Miałem w ostatnich dzniach problem z klimą. mianowicie wszystko działało jak jechałem, ale jak stanąłem w korku to klima przestała działać,,, a kal ruszyłem już z niewielką prędkością to klima zaczyna działać. Co może być przyczyną??
Witaj
Sprawdż czy na wolnych obrotach włączają się wentylatory. Powinny działać. Podchas jazdy masz przepływ powietrza i są schładzane chłodnice dlatego może działać.
Przed wyjazdem na wakacje zrobiłem remont klimy i było ok. Już jak wracałem stanąłem w korku i klima przestała działać. Wróciłem do Warszawy i już więcej się to nie powtórzyło. Nie mam kabelka i nie sprawdzałem czy były błędy. Postanowiłem zadać pytanie, bo mój wujek w mercedesie ma to samo...
Regeneracja sprzęgła? Sprzęgło się wymienia. A jak długo po tym zabiegu stał pod azotem? -chodzi o sprawdzenie szczelności całego układu.
Ale skłaniałbym się ku nieszczelności układu i małej ilości czynnika, dlatego dopiero przy większych obrotach zaczyna krążyć czynnik w układzie.
Nie wiem ile stał, bo niestety nie było mnie przy tym. (oddałem przed pracą i wieczorem odebrałem).
Teraz działa poprawnie (u mnie) wiec raczej nie ilość czynnika jest problemem tylko może jakiś czujnik(?) który wyłącza klimę?
Jak mi się to stało to jechałem z rodzinką i nie chciałem się zatrzymywać aby się nie ugotować. A jak dojechałem do Warszawy to już klima działa też na postoju i wentylatory działają.
zawor sterujacy sprezarki najbardziej prawdopodobny,gdy mialem taki objaw ze raz dzialala raz nie to sprawdzili mi go w pierwszej kolejnosci po nabiciu.wyszlo jednak ze sprezarka byla chyba uszkodzona,choc wgl byla zamontowana jakas Zexela a wg Etki z faryki wyjechala Sandema,wiec moze dlatego tez nie pracowala od poczatku dobrze. wymienilem sprezarke i nowy zawor do niej kupilem bo sie roznia i smiga ladnie. pozostal mi 100%sprawny zawor Zexela jakbys mial tej firmy sprezarke i potrzebowal.