Witajcie.
Taki problem. Nie domyka się szyba w tylnych drzwiach. Jest to mała szczelina wielkości palca. Czuć że niżej nie pójdzie bo siada na mechanizm, ale jak podniosę do góry to spada i jest luźna.
Przełącznik działa, opuszcza szybę i podnosi ja do poziomu w którym jest ta szczelina, dalej coś tam przeskakuje.
Czy coś jest do wymiany czy szyba mogła lekko wypasc z prowadnicy itp?
Ma ktoś ew. dokładny manual jak zdjąć boczek i dostać się do szyby?
Touran 2005 rok
Pozdrawiam
[1T] nie domyka się szyba
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Re: [1T] nie domyka się szyba
Nie mam manuala ale pare fotek.

Odkręcasz i ściągasz tapicerke drzwi i wybijasz te kołki zaznaczone od zamka, opuszczasz szybe na dół wyjmujesz tą gumową zaślepke i celujesz tak żeby w tym otworze było widać te tulejki wbijasz tą małą środkową do środka potem tą większą też do środka po rozebraniu je wyciągniesz.
Szybą jedziesz do góry taśmą klejącą np niebieską malarską obklejasz szybe w koło górnej części drzwi tak ze trzy pasy co by szyba nie spadła na dół i opuszczasz podnośnik na dół teraz odkręcasz tą blache.
Potem na odwrót jak naprawisz, przykręcisz pokrywe podnosisz podnośnik szyby do góry odklejasz taśmy i opuszczasz szybe na dół celując co by było widać otwór tulejek, i tu jest troche zabawy co by tulejki nie wpadły do środka wbijamy dużą potem małą w środek na smar ja miałem taki śrubokręt zmieniałem tylko końcówki do średnicy otworów do pobijania tulejek. Resze sam musisz pomyśleć może coś ulepszysz co by było łatwiej.

Odkręcasz i ściągasz tapicerke drzwi i wybijasz te kołki zaznaczone od zamka, opuszczasz szybe na dół wyjmujesz tą gumową zaślepke i celujesz tak żeby w tym otworze było widać te tulejki wbijasz tą małą środkową do środka potem tą większą też do środka po rozebraniu je wyciągniesz.
Szybą jedziesz do góry taśmą klejącą np niebieską malarską obklejasz szybe w koło górnej części drzwi tak ze trzy pasy co by szyba nie spadła na dół i opuszczasz podnośnik na dół teraz odkręcasz tą blache.
Potem na odwrót jak naprawisz, przykręcisz pokrywe podnosisz podnośnik szyby do góry odklejasz taśmy i opuszczasz szybe na dół celując co by było widać otwór tulejek, i tu jest troche zabawy co by tulejki nie wpadły do środka wbijamy dużą potem małą w środek na smar ja miałem taki śrubokręt zmieniałem tylko końcówki do średnicy otworów do pobijania tulejek. Resze sam musisz pomyśleć może coś ulepszysz co by było łatwiej.
-
Piotrwsh
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.6 2013
- Imię:: Piotrek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Cześć.
Prawa szyba pasażera, przy próbie zasunięcia klawiszem po dojechaniu do pełnego zamknięcia sama opada około 3/4 .Nie ma możliwości zasunięcia jej również z drzwi kierowcy.
Czy ktoś może miał podobny przypadek i może coś w tej sprawie podpowiedzieć.
Dziękuję
Touran 2013 rok
Prawa szyba pasażera, przy próbie zasunięcia klawiszem po dojechaniu do pełnego zamknięcia sama opada około 3/4 .Nie ma możliwości zasunięcia jej również z drzwi kierowcy.
Czy ktoś może miał podobny przypadek i może coś w tej sprawie podpowiedzieć.
Dziękuję
Touran 2013 rok
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... szyba "wypadła" z prowadnicy/uchwytu, tam jest taki plastikowy biały kołek, który trzyma szybe i on mógł wypaść, poszukaj tematu na forum to zobaczysz o co chodzi
... trzeba odkręcic blache drzwi
... zdejmij boczek drzwi, zdejmij gumową zaslepke i sprawdz czy szyba jest w uchwycie, zabezpieczona kołkiem
starość nie radość, masz zdjęcia powyżej, wiec porównaj
... trzeba odkręcic blache drzwi
... zdejmij boczek drzwi, zdejmij gumową zaslepke i sprawdz czy szyba jest w uchwycie, zabezpieczona kołkiem
-
Piotrwsh
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.6 2013
- Imię:: Piotrek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dziękuję
-- Wt sie 22, 2023 18:14 --
Tak informacyjnie jeszcze chciałem zapytać, jeśli chodzi o mechanizm szyby, czyli linki, ślizgi to w razie czego jakiej firmy kupować?
Cena w ASO to około 680 zł za stronę i czas oczekiwania około dwóch tygodni, dlatego pytam jaka firma by była w miarę dobra aby to wszystko po założeniu działało jak należy trochę dłużej?
-- Wt sie 22, 2023 18:14 --
Tak informacyjnie jeszcze chciałem zapytać, jeśli chodzi o mechanizm szyby, czyli linki, ślizgi to w razie czego jakiej firmy kupować?
Cena w ASO to około 680 zł za stronę i czas oczekiwania około dwóch tygodni, dlatego pytam jaka firma by była w miarę dobra aby to wszystko po założeniu działało jak należy trochę dłużej?
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... sprawdz "dziurę" zobacz czy kołek jest, najwyżej dokupisz nowy
... jeśli moje przypuszczenia okażą sie niesłuszne, odkręc blache i zobacz co jest nie tak
... najlepiej kup uzywke z jak najmłodszego auta odp. twojemu modelowi
... jeśli moje przypuszczenia okażą sie niesłuszne, odkręc blache i zobacz co jest nie tak
... najlepiej kup uzywke z jak najmłodszego auta odp. twojemu modelowi
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Dziękuję za wpisy. Zwłaszcza Dziadek13. Szacun.
Chyba jednak odpuszczę. Czuję że mnie to przerośnie. Nie mam nerwów chyba na to
Chyba jednak odpuszczę. Czuję że mnie to przerośnie. Nie mam nerwów chyba na to
Pozdrawiam!