Dzień dobry.
Sprawa jest następująca chciałbym zmodyfikować instalację antenową tak żeby z anteny dachowej odbierać też sygnał DAB/DAB+. Jako że jest to Golf 5 i nie jest to kombi to i nie ma mowy o fabrycznych antenach w szybach bocznych itp. Mam na dachu standardowa antenę typu bat do odbioru FM i AM. Do tej pory do DAB/DAB+ używałem anteny przyklejonej na szybie ale to nie działa tak jak powinno. W ogóle po co produkują takie anteny jak to nie działa ale mniejsza z tym. Chciałbym zmodernizować instalacje na komponentach VW. Znalazłem w internecie że do Golfa 5 podobno pasuje antena od Polo i nie trzeba nic przerabiać wystarczy wykręcić z dachu stara antenę ze stopką i w to miejsce zamontować stopkę i bat od Polo. Numery stopki i bata od Polo to odpowiednio 6R0 035 501A stopka i 6R0 035 849A bat. Czy ktoś może potwierdzić że te części są odpowiednie i pasują w miejsce anteny która teraz jest na dachu. A może ktoś ma jakieś inne dobrze działające rozwiązanie które nie wymaga wymiany anteny na dachu a tym samym ingerencji w podsufitkę i inne części tapicerki.