Witam wszystkich,
Od kilku lat jestem posiadaczem Sharana 7N z 2010r z silnikiem 2,0 TDI 140KM, z racji tego iż do pracy mam ok 10km w jedną stronę występują cały czas problemy z filtrem DPF,systemem AdBlue i niedogrzaniem silnika oraz żonie źle jeździ się takim kolosem po mieście w planach mamy zmianę samochodu na trochę mniejsze typu Toyota Verso bądź VW Touran I lift z roczników 2009-2010. Z racji krótkich tras rozważam silnik benzynowy, czy 1,6 MPI 102KM zda egzamin? Rodzina 2+3 dzieci. w silniki TSI i FSI nie chce się pakować, TDI czy jest sens? Jak wygląda sytuacja z miejscem w środku w porównaniu z Sharanem?
Z góry dziękuje za wszystkie sugestie,
Pozdrawiam, Grzesiu
Przesiadka z Sharana 7N na Tourana I lift czy warto?
- Piter7707
- Specjalista
- Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Re: Przesiadka z Sharana 7N na Tourana I lift czy warto?
Jak masz problem z DPF to wy,,,,,nij tak jak ja i gitara auto bez tej zatyczki chodzi piknie
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 419 razy
Ja mam do pracy 8 km w jedną stronę i jeździłem wcześniej 1t2 1.9 bls i problemów z dpf brak. Jeżdżę teraz od dwóch lat 1t3 1.6 tdi i nadal ta sama droga i dpf też nie robi mi problemów. Wypalanie co 740 km i przebieg auta 330 tys km. Może problemem jest silnik a nie ze odrazu kastrować.
Trzeciego też ma 1t3 1.6 tdi i też problemów nie mam z dpf. Wszystkie trzy Touran nadal w rodzinie jeżdżą.
Trzeciego też ma 1t3 1.6 tdi i też problemów nie mam z dpf. Wszystkie trzy Touran nadal w rodzinie jeżdżą.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Auto:: Sharan 7N
- Imię:: Grzesiu
Dzięki za odzew, bardziej jednak przeważają gabaryty samochodu, touran to taki kompromis który nam pasuje. Wybierając Tourana szukać wersji 1t2 lift czy 1t3? Jaki silniki są polecane?
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 419 razy
Moim zdaniem 1t3 to duży przeskok jakości i wyglądu względem starszych. Na fb ktoś sprzedawać będzie 1t3 1.6 tdi dsg za chyba 29 tys zł.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC