00931 zamek drzwi lewy tył problem
-
Lichy
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.9TDI 2005
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 1 raz
00931 zamek drzwi lewy tył problem
Witam klubowiczów.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Ostatnio pod marketem chciałem po zakupach wsadzić dzieciątko do fotelika, ktróry znajduję się z tyłu po prawej stronie. Otwarłem samochód, ciągnę za klamkę i zonk, nie da się otworzyć. Kilka prób kluczykiem zamykanie/otwieranie i w końcu się udało. W między czasie żona miała podobną sytuację.
VCDS pokazał:
00931 - Locking Module for Central Locking; Rear Right (F223)
012 - Electrical Fault in Circuit - Intermittent
Co ewentualnie sprawdzić/zrobić ?
Czy ewentualnie kupić nowy zamek i wymieniać, póki jest możliwość otwarcia tych drzwi ?
Z góry dziękuje za pomoc !
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Ostatnio pod marketem chciałem po zakupach wsadzić dzieciątko do fotelika, ktróry znajduję się z tyłu po prawej stronie. Otwarłem samochód, ciągnę za klamkę i zonk, nie da się otworzyć. Kilka prób kluczykiem zamykanie/otwieranie i w końcu się udało. W między czasie żona miała podobną sytuację.
VCDS pokazał:
00931 - Locking Module for Central Locking; Rear Right (F223)
012 - Electrical Fault in Circuit - Intermittent
Co ewentualnie sprawdzić/zrobić ?
Czy ewentualnie kupić nowy zamek i wymieniać, póki jest możliwość otwarcia tych drzwi ?
Z góry dziękuje za pomoc !
-
Piotrwsh
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.6 2013
- Imię:: Piotrek
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: 00931 zamek drzwi lewy tył problem
Sprawdzić wiązkę elektryczną, tzw. przelotkę w drzwiach, często pękają przewody od otwierania i zamykania drzwi
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Jak już przeglądniesz wiązke elektryczną przeczytaj ten post i masz rozwiązanie.
viewtopic.php?f=17&t=28222
viewtopic.php?f=17&t=28222
- cirek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
właśnie jestem po podobnych kłopotach z zamkiem też prawy tył. W moim przypadku musiałem zmienić cały zamek, wcześniej go reanimowałem ale nie na długo to pomogło.
Jeśli masz duuuuuużo cierpliwości i zdolności manualne to o ile to zamek, trzeba go rozebrać i wyczyścić sliniczki z grafitu z szczotek. Silniczki naprawdę małe, szczotki jeszcze mniejsze a komutator na silniczku to jakieś fi1,5mm tak więc dłubanina. Aaa i jeszcze poskładać odpowiednio. Może wystarczy porządnie przedmuchać i prysnąć konektorem.
Jak wymiana zamka to dowiedz się ile pinów ma wtyczka zazwyczaj są 7 pinowe, mój miał wtyke 9 pinową a tych nie za wiele w necie do kupienia. Podpasował od Phaetona.
działaj...
Jeśli masz duuuuuużo cierpliwości i zdolności manualne to o ile to zamek, trzeba go rozebrać i wyczyścić sliniczki z grafitu z szczotek. Silniczki naprawdę małe, szczotki jeszcze mniejsze a komutator na silniczku to jakieś fi1,5mm tak więc dłubanina. Aaa i jeszcze poskładać odpowiednio. Może wystarczy porządnie przedmuchać i prysnąć konektorem.
Jak wymiana zamka to dowiedz się ile pinów ma wtyczka zazwyczaj są 7 pinowe, mój miał wtyke 9 pinową a tych nie za wiele w necie do kupienia. Podpasował od Phaetona.
działaj...
1T3 CFHC
-
misiek775
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6
- Imię:: Micz
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Ja wymieniłem chyba juz wszystkie - kiedyś co miesiąc siadał mi jeden, najpierw kierowcy, pasażera i lewy tył. Kupiłem awansem prawy tył ale oryginał potrzymał jeszcze 2 lata a później już nie zamykał. Zawsze kupowałem używki od jak najnowszej skody najcześciej po 2010-11
-
Lichy
- Początkujący
Zamek wymieniony. Póki co działa. Przy okazji wymiany popsułem mechanizm podnoszenia szyby.
- cirek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
Jak?Lichy pisze:Przy okazji wymiany popsułem mechanizm podnoszenia szyby.
Co tam jest do popsucia?
1T3 CFHC
-
Lichy
- Początkujący
Tulejka, która trzyma ślizg i szybę to mnie pogrążyło. Wyjąłem środkową część tulei a ta większą została i dalej trzymała szybę. Chciałem przekręcić korbą i w środku połamał się ten biały plastik. Kupiłem używana całą blachę wraz z mechanizmem i korba. Swoją drogą, jest możliwość dokupić ten biały plastik, który znajduje się w mechanizmie ?cirek pisze:Jak?Lichy pisze:Przy okazji wymiany popsułem mechanizm podnoszenia szyby.
Co tam jest do popsucia?
- kervan01
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC 2005r
- Imię:: Radek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Tak - https://allegro.pl/oferta/slizg-podnosn ... 8653758659Lichy pisze:Swoją drogą, jest możliwość dokupić ten biały plastik, który znajduje się w mechanizmie ?
-
Lichy
- Początkujący
Nie ten element uszkodziłem. Białe kółko z zębatkami, które wchodzi do korbki.kervan01 pisze:Tak - https://allegro.pl/oferta/slizg-podnosn ... 8653758659Lichy pisze:Swoją drogą, jest możliwość dokupić ten biały plastik, który znajduje się w mechanizmie ?