Przesiadka z Sharana 7N na Tourana I lift czy warto?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Georgi
Auto:: Sharan 7N
Imię:: Grzesiu

Przesiadka z Sharana 7N na Tourana I lift czy warto?

Post autor: Georgi »

Witam wszystkich,

Od kilku lat jestem posiadaczem Sharana 7N z 2010r z silnikiem 2,0 TDI 140KM, z racji tego iż do pracy mam ok 10km w jedną stronę występują cały czas problemy z filtrem DPF,systemem AdBlue i niedogrzaniem silnika oraz żonie źle jeździ się takim kolosem po mieście w planach mamy zmianę samochodu na trochę mniejsze typu Toyota Verso bądź VW Touran I lift z roczników 2009-2010. Z racji krótkich tras rozważam silnik benzynowy, czy 1,6 MPI 102KM zda egzamin? Rodzina 2+3 dzieci. w silniki TSI i FSI nie chce się pakować, TDI czy jest sens? Jak wygląda sytuacja z miejscem w środku w porównaniu z Sharanem?

Z góry dziękuje za wszystkie sugestie,
Pozdrawiam, Grzesiu
Awatar użytkownika
Piter7707
Specjalista
Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
Imię:: Piotr
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Re: Przesiadka z Sharana 7N na Tourana I lift czy warto?

Post autor: Piter7707 »

Jak masz problem z DPF to wy,,,,,nij tak jak ja i gitara auto bez tej zatyczki chodzi piknie
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 419 razy

Post autor: wesol »

Ja mam do pracy 8 km w jedną stronę i jeździłem wcześniej 1t2 1.9 bls i problemów z dpf brak. Jeżdżę teraz od dwóch lat 1t3 1.6 tdi i nadal ta sama droga i dpf też nie robi mi problemów. Wypalanie co 740 km i przebieg auta 330 tys km. Może problemem jest silnik a nie ze odrazu kastrować.
Trzeciego też ma 1t3 1.6 tdi i też problemów nie mam z dpf. Wszystkie trzy Touran nadal w rodzinie jeżdżą.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Georgi
Auto:: Sharan 7N
Imię:: Grzesiu

Post autor: Georgi »

Dzięki za odzew, bardziej jednak przeważają gabaryty samochodu, touran to taki kompromis który nam pasuje. Wybierając Tourana szukać wersji 1t2 lift czy 1t3? Jaki silniki są polecane?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 419 razy

Post autor: wesol »

Moim zdaniem 1t3 to duży przeskok jakości i wyglądu względem starszych. Na fb ktoś sprzedawać będzie 1t3 1.6 tdi dsg za chyba 29 tys zł.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ