasz

potem now / inny pedał gazu
i sprawdzasz

na koniec drugie ECU i sprawdzasz j/w

kable sprawdzasz i masz przejscie, ale jak ci się jakies zwarcie w nich robi wtedy kiedy ich nie sprawdzasz ...tego juz nie wieesz
musiał bys logowac napiecia cały czas jak jezdzisz
wtedy to ma sens , bo tak miernikiem jak rozłaczyłes wszystko ...to srednio to pomaga
T0MEK77
Początkujący
Auto:: Touran
Imię:: Tomasz

Re: Problem z pedałem gazu

Post autor: T0MEK77 »

Masz rację, pedał podmieniony.
Czyli kable lub ECU.
A jak wytłumaczysz brak błędu jak odłączony jest przewód podciśnienia od egr?
Nie ma to nic wspólnego z kablami.
Być może ECU.
Dlatego pytam się może ktoś coś podobnego miał.
A piszę dużo, żebym dobrze opisać sprawę.
ODPOWIEDZ