1.9tdi 105km 2006r poci się, nie wiem skąd.

HubertTurek
Auto:: Touran 1, 1.9tdi 105km 06
Imię:: Hubert

1.9tdi 105km 2006r poci się, nie wiem skąd.

Post autor: HubertTurek »

Witam mam problem z moim Turkiem, poci się na silniku, ale nie wiem dokładnie skąd to może być. Ktoś mi podpowiedział, że może to być z uszczelki pompy vacum.
Sam próbuje dojść skąd to leci, ogólnie auto wgl nie dymi. Oleju w sumie jakby nie ubywa 2 miesiące temu i stan można powiedzieć prawie taki sam. Ale ewidentnie gdzie się poci, może to nawet nie Olej a ropa? Ktoś miał wycieki w tym miejscu? Idzie od strony pompy vacum w lewo i kończy się w połowie silnika. Patrzyłem że też wężyk jest zapocony i może to z niego już ze starości słabo trzyma. Na zdjęciu jest wyczyszczone. Zapocona jest góra i dół. Może to uszczelki na wtryskach? Nie daje mi to spokoju. Pozdrawiam.
Załączniki
IMG_4581.jpeg
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Re: 1.9tdi 105km 2006r poci się, nie wiem skąd.

Post autor: wesol »

Jakie uszczelki na wtryskach jak to jest w glowicy pod pokrywą. Poza tym jak tu mówisz że tu już jest umyte to chyba słabo się postarałeś.
Zazwyczaj puszcza na listwie do pompowtryskow i pęd powietrza rozdmuchuje po całym silniku. Umyj to i przejedź się wkoło komina a nie na autostradzie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
HubertTurek
Auto:: Touran 1, 1.9tdi 105km 06
Imię:: Hubert

Post autor: HubertTurek »

Szefie spokojniej. Nie jestem mechanikiem zluzuj. Popryskałem brake cleanerem i trochę zeszło brudu. Ot takie czyszczenie żeby zobaczyć czy cieknie dalej. Na razie przejechałem z 30km w odcinkach po 2-3km i czysto, ale podejrzewam, że jak się dobrze już nagrzeje autko i pojeżdżę trochę wkoło komina więcej to znowu gdzieś wyjdzie. Także zobaczę, już któraś osoba mi mówi że to może być z listwy pompowtryskiwaczy lub też uszczelka pompy vacum.
Awatar użytkownika
Pro_w_roK
Początkujący
Auto:: Touran 2,0 170KM, 2012
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy

Post autor: Pro_w_roK »

Hubert, Wesol się nie denerwuje, on chyba ma po prostu taki styl wypowiedzi ;)

Furę masz nie pierwszej świeżości i z tym myciem to światu dać faktycznie coś więcej od siebie ;) weź się przyłóż do tego z enginecleanerem + jakaś myjka (ma fest detergenty a nie jakiś rozpuchol na bidę co ledwo smar z tarczy rozpuści)

Tak czy siak uszczelka którą zaznaczyłeś nie wygląda jakoś dramatycznie, ja bym zaczął od tych wężyków. Jak chcesz to je wymień od razu a jak nie chcesz trafiać na ślepo to umyj to, ale tak z sercem i wtedy obczaj tak jak Wesol podpowiada.
ODPOWIEDZ