Witam,
Potrzebuję pomocy, touran 2004 2.0TDI AZV. Problemy zaczęły się z pół roku temu i były stopniowo postępujące. Najpierw pojawił się błąd silnika z powodu egr (egr był programowo wyłączony i jest zaślepiony), ale latał normalnie, później zaczęły pojawiać się problemy z dynamiką, słaby ociężale się rozpędza jak gdyby miał z 50km, nie kopci. Turbo zostało sprawdzone i podciśnienie też - jest ok. Teraz wystąpił problem niby z pierwszym wtryskiem (błąd elektryczny), wymieniłem wiązkę i nadal to samo, więc sprawdzenie wtrysków - okazało się że są dobre. Więc wymiana sterownika bo niby że może być uszkodzony, kupiłem drugi, został sklonowany i okazuje się że problem nadal jest choć błędów nie ma tylko niby egr (zwarcie do masy).Auto jest tępe słabo się rozpędza ale nie kopci, a początkowo też było tak że gdy odpuściłem gaz poniżej 2tyś. i dodałem to szedł jak głupi i było normalnie, teraz już tak nie jest. Macie może pojęcie co to się dzieje?
problem być może elektryczny
-
ArkuS
- Przeglądacz
- Auto:: Touran '09 BKC(BLS GEAR)
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Re: problem być może elektryczny
Czekaj czekaj, EGR wyłaczony a błędami sypie?
Jedno a drugim nie pasuje.
Program nie jest spartolony ?
Jedno a drugim nie pasuje.
Program nie jest spartolony ?
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Wyłącza sie na kilka sposobów. Mizna popristu hego pracę zmniejszyć do zera. Ale jest i odpięcie wtyczki od niego spowoduje błąd. To dis popularna metoda. Zresztą teraz większość korzysta z programów do tuningu i tam popristu wybierasz w liście co chcesz zrobic np właśnie egr off czy odblokować obroty na postoju itp rzeczy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
waxell
- Auto:: Touran 2.0TDI 2004
- Imię:: waxell
tak egr jest programowo wyłączony przez tunera, latał ze 3 lata i wszystko było ok dopiero teraz coś się popier..., chłodnica egr też wyrzucona i pozaślepiane
-- Pt sie 12, 2022 18:45 --
P1666 zawór pompy wtryskiwacza (cylinder 1 n240) -błąd elektryczny i P1495 zawór przełączeniowy EGR (n345) zwarcie do masy. 1 wtrysk był wymieniony i błędy pojawiły się te same, więc pomyślałem że mam totalnego pecha i robota spartolono więc jeszcze zamieniłem wtrysk 1 z 4 i ten sam błąd tak jakbym nic nie robił.
kable od złącza co wchodzą do głowicy (do pompek i świec) , egr i czujniki które mam po drodze do miejsca pod filtrem rozplotłem i wzrokowo wyglądają dobrze
-- Pt sie 12, 2022 18:52 --
program nie powinien być spartolony , robił go gość z Brodnicy TDI-RACING
-- Pt sie 12, 2022 18:45 --
P1666 zawór pompy wtryskiwacza (cylinder 1 n240) -błąd elektryczny i P1495 zawór przełączeniowy EGR (n345) zwarcie do masy. 1 wtrysk był wymieniony i błędy pojawiły się te same, więc pomyślałem że mam totalnego pecha i robota spartolono więc jeszcze zamieniłem wtrysk 1 z 4 i ten sam błąd tak jakbym nic nie robił.
kable od złącza co wchodzą do głowicy (do pompek i świec) , egr i czujniki które mam po drodze do miejsca pod filtrem rozplotłem i wzrokowo wyglądają dobrze
-- Pt sie 12, 2022 18:52 --
program nie powinien być spartolony , robił go gość z Brodnicy TDI-RACING